Nemoci vlasů: Nejsou, je jich málo nebo svědí | Moje zdraví

Nemoci vlasů: Nejsou, je jich málo nebo svědí

Nemoci vlasů: Nejsou, je jich málo nebo svědí
Když vlasy ukazují problém • Autor: iStock.com
23. listopadu 2022 • 14:00

Vlasům věnujeme každodenní pozornost a i jim přikládáme velký důraz v naší vizáži. Že s nimi není něco v pořádku, zaregistrujeme celkem rychle. Zejména pokud nám v hřebenu zůstává víc vlasů než obvykle nebo svědí-li nás urputně pokožka hlavy. Někdy stačí změnit šampon, jindy je důvod problému zásadnější. 

Vlasy nejsou jen naší vizitkou a ozdobou, ale mohou být také indikátorem vnitřního zdraví. Špatný výběr šamponu či barvy na vlasy dokáže udělat neplechu a potrápit nás, ale volbou té správné péče můžeme zas vše napravit. Bohužel šamponem nenapravíme obtíže s vlasy, které souvisejí s naším vnitřním zdravím. Hormonální nerovnováha, chybějící vitaminy, problémy se štítnou žlázou, rakovina, to jsou jedny z onemocnění, které se podepíšou na našich vlasech.

Video se připravuje ...
Blance kvůli alopecii vypadaly všechny vlasy, obočí i řasy. Nyní pomáhá jiným ženám, které mají stejný problém.

Padání či ztráta vlasů je nejčastějším indikátorem nějakého zdravotního problému. Vypadávání vlasů (alopecie) může postihnout pouze pokožku hlavy nebo celé tělo a může být dočasné nebo trvalé. Může to být důsledek dědičnosti, hormonálních změn, zdravotních potíží nebo běžná součást stárnutí. Častěji se vyskytuje u mužů.

Padání vlasů ze stresu

Existuje velmi silný vztah mezi stresem a vlasy. Ztráta vlasů, tzv. telogenní effluvium, se objevuje, když náhlý nebo silný stres vyvolá zvětšené vypadávání vlasů, které bývá všeobecně odstartováno nepřerušenými stresovými událostmi nebo chronickým stresem. Takový stav bývá spíše přechodný a vlasy začínají znovu růst v průběhu dalších 6–9 měsíců. Mnohem ničivější pro naše vlasy je alopecia areata, kterou může také odstartovat velice silný stres. V tomto případě bílé krvinky napadají vlasové folikuly a to zastavuje růst vlasů. Vlasy pak vypadávají relativně rychle – obvykle v celých chumáčích nebo na plochách v průběhu několika týdnů po vzniku stresující události.

Vlasy mohou občas zase znovu narůst. Pro opětovný růst vlasů doporučuje Jiří Tomev, senior školitel a kadeřník značky Matrix, šampony s podporou růstu vlasů, stimulací mikrocirkulace krve vlasových folikul a jejich metabolismu. Spánek a doplňky stravy. Biotin, selen, zinek, hořčík a železo. Vitaminy a minerály. Složky jako Piroctone Olamin a Aminexil napomáhají eliminovat padání vlasů a stimulují růst. „Na padání vlasů volíme doplňující péči v podobě ampulek. Aminexil napomáhá v boji proti padání vlasů vlivem výkyvu vnitřního prostředí, stresu a únavy. Zajišťuje přísun živin. Skvělou vlasovou terapií při vypadávání vlasů je Biolage Scalp Sync Anti Dandruff nebo Biolage Scalp Sync Aminexil.“

Vypadávání vlasů kvůli onemocnění

Vypadávání vlasů bývá časté zejména u onemocnění štítné žlázy, při onemocnění diabetem a mnohdy jde ruku v ruce také s poruchou příjmu potravy, tedy anorexií, nebo metabolickou poruchou. Alopecie může mít ale souvislost také s autoimunitními chorobami, jako je například vitiligo,“ říká MUDr. Lucie Rajská, Ph.D., z Kliniky preventivní dermatologie. 

Padání vlasů může být spojeno i s těhotenstvím, poporodním obdobím nebo klimakteriem. V takovém případě se neděste, na vině jsou hormonální změny. Rozhodně se při výrazném vypadávání vlasů vyplatí navštívit lékaře. „Základem prvního vyšetření je pečlivý rozhovor lékaře s pacientem, kontrola současného stavu pacientových vlasů, frekvence jejich mytí a následné péče, typ používaných přípravků, tepelné zátěže, barvení a další. Současně bude lékaře zajímat také subjektivní pocit z vlasové pokožky pacienta – svědění, pálení, přítomnost lupů či stroupků,“ vyjmenovává MUDr. Rajská.

Jednou z metod, jak mapovat vypadávání vlasů, je provedení digitální dermatoskopie s možností uložení fotografie a porovnání stavu vlasové pokožky v čase. Při potřebě ověření diagnózy je možné udělat biopsii s dalším histologickým vyšetřením. „Dalším krokem v léčbě bývá obvykle provedení krevních odběrů, které by mohly odhalit přítomné endokrinní choroby, sníženou hladinu železa, minerálů a další problémy. Je-li tímto vyšetřením příčina odhalena, je zahájena adekvátní terapie,“ vysvětluje dermatoložka Rajská postup léčby. 

Vlasy po onkologické léčbě

Vypadávání vlasů může být vedlejším účinkem některých léků, jako jsou léky používané na rakovinu, artritidu, depresi, srdeční problémy, dnu a vysoký krevní tlak. Vypadávání vlasů je také spojeno s chemoterapií či radioterapií.

Na podporu zdravé pokožky hlavy a vlasů samotných doporučuje MUDr. Lucie Rajská zaměřit se ve stravě především na aminokyseliny, selen, niacin, vitamin B6, kyselinu pantothenovou, biotin a další. V rámci léčby pak i topické přípravky, které se aplikují přímo na pokožku hlavy a mají zastavit ztrátu vlasů a podpořit růst nových. Z pohledu kadeřníka značky vlasové kosmetiky Matrix Jiřího Tomeva je důležité po onkologické nemoci dodržovat určitá pravidla.Bezesporu snížit teplotu vody, minimalizovat tření během mytí a sušení vlasů či pokožky. Snižujeme tak náchylnost ke zcitlivění nebo poranění vlasové pokožky. Pokožka je suchá, napjatá a se sklony k praskání během léčby. Vhodné nejsou šampony obsahující SLS (sodium laryl sulfát) a SLES (jemnější sodium laryl sulfát), které mohou takto zcitlivěnou pokožku vysušovat. První vlasy, které začínají růst, jsou křehké a často změní svůj tvar a texturu. Výběr pak závisí na ingrediencích a typu vlasů. V tomto procesu není nic jedinečného. První věc, kterou musíme vědět, je typ vlasů. Správný výběr šamponu a kondicionéru bude záviset na tom, zda jsou vlasy suché, rovné, nebo kudrnaté. Výběr bude také záviset na typu pokožky hlavy. Nejlepší šampon a kondicionér pro pacienty po onkologické nemoci bude ten, který vyhovuje konkrétnímu typu vlasů a vlasové pokožky.“

Plešatost

Plešatost obvykle znamená nadměrné vypadávání vlasů z pokožky hlavy. Dědičné vypadávání vlasů s věkem je nejčastější příčinou plešatosti. Často se jedná o postupné řídnutí na temeni hlavy a je spojené se stárnutím. U mužů vlasy často začínají ustupovat u vlasové linie na čele. Ženy mají obvykle rozšířenou část vlasů. Stále častějším vzorem vypadávání vlasů u starších žen je ustupující vlasová linie (frontální fibrotizující alopecie). Některým lidem vypadávají vlasy v kruhových nebo nepravidelných lysinách na pokožce hlavy, vousech nebo obočí. Vaše kůže může svědit nebo bolet, než vlasy vypadnou.

Alopecia areata

Alopecia areata souvisí s imunitním systémem a způsobuje nepravidelné vypadávání vlasů. Jedná se o autoimunitní kožní onemocnění a je častější u osob postižených nebo s rodinnou anamnézou vitiliga, cukrovky a onemocnění štítné žlázy. Častější je také u Downova syndromu. I když se může objevit v jakémkoli věku, nejčastěji začíná v dětství nebo mladé dospělosti. U typické alopecie areata je jedna nebo několik kulatých hladkých lysin. Asi u 5 % vypadnou všechny vlasy na hlavě (alopecia totalis) a v 1 % vypadnou i chlupy na těle (alopecia universalis).

Trichotillomanie

Je typické chronické vytrhávání vlasů, které vede k viditelnému úbytku vlasů a tvorbě alopetických ložisek. Jedná se o obsesivně-kompulzivní poruchu, která se může vyskytnout v kterémkoliv věku, ale nejčastěji se projeví v dětství – u předškoláků a na začátku puberty. Pacienti si vytrhávají vlasy nejčastěji ze kštice, ale i ochlupení z dalších lokalit, jako jsou řasy, obočí nebo pubická oblast. Léčba patří do rukou psychologa a psychiatra. Základní léčebnou metodou je psychoterapie, která je dlouhodobá, často dochází k relapsům, zejména pokud jsou pacienti vystaveni stresovým situacím.

Seboroická dermatitida

Seboroická dermatitida je běžné kožní onemocnění, které postihuje především pokožku hlavy. Způsobuje šupinaté skvrny, červenou kůži a odolné lupy. Seboroická dermatitida může také postihnout mastné oblasti těla, jako je obličej, strany nosu, obočí, uši, oční víčka a hrudník. Seboroická dermatitida může vymizet bez léčby, ale je také možné, že budete potřebovat delší léčbu, než příznaky odezní. A bohužel se mohou později vrátit. Každodenní čištění jemným mýdlem a šamponem může pomoci snížit mastnotu a odumřelou pokožku. Seboroická dermatitida se také nazývá jako lupy, seboroický ekzém a seboroická psoriáza. U kojenců je tento stav známý jako „čepice kolébky“ a způsobuje křupavé, šupinaté skvrny na pokožce hlavy.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.