Potraviny, za které nám tělo PODĚKUJE. Které to jsou? | Moje zdraví

Potraviny, za které nám tělo PODĚKUJE. Které to jsou?

Video se připravuje ...
4. května 2023 • 14:00

Chcete něco udělat pro své zdraví? V tom případě vám poradíme, které potraviny je třeba co nejčastěji zařadit do svého jídelníčku. Naše tělo je nutně potřebuje, aby dobře fungovalo.

1. Kapusta

Listová neboli kadeřavá kapusta je opravdu superpotravina. Velmi posiluje imunitu, pomáhá při hubnutí, zkrášluje pokožku i posiluje zrak. Pouhých 100 g kapusty pokryje podstatnou část vitaminů, které tělo potřebuje. Obsahuje asi desetinásobek doporučené denní dávky vitaminu K.

Video se připravuje ...
Jídlo, které dodá energii - jak zatočit s jarní únavouVIDEO 

2. Mořské ryby

Obsahují hodně omega-3 mastných kyselin, které jsou spojovány se sníženým rizikem deprese, onemocnění srdce i rakoviny. Výbornou volbou je populární losos. Už 85 gramů této ryby obsahuje polovinu denní dávky niacinu, který chrání před nemocemi a je označován i jako prevence Alzheimerovy choroby. Jeho růžová barva je dílem karotenoidů, které mají protizánětlivé účinky.

3. Brambory

Sladké brambory batáty obsahují velké množství vitaminu C a E, které redukují podráždění a zlepšují zdraví kůže. Sladké brambory jsou také bohaté na vitamin A, který pomáhá při boji s rakovinou a posiluje imunitu. Jediná červená brambora obsahuje 66 mikrogramů kyseliny listové, což odpovídá stejnému množství, jaké je ve větším šálku špenátu nebo brokolice.

4. Citrony

Jeden citron obsahuje více než 100 % denního příjmu vitaminu C, který pomáhá vyrovnávat HDL cholesterol, takzvaný hodný cholesterol, v krvi a posiluje kosti. Flavonoidy obsažené v citronech můžou zabraňovat růstu rakovinových buněk, a navíc také působí protizánětlivě.

5. Tmavá čokoláda

Pouhých sedm gramů tmavé čokolády denně pomáhá snížit krevní tlak u jinak zdravých jedinců. Kakaový prášek je bohatý na flavonoidy a antioxidanty, které pomáhají snižovat LDL, tedy „špatný“ cholesterol, a zvyšují hodnoty HDL cholesterolu.

6. Luštěniny

Když si budeme dávat čtyřikrát týdně porci obyčejných luštěnin, jakými jsou fazole, hrách nebo čočka, snížíme riziko srdečních onemocnění o výrazných dvaadvacet procent a omezíme riziko vzniku rakoviny prsu.

7. Borůvky

Patří mezi nejzdravější ovoce na světě. Obsahují hodně antioxidantů, které zachycují volné radikály a jsou prevencí proti degenerativním chorobám. Dokážou prý dokonce předcházet krátkodobým výpadkům paměti.

8. Česnek

Je nejsilnějším přírodním antibiotikem a zároveň velkým pomocníkem při léčbě řady nemocí. Obsahuje alicin, což je sloučenina s velmi silným protizánětlivým účinkem. Výzkumy dokázaly, že snižuje hladinu cholesterolu.

9. Vepřové sádlo

Je to výborný zdroj vitaminů skupiny B a řady minerálů a obsahuje celou řadu dalších prospěšných látek. Vědci zjistili, že cholesterol obsažený v živočišných produktech nemá tak výrazný vliv na zvyšování cholesterolu v krvi člověka, jak se původně předpokládalo. Kyselina olejová, která je i ve vepřovém sádle, totiž pomáhá naopak hladinu cholesterolu snižovat a působí preventivně proti cukrovce a očním chorobám.

10. Mandle

Podle korejských vědců, kteří zkoumali tisícovku potravin, jsou mandle, pokud jde o zdravotní přínos, na prvním místě. Mají velmi dobrý poměr správných tuků, které jsou obzvlášť prospěšné pro srdce a cévy. Obsahují také fytosteroly a vlákninu, které ovlivňují vstřebávání cholesterolu. Vláknina má také pozitivní vliv na střevní mikrobiom. Zároveň je v nich hodně draslíku, hořčíku a vápníku potřebného pro stavbu našich kostí.

CO PRODLOUŽÍ ŽIVOT? Jaké potraviny nám prodlouží život a budeme po nich zdravější psychicky i fyzicky? Vědci nám vzkazují, že nejde o žádná velká překvapení a nedostupné lahůdky. Naopak, dají se sehnat v každém větším obchodě. SÁDLO SKONČILO JAKO OSMÁ NEJZDRAVĚJŠÍ POTRAVINA Z TISÍCOVKY, KTEROU VĚDCI ZKOUMALI.

Celý článek vyšel v časopise Blesk zdraví

Autor: redakce Moje zdraví, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.