Obezita zvyšuje riziko rakoviny ledvin až dvojnásobně | Moje zdraví

Obezita zvyšuje riziko rakoviny ledvin až dvojnásobně

Obezita zvyšuje riziko rakoviny ledvin až dvojnásobně
V České republice je asi 20 % obyvatel obézních a dalších 35 % má nadváhu, výskyt obezity výrazně roste s věkem • Autor: iStock.com
15. března 2017 • 06:00

Česká republika drží v Evropě další smutné prvenství: Je na špičce ve výskytu rakoviny ledvin. Počet pacientů by nemusel být tak vysoký, kdyby si Češi více hlídali váhu. Obezita totiž zvyšuje riziko rakoviny ledvin o 40 % a těžká obezita více než dvojnásobně. Hlídat si správnou váhu neznamená tedy jen chránit si srdce a cévy. Znamená to i ochranu před rakovinou.

Obezita je novodobou epidemií rozvinutých zemí. Žijeme v takovém blahobytu, že máme dostatek jídla a nemusíme se hýbat. Že nadměrná váha přispívá k nemocem srdce a cév a dřívější smrti, je zřejmé. Obezita ale škodí i některým orgánům, u kterých byste to nečekali – například ledvinám.

V České republice je asi 20 % obyvatel obézních a dalších 35 % má nadváhu. Výskyt obezity výrazně roste s věkem. Je dobře známo, že obezita dvakrát zvyšuje úmrtnost lidí a významně zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Méně známo je, že má obezita také nepříznivý vliv na ledviny.

„Chronické onemocnění ledvin postihuje v Evropě asi 10 % obyvatel, zvyšuje riziko onemocnění srdce a cév a u části nemocných dokonce vede k selhání ledvin vyžadujícího náhradu funkce ledvin dialýzou nebo transplantací,“ říká prof. MUDr. Vladimír Tesař, přednosta Kliniky nefrologie 1. LF UK a VFN v Praze.

A dodává: „Obézní pacienti mají ve srovnání s osobami s normálním indexem tělesné hmotnosti cca o 50 % vyšší riziko chronického onemocnění ledvin a až třikrát vyšší riziko rozvinutí chronického onemocnění ledvin do selhání ledvin.“



Obezita také zvyšuje o 60-80 % riziko močových kamenů. Česká republika je na prvním místě v Evropě ve výskytu rakoviny ledvin a obezita zvyšuje riziko rakoviny ledvin o 40 % a těžká obezita více než dvakrát. Prevence obezity tedy chrání nejen srdce a cévy, ale i ledviny.

„Pokud se podaří obézním pacientům snížit tělesnou váhu, mají významně nižší riziko vývoje chronického selhání ledvin. Prevenci i léčbě obezity je proto třeba i kvůli ledvinám věnovat maximální pozornost,“ říká MUDr. Vladimír Tesař.

„Chronické onemocnění ledvin probíhá často i do pokročilé fáze bez klinických příznaků, aktivní sledování chronického onemocnění ledvin je proto velmi důležité,“ upozorňuje lékař.

Od obezity vám mohou pomoci zdravé snídaně, inspirujte se na našem videu.

Video se připravuje ...
8 tipů, jak zdravě snídatVIDEO 


Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.