Kůže na rukou posetá drobnými pupínky. Máte se bát keratózy? | Moje zdraví

Kůže na rukou posetá drobnými pupínky. Máte se bát keratózy?

Kůže na rukou posetá drobnými pupínky. Máte se bát keratózy?
Onemocnění kůže • Autor: iStock.com
27. května 2022 • 14:00

Možná vás či vaše dítě zprvu vyděsí, co že se to děje s vaší kůží. Výsev pupínků na horní části paží, hrbolky, které nesvědí a nebolí, jen vypadají jako kuřecí kůže. Bát se nemusíte. Jedná se o neškodný stav kůže, který bude vyžadovat jen péči.

Keratosis pilaris, označovaná jako kuřecí kůže, je často považována za variantu normální kůže. Nedá se vyléčit ani jí nemůžete zabránit. Můžete ji ale ošetřit hydratačními přípravky a krémy na předpis, které pomohou zlepšit vzhled pokožky. Tento stav obvykle vymizí kolem věku 20 let, přičemž většina případů absolutně ve věku 30 let. Často za jejím výskytem stojí dědičnost, takže pokud se objevila u jednoho z rodičů, pravděpodobně ji zdědí i dítě. 

Video se připravuje ...
Podcast Maminka: Péče o dětskou kůži - ekzémVIDEO 

Keratóza vzniká v důsledku nahromadění keratinu, proteinu, který chrání pokožku před škodlivými látkami a infekcí. Pokud se však nahromadí v ústí folikul chloupků, může je ucpat, a právě tak vznikají na pleti vyvýšené pupínky. Někdy je tento stav kůže také označován jako folikulární keratóza, latinsky keratosis pilaris. Může se objevit v souvislosti s genetickým onemocněním nebo kožními onemocněními, jako je atopická dermatitida. Suchá kůže má tendenci keratózu pilaris zhoršovat. Návštěva lékaře není nutná, dermatolog případně může navrhnout vhodné krémy k jejímu zmírnění.

Jak vypadá a kdy se objevuje?

Nejčastěji se folikulární keratóza objevuje u malých dětí, není však výjimkou, že se pupínky „vyrazí“ kdykoliv během života. Mezi hlavní projevy patří zarudlé pupínky, a kromě toho i hrubší, suchá pleť v celé lokalitě, kde se pupínky objevují. Suchý vzduch projevy zhoršuje a pleť ještě více vysušuje. Obvykle se vám na zadní části paží, tvářích, stehnech nebo zadečku objeví malé fleky, ale mohou se objevit i na jiných místech. Hrbolky mají obvykle barvu vaší kůže. Mohou být také červené na bílé pleti nebo hnědočerné na tmavší pleti. Viditelné hrbolky na kůži připomínají husí kůži nebo kůži oškubaného kuřete. Z tohoto důvodu je běžně známá jako „kuřecí kůže“.

Hormonální změny mohou způsobit vzplanutí během těhotenství u žen a během puberty u dospívajících. Keratóza pilaris je nejčastější u lidí se světlou pletí.

Jak můžeme kůži pomoci?

Většina lidí s keratózou pilaris žije roky, kdy nakonec může sama vymizet. Pokud se tak nestane nebo hned od začátku výskytu ji chcete eliminovat, existují možnosti, které stav pokožky zlepší. Důležitá je hydratace pokožky, kterým krémem vám poradí lékárník či dermatolog. Doporučuje se používat jemná a neparfémovaná mýdla a přípravky na koupání. Pokožku pouze jemně drhněte žínkou nebo exfoliační rukavicí a spíše než horké sprchy a koupele preferujte vlažnější vodu. Vyvarujte se parfémovaným mýdlům, které pokožku vysušují, a absolutní stopku dejte drsným peelingům kůže. Stejně tak kůži neškrábejte a nevymačkávejte pupínky. Zůstanou vám jizvičky a můžete si zanést infekci.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.