Trápí vás suché a popraskané paty? Změňte ponožky | Moje zdraví

Trápí vás suché a popraskané paty? Změňte ponožky

Trápí vás suché a popraskané paty? Změňte ponožky
Suché paty • Autor: iStock.com
23. listopadu 2021 • 06:00

Bolest, ošklivý vzhled, zánět, nepohodlí při chůzi, to jsou jedny z nejvýraznějších obtíží, které nás potkávají, trpíme-li na suché a rozpraskané paty. Krémy na zvlhčení kůže jsou řešením, ale nalezením příčiny, nás čeká větší úleva. Těmi mohou být vážnější nemoci, ale i špatný výběr ponožek.

Popraskané paty, označované také jako patní trhliny, jsou běžným onemocněním nohou, které způsobují nepohodlí, až dokonce bolest. Vznikají v důsledku suché kůže a jsou doprovázeny ztluštělou kůží a někdy i žlutými nebo hnědými mozoly na okraji paty. Podle National Foot Health Assessment (2012) má 20 procent dospělých popraskanou kůži na nohou. Ženy o 50 procent častěji než muži. Jedná se o problém nepříjemný, ale pokud se neléčí, může vést i k závažnějším onemocněním. Základem je nalézt příčinu.

Video se připravuje ...
Domácí pedikúra krok za krokem: Připravte nohy na létoVIDEO 

Příčiny jsou vážné nemoci i špatné návyky

Podle předního amerického chirurgického podologa Dr. Miguela Cunha zakladatele Gotham Footcare existuje několik důvodů, proč lidé trpí suchými, popraskanými patami. “Naše nohy jsou zodpovědné za držení těla, a proto odolávají obrovskému tlaku. Když na paty našich nohou působíme tíhou a tlakem, kůže se rozšiřuje směrem ven. Pokud je naše kůže suchá, stává se méně elastickou a tuhou, a proto je náchylnější k prasklinám a praskání.” vysvětluje odborník a uvádí, že mezi nejčastější příčiny suchých, popraskaných pat patří zdravotní stavy, jako je obezita, cukrovka, ekzémhttps://www.mojezdravi.cz/nemoci/ekzem-2299.html, hypotyreóza, Sjögrenův syndrom, juvenilní plantární dermatóza, infekce jako např. atletova noha. Vliv mohou mít také biomechanické faktory, jako jsou ploché nohy, patní ostruhy nebo dlouhé stání, zejména na tvrdé podlaze a otevřené nebo špatně padnoucí boty. Stejně tak i suché a chladné počasí.

Atletická noha

Jednou z častých příčin popraskaných a suchých pat je tzv. atletická noha, což je plísňová infekce nohou. Objevuje se nejčastěji na ploskách nohou a mezi prsty. Atletická noha obvykle způsobuje svědění, suchou a šupinatou kůži. V závažnějších případech se mohou tvořit záněty, praskliny a puchýře. Sportovci běžně trpí pocením nohou a využívají zařízení, kde se plíseň vyskytuje, proto se nazývá „atletická noha“. “ Onemocnění je způsobeno skupinou plísňových hub zvaných dermatofyty, které se živí odumřelou kůží a nehty. Tyto mikroskopické organismy žijí v tmavém, teplém a vlhkém prostředí. Vlhké ponožky a vnitřky bot poskytují příjemné prostředí pro růst plísní a infekci.” popisuje vznik infekce nohou doktor Miguel Cunha.  Pokud jde o roční období, většina lidí bude mít atletickou nohu nebo popraskané paty v zimě, protože nosí boty, které méně větrají a nohy mohou být vystavené větší vlhkosti kvůli dešti nebo sněhu. Tyto infekce jsou stále běžnější i během teplejších měsíců, kdy lidé častěji chodí do bazénů a posiloven a často v těchto místech chodí naboso.

Pokud by se plísňová infekce nohou neléčila, mohla by se přesunout na nehty, což by mělo za následek plísňové nehty a změnu barvy. V raných stádiích mohou být případy atletické nohy léčeny volně prodejnými léčivými prášky, krémy, spreji nebo krémy, které jsou speciálně vytvořeny pro boj s plísněmi atletických nohou. Ve středně závažných případech může být vyžadován lokální lék na předpis. V závažnějších případech může lékař předepsat perorální antimykotikum.

Špatné ponožky dokáží problém zhoršit 

Chodidla jsou základnou našeho celého těla, a proto bychom jim měli věnovat patřičnou pozornost. Tak jako si denně měníme spodní prádlo, měli bychom i měnit ponožky. Jejich výběru bychom měli věnovat pozornost, zejména pokud trpíme na suchá chodidla, nebo celé dny trávíme v uzavřených botách. Což potvrzuje i Zuzana Plachá, majitelka greenbutik.cz - e-shopu s největší nabidkou udrzitelne módy v České republice, která si zakládá na přírodních materiálech.” Na chodidla i jejich pokožku může mít negativní vliv dlouhodobé nošení nevhodné obuvi i ponožek. Proto doporučuji zvolit u ponožek přírodní materiály, jako je bambus, merino vlna nebo bio bavlna, ve kterých se chodidla nebudou potit a budou celý den v suchu. Ponožky by také neměly stahovat prsty či kotníky, aby nedocházelo k opuchnutí nohou a chodidla měla dostatek prostoru k pohybu.”  Pokud nosíte i ponožky na noc do postele, zde se doporučují rozhodně ty, které jsou ze stoprocentní bavlny. Nohy budou dýchat a jestliže nanášíte krém na suché nohy, udrží  vlhkost uvnitř a pomáhají kůži změknout.

Domácí péče o chodidla

Jestliže suchými chodidly trpíte či už u  vás problém popraskaných pat vznikl, rozhodně je důležité začít s léčbou. Obrátit se můžete na podologa, pedikérku, ale i s léčbou začít doma. “V domácí péči je důležité používat pemzu nebo také tělový peeling. Nejlepší je používat hydratační tělová mléka v kombinaci s máslovými balzámy a ponožkami. Mezi přírodní české značky patří Moroccan Sense, jejichž balzámy dokáží chodidla hydratovat až do rána. Zejména v zimě bychom noční hydrataci neměli podceňovat.” doporučuje Marcela Eller zabývající se přírodními produkty značky Ze země. Přes den nohám péči také věnujte. Jestliže máte chodidla celý den uzavřená v botách, určitě si ponožky měňte dvakrát za den a vnitřek boty často dezinfikujte sprejem, který pomáhá snížit přítomnost bakterií, které běžně infikují nohy. Stejně tak nechoďte naboso na veřejných místech. Chůze naboso (zejména v tělocvičně) vystavuje naše nohy bakteriálním a plísňovým organismům, které mohou infikovat kůži a nehty.

Rychlá pomoc

Namočte si nohy asi na 10 minut do obyčejné nebo mýdlové vody a osušte. Poté si paty jemně otřete lufou nebo kartáčem na nohy, abyste odstranili odumřelou kůži. Naneste těžší krém na bázi oleje nebo vazelínu (vazelína, léčivá masti, další), poté si před spaním nasaďte tenké bavlněné ponožky, které pomohou zvlhčovači fungovat. Takto postupujte několik dní. Rozhodně neignorujte suché, popraskané paty, protože časem se mohou objevit hlubší trhliny, což zvyšuje riziko infekce. Pokud samošetření nepomohou, poraďte se se svým lékařem o dalších možnostech léčby, který pomůže šetrně odstranit odumřelou kůži a použije léčivo, které zacelí trhliny. Součástí léčby bývá i podávání antibiotik. Doporučí vhodné vložky do bot a pomůže změnit způsob chůze.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.