Nemůžete spát? Pusťte si Bacha aneb Jak moc nám terapie hudbou dokáže pomoci | Moje zdraví

Nemůžete spát? Pusťte si Bacha aneb Jak moc nám terapie hudbou dokáže pomoci

30. března 2023 • 14:00

Mozart se zase hodí, když potřebujete vzpruhu. A kdybyste chtěli totálně odbourat stres, můžete poslouchat Marconi Union. Hudba je prostě lék na tělo i duši.

Vzpomínáte, jak se vám udělalo dobře, když vám maminka zpívala ukolébavku? Nebo jak vás nabil rokenrol? Že hudba pomáhá a léčí, věděli už naši předkové. Využívali ji při rituálech, aby si dodali kuráž, také se pomocí melodií uspávali a uklidňovali a posléze i léčili. V moderním lékařství se hudba začala využívat až po druhé světové válce. Hudební tóny totiž dokážou u člověka prokazatelně ovlivňovat spoustu věcí – mozkovou činnost, emoce, srdeční rytmus, krevní tlak a tep, dýchání, motoriku, termoregulaci nebo svalové napětí. „V USA nebo v Německu je muzikoterapie vnímána jako plnohodnotná zdravotnická profese. U nás stále patří spíše mezi alternativní metody léčby,“ říká odbornice na muzikoterapii Markéta Gerlichová.

Video se připravuje ...
Podívejte se na tipy, jak rychleji usnout.VIDEO 

Kde všude pomáhá

Neuvěřitelná síla hudby je přitom úspěšně využívána v nejrůznějších zdravotnických směrech – například v pedagogických poradnách u dětí s poruchami učení, v sociální práci, psychoterapii, při rehabilitaci, v neurologii, psychiatrii, paliativní nebo interní medicíně. „V logopedii má terapie hudbou úspěch u lidí s koktáním. Je běžné, že zatímco při slovním textu zadrhávají, text písně odzpívají bez chybičky,“ potvrzuje logopedka Gabriela Krejčová. Důvodem skutečnosti je, že kromě center řeči proniká hudba do mnoha center mozku, a to i do jeho vývojově starších částí. Přesně díky tomu se přes rytmické nebo pěvecké techniky naučí opět mluvit například pacienti po různých úrazech.

Zásadní je rytmus

Jedním ze základních pilířů v muzikoterapii je přitom rytmus. Nejvíce ovlivňuje dýchání nebo fungování nervového systému. Terapeuti ho také využívají při podpoře učení nebo zlepšování paměti. Nevhodný rytmus může naopak škodit. Obecně platí, že se hudba s monotónním rytmem nehodí například pro pacienty s epilepsií, závislé jedince nebo pro ženy ve vysokém stupni gravidity.

Nejen hudba

Při terapiích se používají podle potřeby různé techniky i hudební nástroje. Velmi oblíbená je například zobcová flétna. „Léčit ale můžou i jiné zvuky, nejen hudba. Může jít o zvuky přírody,“ vysvětluje přední český muzikolog a umělec Lubomír Holzer. Pomocníkem v muzikoterapii je paradoxně také ticho, které je například v hudbě prezentováno pomlkami. Bez nich by byl poslech podle odborníků vyčerpávající.

Proč je důležitá naše hudební historie?

Když chceme, aby nás hudba léčila, není důležitý obsah díla, ale jeho schopnost konkrétně na nás působit. V praxi to znamená, že stejně léčivě může na někoho působit ezoterická hudba, etnická nebo vážná a jazz. „Každý totiž máme nějakou hudební historii,“ říká Markéta Gerlichová.

Stručný manuál léčby hudbou

1. Zpívejte si nahlas. Pomáhá to získat energii, kuráž a odbourává to úzkost.

2. Hudbu si vyberte správně podle toho, co od ní očekáváte – při depresi neposlouchejte smutné melodie.

3. Při poslechu doma v nejlepším případě ležte, je to ideální poloha na zklidnění a celkový odpočinek.

4. Vyberte si vhodný čas – na vychutnávání tónů je třeba mít časovou pohodu, abyste se mohli dobře soustředit.

5. Když to jde, poslouchejte raději živou hudbu než reprodukovanou. Má na nás nejlepší vliv.

6. Zazpívejte si, ideálně s někým. Pomáhá to zejména pro odbourání strachu, deprese nebo smutku.

CO POSLOUCHAT…

  • při nespavosti – Bachovo Air, Pachelbel Canon
  • na zklidnění a proti stresu – Jan Dismas Zelenka – sonáta pro 2 hoboje, Gregoriánský chorál
  • za volantem – dynamické písně podle posluchačovy volby (rokenrol, jazz, reggae, čača…)
  • na aktivaci a energii – Mozartovy menuety, renesanční tance

Celý článek vyšel v časopise Blesk zdraví.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.