Překyselení organismu: Jak se projevuje? | Moje zdraví

Překyselení organismu: Je to jen tahák na peníze, nebo skutečná nemoc?

Překyselení organismu: Je to jen tahák na peníze, nebo skutečná nemoc?
Jedním z příznaků acidózy je i únava a neurčitá bolest hlavy • Autor: iStock.com
2. listopadu 2017 • 10:00

Média už nás nějaký čas bombardují tématem překyselením organismu. Představitelé alternativní medicíny ho líčí jako téměř děsivý stav, příčinu snad všech známých chorob od bradavic, únavy přes infarkt po rakovinu. Jde o zbytečný poplach, nebo je potřeba se bát?

Souvislost mezi překyselením těla a špatným zdravotním stavem podle představitelů alternativní medicíny dosud uniká jak pacientům, tak oficiálním naukám o zdraví. Pro lidský organismus je přitom udržení přesného pH (jednotka kyselosti) krve otázkou života či smrti.  Některé kyselé látky v našem těle jsou prý natolik škodlivé a agresivní, že by dokázaly rozleptat kámen i kov. Proto je důležité, aby byly z těla včas vyloučeny a neukládaly se. Mnoho alternativců zpravidla nabízí i své poradenské služby, odkazují na určité potravinové doplňky či na vycházející knihy. Až by se mohlo zdát, že jde o nový byznys s chytrým marketinkem.

Projevy překyselení organismu

Podle publicistky Anny Vejvodové, zabývající se alternativní medicínou, patří překyselení organismu k nejnebezpečnějším degenerativním zdravotním problémům naší doby: „Skladiště kyselin známe jako polypy, cysty, kyselé krystaly, nádory, bradavice, skvrny apod. Takzvané fyziologické choroby těla jsou většinou výsledkem dlouhodobě příliš kyselého prostředí v těle. Při zachování acidobazické rovnováhy ale prý ani nelze příliš výrazně onemocnět.“



„Překyselený člověk je stále unavený, bez energie, nemůže se dospat, má neurčité bolesti svalů, hlavy, zad. Trápí ho ekzémy, podrážděné oči, nos, zácpy nebo průjmy,“ uvádí Jarka Kučmášová, poradkyně metod Jak dostat zdraví z hlavy do těla a cvičitelka Pěti Tibeťanů. Vedle hladovění, klystýrů a cvičení doporučuje na odkyselení studené až ledové koupele. „Tělo potřebuje promrznout, což má v buněčné paměti od dob lovců mamutů,“ vysvětluje.

Může na překyselení pomoct cvičení?

Pomocníkem na odkyselení nám mohou být podle Jarky Kučmášové také dvě každodenní tříminutová cvičení. „Pusťte si nějakou africkou hudbu s bubny a začněte se podle hudby natřásat. Musíte řádně třepat každým kouskem těla. Představujte si, jak z těla ony kyseliny vyklepáváte, jak se vám třese každá z milionů buněk, které máme, a z každé se ony jedovaté kyseliny odplavují.“

„Dejte si před sebe polštář. Klekněte si a ruce sepněte nad hlavou jako kladivo. Rukama začněte bušit vší silou do polštáře a vykřikujte hodně sprosté nadávky, hodně nahlas by bylo ideální. Komu? To přeci víte nejlépe, koho byste potřebovali zmlátit, nakopat do zadku, seřvat. Vyplavíte tím přebytek emocí, které jsou největší příčinou překyselení,“ radí již zmíněná poradkyně a cvičitelka „Tibeťanů“ Jarka.

Názor lékaře: Překyselení je jen módní záležitost

Překyselení organizmu, odborně acidóza, je podle vyjádření gastroenterologa MUDr. Jiřího Štefánka dnes hlavně módní termín.  „Řada lidí z něj má obavy, a proto drží speciální diety nebo kupují drahé doplňky stravy, aby překyselení zabránili. Ve skutečnosti se má celá věc trochu jinak. Pravdou je, že náš organizmus je složitá soustava neustále probíhajících chemických reakcí a pro správné fungování potřebuje určitou stabilitu vnitřního prostředí včetně té správné „kyselosti“.“

Ta se udává v tzv. jednotkách pH a za normálních okolností se musí tato hodnota v lidském těle udržovat v úzkém rozmezí mezi 7,35–7,45.

Naše tělo velmi přesně reguluje pH krve a není možné ho měnit změnou jídelníčku ani potravinovými doplňky. „Existují okolnosti, kdy je krev kyselejší, než by měla být, a tento stav má vážné zdravotní následky. Stav acidózy je však způsoben určitými onemocněními a patologickými stavy, jako je například chronická renální insuficience (snížení funkce ledvin, pozn. red.), nestojí tedy za ní rozhodnutí, jestli jíst vejce, nebo brokolici. Bez ohledu na náš jídelníček je docela jisté, že pH naší krve se pohybuje ve správné hodnotě okolo 7,4,” říká RNDr. Pavel Suchánek z pražského IKEM.

Skladba jídelníčku totiž ovlivňuje pH moči a ne pH krve. Proto testy na základě lakmusových papírků, které se nabízejí pro zjištění překyselení organismu, vypovídají o zcela jiné hodnotě.

Více o potravinách a jejich vlivu na překyselení organismu čtěte ZDE.

Co se děje v těle při překyselení?

„Náš organizmus má k určitému chronickému překyselení tendenci, protože v něm neustále vzniká velké množství sloučenin, které můžeme označit za slabé kyseliny,“ říká Jiří Štefánek. To by se prý mohlo zdát jako špatná zpráva, ale ve skutečnosti jde o pozitivní fakt. „Díky tomu je totiž naše tělo na riziko překyselení velice dobře připravené a vytvořilo si řadu ochranných systémů, které pomáhají udržet pH v normálních hodnotách. Především jde o tzv. pufrační (tlumivé) systémy a ledviny, které jsou schopné kyselejší zplodiny odstraňovat z organizmu pryč.“

Překyselení není choroba, ale příznak

„Pokud si doma pravidelně měříte kyselost moči a právě jste začali užívat nový zázračný (a drahý) preparát proti překyselení, pak vám to jistě neublíží. Utrácíte ale své peníze za něco, co vaše tělo zvládá řešit každodenně samo, efektivně a hlavně zadarmo,“ upozorňuje dále Jiří Štefánek.

Samotné překyselení není lékařskou vědou vnímáno jako choroba, ale jako pouhý příznak celé řady možných chorobných stavů. „Acidózu jako takovou většinou neléčíme, ostatně to v řadě případů nadělá víc škody než užitku. Mnohem lepší je co nejrychleji přijít na to, co ji způsobilo, a tento stav začít léčit. Je-li naše léčba úspěšná, dojde postupně k normalizaci pH a acidobazická rovnováha se ustálí sama.“

Ještě poznámka: Pálení žáhy není znamením překyselení organismu, jak si mnozí myslí. Jde o stav, při němž žaludeční kyselina stoupá do jícnu.

Příčiny acidózy musí určit lékař

Pokud trpíte obtížemi připisovanými alternativní medicínou až démonizovanému překyselení, s velkou pravděpodobností budou souviset s něčím jiným. Místo potravinových doplňků či denního měření kyselosti moči lakmusovými papírky, můžeme doporučit návštěvu praktického lékaře a základní krevní testy.

Podle výsledků pak lékař jistě navrhne další postup. Co lze z doporučení alternativní medicíny bez obav převzít, je pravidelné cvičení, omezení stresu a hodně čerstvé zeleniny. Není však nutné bez doporučení lékaře držet preventivně alkalickou dietu či se stát přímo veganem.

Nejvýznamnější příčiny acidózy (překyselení):

  • Selhání ledvin – Akutní i chronické selhání ledvin narušuje odstraňování kyselých sloučenin z organizmu a zvyšuje riziko metabolické acidózy.
  • Diabetes – Takzvaná diabetická ketoacidóza je stav, který se objevuje u diabetiků 1. typu, kteří nejsou léčení (nebo špatně) inzulinem.
  • Dlouhodobé hladovění – V tomto případě chybí tělu energie z cukrů a vyrábí si ji za vzniku ketolátek. Po opětovném příjmu potravy se stav upraví.
  • Toxiny – Některé sloučeniny se po požití metabolizují na kyselé produkty a mohou ovlivnit celkové pH. Platí to pro požití velkého množství alkoholu, pro otravu metanolem a etylenglykolem.
  • Laktát – při  nahromadění kyseliny mléčné (laktát) v organizmu dojde k poklesu pH.  Příčin může být více, lékaři se častěji setkávají s laktátovou acidózou při užívání některých léků na cukrovku (typicky sloučenina metformin).
  • Hydrogenuhličitanové ionty – dojde-li k jejich nedostatku, není tělo dobře schopno vyrovnávat pH. Například při chronických průjmech.

Autor: Helena Urbanová, redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.