Digitální nemoci: Problém dnešního světa | Moje zdraví

Digitální nemoci: Problém dnešního světa

Digitální nemoci: Problém dnešního světa
Autor: istock.com
30. října 2021 • 06:00

Za co dřív mohla fyzická zátěž, dnes hravě zvládnou digitální technologie. Jak kompenzovat dlouhé sezení u počítače, hodiny strávené s mobilem a sledování filmů na tabletu?

Dříve bylo tělo unavené ze sportu nebo fyzické práce, dnešní svět zmáhá nicnedělání: "Typy nemocí a jejich příznaky se nemění, co se ale změnilo, jsou jejich příčiny," říká hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky Iva Bílková.

Video se připravuje ...
Cvičení pro gaučové povaleče: K čemu vám bude dobrý polštář?VIDEO 

Tenisový loket či golfové rameno se tak netýkají jen náruživých sportovců, většina postižených si své zranění způsobí při práci na počítači či nadužíváním mobilního telefonu. "Prevencí je dostatek pohybu a také protahování namáhaných svalových skupin," dodává fyzioterapeutka.

Typy digitálních nemocí

Myšitida

Odborně by se dalo říct zánět karpálního tunelu, za jehož vznikem stojí několikahodinová strnulá práce s počítačovou myší, kdy dochází v oblasti zápěstí k útlaku nervu svalů dlaně. "Pokud je už ve šlachách či vazu přítomný zánět, velmi efektivní léčbu nabízí kombinace manuální fyzioterapie s aplikací fokusované rázové vlny,“ popsala fyzioterapeutka.

Mobilový loket

S prací na počítači a mnohdy křečovitým svíráním myši jsou spojeny také bolesti lokte. Z počátku mohou být nepatrné, existují však i případy, kdy lidé nakonec končí v pracovní neschopnosti. "Pokud si natáhneme ruku před sebe, dlaní nahoru, rozlišujeme vnitřní a zevní stranu loketního kloubu. Je-li bolestivá vnitřní strana loketního kloubu, jedná se o golfový loket. Bolesti ze zevní strany loketního kloubu nazýváme tenisovým a mobilovým loktem. Vzniká především dlouhodobou prací s počítačovou myší nebo na klávesnici, kdy používáme šlachy, které ohýbají a natahují prsty. Při jejich dlouhodobém napětí dochází ke snížení prokrvení loketního kloubu," vysvětlila Iva Bílková.

Tabletové rameno

Toto onemocnění je na poli medicíny skutečně novým pojmem, který je spojen s přehnaným používáním tabletů nebo chytrých telefonů. Většina uživatelů má zařízení položené na klíně a hlavu ostře skloněnou vpřed, což nedělá dobře horní polovině těla, zejména pak krční páteři a ramenům. Dochází totiž k utlačování nervů v hrudníku, který následně dráždí ramenní kloub.

Abychom tomu předcházeli, je důležitá především prevence, tj. omezit používání tabletů a mobilních zařízení, při sledování filmů dělat krátké přestávky, případně tablet umístit tak, aby byl v úrovni očí a hlava měla vzpřímenou polohu. Doporučuje se také protahovat svaly krku a obecně podél krční páteře a taktéž svaly ramenního pletence.

Pokud cítíte napětí v oblasti ramen, bolest při zvedání paže, možná trpíte právě tímto onemocněním.

SMSkový krk

Dalším důsledkem častého sklánění hlavy a namáháním krční páteře je smskový krk, který je způsoben držením hlavy v nepřirozeném předklonu při psaní textových zpráv. Lidská hlava totiž může vážit až pět kilogramů, což výrazně zvyšuje námahu krčních svalů při jakémkoliv jejím předsunutí do polohy, která není přirozená. Následkem jsou pak zatuhlé svaly šíje a nepříjemné bolesti hlavy, které mají často gradující tendenci.

Ačkoliv se svět vyvíjí a digitální technologie usnadní řadu věci, je potřeba stále myslet na to, že jednou ze základních potřeb člověka je potřeba se hýbat. Proto bychom na to neměli zapomínat. 

 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.