Co dělat, když mám strach ze sexu? | Moje zdraví

Vědecky ověřeno: Které sexuální praktiky způsobují stres a úzkost místo rozkoše?

Vědecky ověřeno: Které sexuální praktiky způsobují stres a úzkost místo rozkoše?
Někdy je sex víc zdrojem frustrace než potěšení • Autor: iStock.com
18. listopadu 2022 • 14:00

Často slyšíme, že pohlavní styk s milovanou osobou nás zbavuje napětí a stresu, něco na tom samozřejmě bude. Na světě je ale i jedna hodně zajímavá studie, která to všechno vidí trochu jinak.

Zmiňovaný průzkum provedl Superdrug Online Doctor a London-based telemedicine company. Výzkumu se zúčastnilo tři tisíce „zadaných“ lidí ze Spojených států a Evropy. Všem byly položeny stejné otázky týkající se jejich psychického vztahu a jejich intimního života.

Video se připravuje ...
Nejsi v tom sama: Se sexexpertkou o ženské sexualitě a schopnosti dosáhnout orgasmuVIDEO 

Nejméně oblíbenou polohou u obou pohlaví je takzvaná „69“. Jako velmi nepohodlnou ji označilo 43 procent testovaných mužů a 57 procent žen. Druhou nejvíce stresující praktikou se stal anální sex. Mnoho lidí má z této polohy stále obavy, bojí se možné kapavky, análních chlamydií či viru HIV. Na vyšších pozicích se překvapivě objevila i masturbace.

Záchvaty paniky nejsou namístě

Odborníci ale připomínají, že pokud některá z výše jmenovaných patří mezi vaše oblíbené praktiky, není důvod se jí „nevěnovat“. Pohoda při pohlavním styku je nesmírně důležitá, takže vždy dělejte jen to, co je vám pohodlné a co máte rádi. Záchvaty paniky z toho, že budete provádět věci, které se vám příčí, nejsou namístě.

Základem všeho je samozřejmě dohoda o tom, co se vám a vašemu partnerovi líbí. Nemá smysl před sebou něco skrývat a stydět se. Buď bude partner vaše „choutky“ tolerovat, či nikoliv. Vždy je to samozřejmě otázka kompromisu. Pokud totiž budete dělat něco, co nemáte rádi, může se z příjemného milování stát nekonečná večerní noční můra, což asi není to, co byste si přáli.

Kdy navštívit sexuologa?

Samozřejmě jsme každý jiný, a proto pohled na milování je u každého člověka individuální. Někdo jej k životu potřebuje více, druhý zase méně. Pro náruživého partnera může být ale pohlavní styk ve vztahu velmi důležitý a i harmonické soužití se kvůli nenaplněným sexuálním touhám může sesypat jak dům z karet.

Pokud už nic nepomáhá a vy si nevíte rady, nebojte se zajít za sexuologem. Není to přece žádná ostuda, od toho tyto odborníky máme. Seberte tedy odvahu a o svých problémech mu řekněte. Nejlepší je samozřejmě vyhledat odborníka ve dvojici spolu se svým partnerem. V budoucnu by se totiž mohlo stát, že váš protějšek začne to, co doma nemá, hledat někde úplně jinde a vám pak zbudou jen oči pro pláč.

Faktem ale zůstává, že sexuologa se odhodlá vyhledat jen málokdo a většinou už je pak bohužel pozdě. Odborníci upozorňují, že problém se dá vyřešit ve chvíli, dokud je malý. Navíc návštěva sexuologa vás přece k ničemu nezavazuje, pokud nic jiného, tak alespoň uslyšíte jiný názor. Paradoxem navíc je, že pokud lidé trpí nějakým psychickým či fyzickým problémem v jiné oblasti, obvykle vyhledávají odbornou pomoc ihned. V oblasti intimního života tomu tak ale není. Základem je tedy spolu hovořit, najít společnou řeč a uvidíte, že váš vztah získá najednou úplně jinou dimenzi.

Víte, jaké jsou nejčastější důvody, proč masturbujeme?





Autor: Daniel Mareš, Valentina Lebová, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.