Raw neznamená syrová. Jak vypadá "živý" jídelníček? | Moje zdraví

Raw neznamená syrová. Jak vypadá "živý" jídelníček?

Raw neznamená syrová. Jak vypadá "živý" jídelníček?
... • Autor: iStock.com
26. července 2018 • 06:00

Cítíte se po jídle často těžcí, nemotorní, ospalí či tak trochu deprimovaní? Zamyslete se nad tím, jaký jídelníček vlastně potřebujete, s čím váš organismus rezonuje, co mu dělá a naopak nedělá dobře.

 

Jedním ze směrů, který se přirozenou cestou snaží ozdravit naše těla, je tzv. raw food. Živá rostlinná strava (vitariánství) je návratem k přírodě a jejímu bohatství. Jde o veganskou výživu postavenou na konzumaci nevařených potravin (připravených při teplotách do 45 °C), tedy především ovoce a zeleniny, bylinek, semínek, ořechů a kvalitních olejů.

Někteří lidé si raw stravu (tedy „živou“ stravu) pletou s pojmem „syrová“. Není to však totéž. Strava syrová jako výživový směr do jídelníčku zahrnuje také maso, vejce či mléčné výrobky, čímž se od raw food zásadně liší. „Zatímco veškerá živá strava je syrová, ne každá syrová strava je živá,“ poznamenává Jitka Adamová, autorka inspirativní kuchařky Raw pro zdraví a krásu. „Živá rostlinná strava je jednoduchá, rychle připravená a sytící, plná enzymů, vitaminů a minerálů. S její pomocí začnete budovat zdravý organismus,“ dodává.

Co jíme, se stává základem našeho těla a silně to ovlivňuje naše zdraví či sklony k onemocněním. Otázkou, kterou si mnozí lidé kladou, je, zda s raw jídelníčkem budou mít všechny potřebné živiny. Zpravidla si totiž představují, že budou denně „chroupat“ pouze zeleninu a oříšky. Nikoli. Raw strava není a ani nesmí být jednostranná (ostatně jako i jiné výživové směry); rovněž zde je důležité v této opravdu široké nabídce surovin najít právě ty druhy, které nám chutnají, vhodným způsobem je mezi sebou kombinovat a nebát se objevovat nové možnosti.

O co se opřít

Jaké látky jsou pro náš organismus nezbytné a odkud čerpat? Vápník nám dodá zejména zelená listová zelenina, mrkev, brokolice, pomeranče, papája, chlorella, slunečnicová semena, sezam, vlašské ořechy, mandle, kešu a para ořechy, mák či konopné semínko. Hořčík čerpejme z mořských řas a chaluh, ořechů, různých semínek, sušeného ovoce, fíků, vojtěšky, ananasu, surového medu, celeru, avokáda, mandlí, banánů, broskví a jablek. Nezbytné jsou též kupříkladu bílkoviny, které nalezneme v zelené listové zelenině (špenát, kapusta), klíčcích, oříšcích, naklíčených obilovinách, sóje, brokolici, květáku či petrželi. A tak bychom mohli pokračovat.

Jediné, co je tělu v každém případě třeba dodat pomocí suplementů, je vitamin B12, který v běžné stravě čerpáme především z červeného masa. Všechny ostatní potřebné živiny získáme z přirozených zdrojů. Tedy pokud dbáme na pestrost jídelníčku...

Najít to své...

„Vitariánství není jen výživový směr, je to přehodnocení pohledu na život v souvislostech. Pokud tělo nemusí vynakládat tolik energie na trávení vařeného pokrmu, máme více energie sami pro sebe, únava odplyne, pleť se pročistí a jsme celkově zdravější. Syrová (živá) strava je zásadotvorná, proto při ní nedochází k překyselení jako u konzumace vařených jídel,“ vysvětluje Jitka Adamová.
„V každém případě však nejde jen o jídlo, osobně spíš kladu důraz na nalezení cesty sama k sobě. Strava je jen jedním z prostředků této cesty. Jídlo, spánek, pohyb, meditační techniky i sebereflexe mi pomáhají, abych byla bdělá ke svému organismu, tělu i mysli, a tím pádem i ke své duši.“ Všichni máme možnost volby.

Pokud se necítíme dobře se stávajícím jídelníčkem, je zapotřebí hledat a nacházet. Stačí se jen zastavit a prozkoumat, co nám dělá a co naopak nedělá dobře, a podle toho se řídit. Současné období (léto) je pro přechod nebo jen vyzkoušení raw stravy nevhodnější. Inspirací vám může být právě kniha Raw pro zdraví a krásu, kde kromě zajímavých informací najdete též více než 70 skvělých, snadných a originálních receptů.

Silným argumentem pro živou stravu je její enzymatická aktivita. Enzymy jako takové jsou totiž pro náš organismus nepostradatelné. Hranicí, za kterou následuje znehodnocení těchto důležitých látek, je právě 45 °C, proto je nezbytné tuto teplotu během přípravy jídla nepřekračovat, ať už se jedná o snídaně, předkrmy, polévky, hlavní jídla, dezerty či nápoje. Místo pečicí trouby, pánviček na smažení či grilovacích nádob nechť zaujmou v kuchyni místo sušičky, kvalitní mixéry, odšťavňovače, nakličovací misky nebo též mlýnek na mák a semínka.

Bonusy živé stravy? Svým složením plným vitaminů a minerálních látek dodává tělu dostatek kvalitní energie, velké množství vlákniny obsažené v raw jídelníčku usnadní trávení, upraví stolici a udrží střevo čisté. Výsledkem je úbytek váhy a její udržení na (pro vás) optimální úrovni. Navíc ušetříte čas i energii, které jste museliainvestovat do vaření, a v konečném důsledku snížíte riziko onemocnění civilizačními chorobami.

Autor: Helena Míková
 
Video se připravuje ...

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.