Zánět sedacího nervu: Jak se projevuje a jak poznáme, že je to skutečně ischias? | Moje zdraví

Zánět sedacího nervu: Jak se projevuje a jak poznáme, že je to skutečně ischias?

Zánět sedacího nervu: Jak se projevuje a jak poznáme, že je to skutečně ischias?
Autor: istock.com
28. února 2023 • 14:00

Bolesti zad jsou velice nevyzpytatelné a projevují se plus minus u každého z nás. Mohou se objevit po zranění nebo vzniknou důsledkem špatného pohybu. Jak poznáme zánět sedacího nervu a jaké jsou možnosti jeho léčení?

U mnoha případů bolesti zad je velmi složité identifikovat zdroj bolesti a hlavní příčinu, která za nimi stojí. Někdy nám pomohou volně prodejné léky proti bolesti, jindy však musíme vyhledat radu odborníka.

Video se připravuje ...
Cvičení na bolavá zádaVIDEO 

Projevy ischiasu

Ischias většinou začíná herniací disku v lumbální části páteře, což je laicky řečeno oblast beder. Páteř je tvořena jednotlivými obratli, mezi nimiž se nacházejí meziobratlové ploténky, které mají podobu gelovitého disku. Tyto disky jsou tvořeny pojivovou tkání, jsou ploché, velmi pružné a ohebné. Pokud je ploténka opotřebená, ať už z důvodu úrazu, či postupným zatěžováním v průběhu let, může dojít k postupnému pronikání měkkého jádra ven z pevného prstence a tím k již zmiňované herniaci disku (vyhřezlá ploténka). Tím vzniká tlak na okolní nervy a jako důsledek se objeví silná bolest.

Jak poznáme, že jde o ischias?

Základním znakem zánětu sedacího nervu je samotná bolest, která se může objevit v celé oblasti spodních zad. Tu však může velmi snadno přesáhnout a skončit až u samotného chodidla. Bolest bývá většinou zpočátku mírná, má však tendenci se rychle rozvinout do ostré a silné, častokrát velice nepříjemně ovlivňující náš život. Doprovodnými projevy pak bývá mravenčení nebo svalová slabost dolní končetiny.

Kdo je ohrožen nejvíce?

Nejohroženější skupinou bývají lidé ve věku 30 až 50 let. Dále pak lidé trpící nadváhou, ale také těhotné ženy, u nichž je větší pravděpodobnost herniace disku (vyhřezlá ploténka), a tím pádem dráždění nervu a tvorby zánětu. Další rizikovou skupinou jsou lidé trpící cukrovkou, kterou může doprovázet poškození nervů.

V neposlední řadě mohou vznikat problémy s ischiasem u lidí, kteří záda opakovaně přetěžují, zvedají těžká břemena nesprávným způsobem, nebo naopak u lidí, kteří dlouhodobě sedí, což vede k herniaci disku a dalším komplikacím týkajícím se pohybového aparátu.

Co nám pomůže?

Pokud se u nás zánět sedacího nervu již projeví, způsobů léčby, které pomohou, je několik a lze postupovat různými postupy. Ve většině případů dochází ke zlepšení během několika týdnů. Běžně dostupné léky sice mohou pomoci a zmírnit bolest, většinou se ale jedná o krátkodobé řešení. Pomoci mohou studené obklady pozvolna střídané za obklady horké.

Člověk postižený ischiasem by měl být v klidu a odpočívat a na pár dní se zříct pohybu. Nedoporučuje se ani dlouho sedět, neboť tím stále dochází ke dráždění nervu.

Pokud běžné léky nepomáhají, může lékař předepsat silnější analgetika, myorelaxancia či protizánětlivé léky nebo navrhnout fyzikální terapii, akupunkturu, injekční podání steroidů, fyzioterapii či chiropraxi. Pokud bolesti přetrvávají i nadále a přesáhly období tří měsíců, je na zvážení chirurgický způsob léčby. Pokud jsou bolesti příliš velké a doprovázené dalšími obtížemi, jako je ztráta funkce močového měchýře nebo střev, měla by být lékařská pomoc vyhledána okamžitě.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.