Koronavirus negativně ovlivňuje mužskou plodnost. Co ničí spermie? | Moje zdraví

Koronavirus negativně ovlivňuje mužskou plodnost. Co ničí spermie?

Koronavirus negativně ovlivňuje mužskou plodnost. Co ničí spermie?
Autor: istock.com
15. dubna 2021 • 06:00

Pandemie koronaviru ovlivňuje naše zdraví v mnoha faktorech. Nejde o pouhé postižení v případě nákazy. Omezení, která s touto nemocí souvisí, mají vliv i na náš životní styl. Jak mohou jiné pracovní návyky i změna stylu trávení volného času postihnout mužskou plodnost?

Prodělali jste COVID-19? Infekční onemocnění, které je spojeno s vysokými horečkami, se vždy projeví na plodnosti mužů. Zhoršuje se totiž kvalita spermií. A nejinak tomu je i v případě prodělání nemoci COVID-19.

Jaké jsou oficiální příznaky koronaviru? Více čtěte zde.

„To potvrzuje i studie publikovaná v magazínu EClinicalMedicine, která zkoumala vliv koronavirového onemocnění právě na mužskou plodnost,“ prozrazuje renomovaný gynekolog a sexuolog Pavel Turčan. Testy v daném magazínu prokázaly, že u 39 % mužů, kteří onemocněli koronavirem, se projevila nižší produkce spermií. Dále se u 61 % pozorovaných ukázala přítomnost bílých krvinek ve spermatu, což také zhoršuje kvalitu spermií. Pozorovanými muži byli ve sféře plodnosti zdraví jedinci, kteří měli minimálně jedno dítě.  

Způsobí koronavirus trvalé následky?

Podle odborníků však prodělání této nemoci nemusí zanechat trvalé následky, hodnoty se dostávají do normálu asi po třech měsících. Můžete si pomoci i kvalitními doplňky stravy. MUDr. Pavel Turčan doporučuje Fertilan, který obsahuje látky pomáhající ke zvýšení počtu spermií a zlepšuje se i jejich kvalita. Postižení koronavirem ovšem není jedinou hrozbou pro mužskou plodnost. Jak jsme zmínili, vliv má i změna životního stylu. Na jednu stranu můžete ulevit svému mužství tím, že nebudete nosit těsné spodní prádlo, dejte si ovšem pozor, abyste mu neškodili jiným způsobem.

Pozor na obezitu

Pohodlnost se projevuje na naší kondici. Jsou zavřené posilovny či jiná sportoviště, měli jsme omezené možnosti pohybu a ruku na srdce – z tepla domova na home office se hůře odchází, než když máme běžný pracovní režim. Podle průzkumů Češi v posledním roce výrazněji přibrali a mnozí i více kouří. Tyto faktory výrazně negativně působí na plodnost mužů. Nadváha způsobuje nerovnováhu hormonů, v tukové tkáni se tvoří typicky ženský hormon estrogen, který má negativní dopad na tvorbu spermií. A co se týká cigaret, tak kuřáci mají zase méně aktivní spermie. I zde pak hrozí, že muž se bude potýkat s neplodností

Kam pokládáte notebook?

Možná si to ani neuvědomujete, ale pracovní pohodlí může silně ovlivnit vaši plodnost. Děláte s notebookem? Kde jej máte položený? Většina lidí se uvelebí v pohodlí křesla či gauče a notebook si položí na klín. U mužů však vyvstává riziko ohrožení plodnosti, protože stroj zahřívá oblast podbřišku, čímž se zhoršuje spermatogeneze. Zároveň na tuto citlivou oblast negativně působí neustále vysílané signály při připojování se k sítím. Nepříznivý vliv na tvorbu spermií má i psychická nepohoda. Stres, který v této době zažíváme, ovlivňuje náš spánek a ten je klíčový pro tvorbu testosteronu, protože se produkuje nejvíc právě ve fázi nejhlubšího spánku. Pamatujte tedy, že vliv na plodnost má nejen prodělání koronaviru, ale i životní styl, který kvůli pandemii vedeme.

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.