Delší život, lepší paměť a další aneb 6 důvodů, proč je důležité míti přátele | Moje zdraví

Delší život, lepší paměť a další aneb 6 důvodů, proč je důležité míti přátele

Delší život, lepší paměť a další aneb 6 důvodů, proč je důležité míti přátele
Autor: NBC Universal/Warner Bros
17. července 2019 • 06:00

Nedávno vyšla studie, ve které se ukázalo, že osamělí lidé bez přátel mají stejně vysoké riziko, že onemocní, jako kuřáci 15 cigaret denně. Dobré mezilidské vztahy se čím dál tím více ukazují jako zásadní faktor nejen pro šťastný, ale i pro zdravý život. Jaké benefity přátelství přináší?

Zatímco rodinu si člověk nevybírá, přátele ano. A pokud jste si vybrali správně, přinesou vám nejen zábavu a skvěle strávený čas, ale také následující benefity pro zdraví tělesné i duševní.

1. Menší stres

Když se žena přiblíží k blízké osobě, stoupají u ní hladiny progesteronu, uvádí studie Michiganské Univerzity. Tento hormon pomáhá snižovat stres a úzkost. "Nárůst hladiny progesteronu je také spojen s ochotou riskovat život pro druhou osobu, takže předpokládáme, že to mohlo hrát roli při vytváření sociálních vazeb v průběhu evoluce," říká Stephanie Brownová, psychiatrička a psycholožka a vedoucí studie. Menší stres pak znamená jasné zdravotní benefity: snížení rizika srdečního onemocnění, obezity a deprese.

2. Mozek v kondici

Odborníci z Northwestern University studovali nedávno skupinu lidí starších 80 let, kteří se vyznačovali skvělou pamětí, zhruba na úrovni osob středního věku. Významným společným znakem těchto paměťových „superhrdinů“ bylo velké množství pozitivních sociálních vztahů. „Existuje řada dřívějších výzkumů, které naznačují, že sociální integrace, angažovanost v rodině a emocionální podpora vašich blízkých jsou pozitivně spojeny s kognitivními funkcemi u starších dospělých,“ říká vedoucí studie Amanda Cook Maher z Northwestern University. Kvalitní vztahy se tedy ukazují jako důležitý faktor pro zachování kognitivních funkcí mozku, tedy těch souvisejících s pamětí, učením, myšlením a podobně.

3. Delší život

Studie na více než 90 000 ženách mezi 50 a 79 lety přišla se zajímavým zjištěním: Ty, které uváděly, že cítí podporu rodiny a přátel, měly větší předpoklady žít déle než ty osamělé. Jiné studie ukázaly, že ženy s rakovinou prsu, které mají silné sociální a emocionální zázemí, mají lepší šance na přežití.

4. Úspěch v práci

Ženy, které si občas vyrazí s kamarádkami, ať už jen povídat, nebo něco společně dělat, pracují podle studie Univerzity Notre Dame a Northwestern University častěji na vyšších pozicích. Může to být tím, že jsou to velmi často přátelé, kteří vám řeknou o zajímavé pracovní nabídce nebo vás podpoří.

5. Zdravý život

Přátelé často fungují lépe než varování Ministerstva zdravotnictví: Pokud vaši přátelé žijí zdravě nebo sportují, je větší pravděpodobnost, že budete jejich zvyky napodobovat. Funguje to ovšem i naopak: "Když máme přátele, kteří žijí nezdravě nebo chaoticky, je větší pravděpodobnost, že toto chování napodobíme i v našem vlastním životě," říká coloradská psycholožka Jenna Glover.

6. Poznáte sami sebe

Táhne vás to k někomu a chtěli byste s ním trávit více společného času? Možná je pro vás inspirací nebo představuje někoho, kým byste alespoň částečně také chtěli být. A uvědomujete si naopak, že některá stará přátelství už udržujete jen z nostalgie? Přátelé jsou často tím nejlepším zrcadlem, které můžeme mít. Dokáží odrazit to, kdo jsme a také kým bychom chtěli být. Nemluvě o tom, že když je potřeba, dokáží se na váš život podívat z jiného úhlu pohledu.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.