Čaj ze zázvoru: Jak ho správně uvařit a na co je dobrý? | Moje zdraví

Zázvorový čaj: Ne každému chutná, na hubnutí, nachlazení i imunitu má ale jednoznačné prvenství!

Zázvorový čaj: Ne každému chutná, na hubnutí, nachlazení i imunitu má ale jednoznačné prvenství!
Autor: istock.com
9. prosince 2022 • 14:00

Zázvor se díky svým léčivým účinkům stal oblíbenou rostlinou, využívanou zejména v naší kuchyni. Existuje několik způsobů, jak zázvor konzumovat, tou nejoblíbenější zatím zůstává pití zázvorového čaje. Jak ho správně připravit a na co všechno je dobrý?

Indická a čínská tradiční medicína využívá zázvor nejméně tři tisíciletí. První písemné zmínky pochází již ze 4. století př. n. l., kdy jej jistý hinduista Mahabharata popisuje nejen jako léčivou rostlinu, ale také jako aromatické a poměrně ostré koření vyznačující se neobvyklou chutí. V kuchyni se zázvor v mnoha variantách užívá dodnes.

Video se připravuje ...
Zavařený čaj z pečeného ovoceVIDEO 

Zázvorový čaj

Jednou z variant, jak zázvor zpracovat tak, aby byl lépe poživatelný, je zázvorový čaj, který si každý připravuje dle svého. Jsou však jistá pravidla, jak na něj, a ta by se měla dodržovat. Ačkoliv se totiž příprava „obyčejného“ čaje může zdát jako zcela banální záležitost, tak úplně tomu není.

Strouhat, či krájet?

Zda se rozhodnete zázvor na čaj strouhat, či krájet, je ve výsledném efektu jedno. Stále to bude tentýž zázvor. Při hrubém nastrouhání zázvoru ale získáte „silnější“ čaj, kde bude zázvor zkrátka více cítit. Ačkoliv pro svou intenzitu ani krájená varianta nepřijde nazmar. Jde spíše o to, jak to vám samotným vyhovuje a co vám více chutná. Aby se však zázvor dobře vylouhoval, je potřeba při krájení myslet na to, že čím tenčí kousky uděláte, tím to bude lepší pro výsledný efekt.

Pozor na kov

Ačkoliv se může zdát, že jen málo záleží na tom, v čem a pomocí jakých nástrojů čaj připravujeme, není tomu tak. Zázvor totiž při kontaktu s kovem ztrácí na léčivých účincích. Ať už bereme v potaz struhadlo, nůž nebo hrníček, vždy je o něco lepší volit keramickou variantu.

Citron ano, či ne?

Valná většina z nás má přípravu jakéhokoliv čaje spojenou s tím, že na závěr přidáme citron. Jakási klasika, kterou děláme s běžnou samozřejmostí. Pokud však jde o zázvorový čaj, měli bychom zbystřit. Důvod je ten, že některé potraviny naše tělo ochlazují, jiné naopak zahřívají a tyto dvě skupiny bychom neměli míchat.

V létě tak například konzumujeme více okurky, rajče, meloun, květák nebo banány, a když přijde zima, tak nějak samovolně tyto potraviny omezíme. Všechny zmiňované totiž ochlazují, což v tomto ročním období není zas až tak vítané. V zimě dáváme přednost medu, česneku, skořici, pepři a všeobecně všemu více kořeněnému. Právě tyto potraviny nás zahřívají. A mezi ně patří i zázvor.

Zázvor jako všelék

Tím, že nás zázvor zahřívá, nám pomáhá zbavit se bakterií a virů. Obsahuje nejen aromatické látky (zingiberen, bisabolen a další) a esenciální oleje, které zázvoru dodávají jeho typickou vůni a aroma, ale také gingerol, díky jemuž má zázvor tak výraznou a pikantní chuť. Zázvor je rovněž bohatým zdrojem vitaminů A, B1, B2, B6, C, E, sodíku, draslíku, hořčíku, vápníku, fosforu, mědi, manganu či železa.

Proč se doporučuje

Konzumace zázvoru a pití zázvorového čaje posiluje přirozenou obranyschopnost organismu (imunitní systém), má silné antioxidační účinky, podporuje činnost kardiovaskulárního systému, pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi, podporuje normální funkce dýchacích cest, usnadňuje trávení a zrychluje metabolismus, ale také nám pomáhá s nevolností.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.