Vážíte se správně? Tyhle chyby při tom děláme nejčastěji | Moje zdraví

Vážíte se správně? Tyhle chyby při tom děláme nejčastěji

Vážíte se správně? Tyhle chyby při tom děláme nejčastěji
Autor: istock.com
23. ledna 2020 • 06:00

Říkáte si, že zvážit se není žádná věda? Pak se možná dopouštíte zásadních chyb, kvůli kterým nevíte, jestli máte nadváhu, nebo ne. Prozradíme vám, co děláme při vážení špatně.

Největší chybu děláte, když se vážíte...

večer

Když v průběhu dne sníte minimálně tři porce jídla, je logické, že se to večer odrazí i na vaší váze. Važte se tedy až ráno, poté, co váš organismus stráví veškerou potravu z celého dne.

Více o tématu čtěte ZDE.

každý den

Je potřeba si uvědomit, že k hubnutí nedochází přes noc. Některé potraviny a nápoje navíc způsobují kolísání váhy – ty, kvůli kterým tělo zadržuje vodu (jídla s vysokým obsahem soli, bílého cukru a mouky, prázdných kalorií, umělých dochucovadel a konzervantů), ji mohou krátkodobě zvýšit, zatímco jídla s nízkým obsahem sodíku a uhlohydrátů (ovoce, zelenina, ryby, čerstvé maso, některé mléčné výrobky) naopak snížit. Ženy v období menstruace také zadržují v těle vodu, takže ručička jejich vah během cyklu ukazuje vyšší čísla. Pamatujte si tedy, že je lepší se vážit jednou až dvakrát týdně a mimo menstruační cyklus.

na rozdílných vahách

Ne všechny váhy váží stejně – to je smutná skutečnost, se kterou se musíme smířit. Pokud jste tedy zvyklí se vážit doma, nekontrolujte svou váhu ještě jinde, třeba v posilovně. Mechanika rozdílných druhů vah je zkrátka jiná a vy si tím zbytečně způsobíte trauma, že jste přibrali, přestože to tak ve skutečnosti není.

hned po cvičení

Bezprostředně po pohybové aktivitě pravděpodobně budete o něco lehčí, bohužel to ale není vaše reálná váha. Ta se dočasně sníží jen proto, že vaše tělo vyloučí přebytečnou vodu během pocení. Dejte svému tělu čas přes noc, aby se vzpamatovalo, a zvažte se až ráno. Mějte na paměti, že hubnutí je maraton, ne sprint. Vyžaduje čas, trpělivost a tvrdou práci.

po sprchování

Spousta lidí se po ránu sprchuje a teprve potom váží. Problém je v tom, že tělo během sprchování nasaje poměrně hodně vody (o vlasech ani nemluvě), a než "uschne", je přirozeně těžší.

na digitální váze

Jsou sice nejoblíbenější, ale bohužel také nejméně přesné. Hodnoty, které digitální váhy ukazují, se mohou lišit v závislosti na teplotě a vlhkosti v době, kdy se vážíte, a to podle průzkumu o 1,3 až 1,8 kg. Na přesnost váhy má vliv dokonce i její časté přesouvání, které způsobuje rozkalibrování.

na špatném místě

Nerovný povrch (například i koberec) nebo dokonce i rýhy v koupelnových dlaždičkách mohou způsobit, že váha ukazuje nepřesné údaje. Važte se tedy zásadně na rovném povrchu, ideálně například na plovoucí podlaze.

bez ohledu na svůj pocit

Určitě jste už slyšeli, že vyšší čísla na váze musí nutně znamenat, že jste obézní. I lidé, kteří mají větší množství svalové hmoty (získané při cvičení), váží víc, přestože jsou jinak štíhlí. Neohlížejte se tedy jen na to, co ukazuje vaše váha, ale snažte se lépe vnímat své tělo, jeho reakce na stravu i cvičení a celkový pocit, jak se v něm cítíte. Možná, že si budete připadat zdraví a vitální i s pár kily navíc – v takovém případě je všechno v pořádku a není třeba si z vyšších hodnot na váze dělat starosti.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.