Nejlepší čaj na hubnutí a spalování tuků: Zkuste zelený i mátový | Moje zdraví

Nejlepší čaje na hubnutí a spalování tuků? Tyhle pijte pravidelně

Nejlepší čaje na hubnutí a spalování tuků? Tyhle pijte pravidelně
Jak čaj může prospět hubnutí? • Autor: istock.cz
4. února 2024 • 04:55

Zázraky se nedějí, to už víte. Zdravá a štíhlá postava se vždy rovná: vyvážená strava a pohyb. Jsou ale potraviny, které pomohou metabolismus rozhýbat, obzvlášť, pokud jste v minulosti drželi přísné diety nebo hladověli. Jednou z nejlepších věcí, které můžete udělat, je naučit se pít čaj. Které čaje hubnutí prospívají? 

Zelený čaj

Každodenní popíjení zeleného čaje zrychluje metabolismus, a to díky antioxidantu s názvem katechin. Čaj také částečně potlačuje chuť k jídlu. Na hubnutí je obzvláště vhodný zelený čaj matcha, koncentrace katechinu je v něm nejvyšší.

Jak připravit čaj matcha: Dva gramy prášku matcha dejte do hrnečku a zalijte vodou o teplotě max. 70 °C. K přípravě jedné porce použijte 70 ml vody.

Jak uvařit zelený čaj: Na hrnek o velikosti 250 ml použijte asi dvě čajové lžičky čaje. Uvařte vodu a nechte ji vychladnout na 60–80 °C (2–3 minuty). Čaj louhujte přibližně 2 minuty, případně podle toho, co je napsáno na sáčku. Pijte tři až čtyři šálky denně.

Zázraky při hubnutí nefungují. Podívejte se na video: 

Video se připravuje ...
Andrea Jakešová: Jablečný ocetVIDEO 

Čaj z máty peprné

Když vás často trápí chuť na sladká nebo nezdravá jídla, zkuste sáhnout po šálku čaje z máty peprné. Podle průzkumů totiž pomáhá tyhle nezdravé touhy zahnat. Podle všeho je to díky chuti a vůni. Ostatně studie publikovaná v časopise Neurologic and Ortopedic Medicine ukázala, že vůně stačí: Lidé, kteří inhalovali esenciální olej z máty každé dvě hodiny, ztratili přibližně dvě kila za měsíc. Máta má také zklidňující účinky. Lepší spánek a snížení hladiny stresu se mohou pozitivně projevit také na vaší váze.

Čerstvé nebo sušené listy zalijete vařící vodou, přikryjete a necháte 15 minut louhovat.

Rooibos

Rooibos je bylinka původem z jižní Afriky. Čaj obsahuje velké množství vitaminů a minerálů a žádný kofein, takže ho člověk může popíjet klidně celý den. Je bohatý na polyfenoly včetně flavonoidů, které jsou přímo spojeny s úbytkem hmotnosti. Studie z roku 2014 naznačila, že rooibos může přispět ke snížení váhy zvýšením hladiny leptinu. Leptin je hormon, který reguluje pocity sytosti – více leptinu znamená menší hlad a naopak. Další látky obsažené v čaji rooibos pomáhají snižovat produkci stresového hormonu kortizolu. Kortizol může vyvolat chuť k jídlu a povzbudit vaše tělo k ukládání tuků.

Jak připravit rooibos: Vrchovatou lžičku zalijte vroucí vodou. Hrneček přikryjte pokličkou a nechte tři až pět minut louhovat. Poté sceďte.

Čaj oolong

Čaj Gaba oolong má vysoký podíl gama-aminomáselné kyseliny díky zvláštnímu výrobnímu postupu. A právě tato kyselina má podle nejrůznějších studií pozitivní vliv na lidské zdraví. Zaprvé: pomáhá proti nespavosti. Zadruhé: snižuje stres a úzkost, má zklidňující účinky. Některé studie ukazují, že dlouhodobě také zlepšuje koncentraci a dokáže snížit bolesti hlavy a svalů. Každopádně ale snižuje krevní tlak a hladiny cukru v krvi. Obsahuje také katechiny. Podobné látky se nacházejí v zeleném čaji a podporují schopnost těla odbourávat tuk.

Vyzkoušejte: 6–8 gramů čaje zalijte 0,3 l vody o teplotě 85 °C a nechte v konvici louhovat 1–2,5 minuty.

Čaj z kombuchy

Kombucha je směs černého nebo zeleného čaje a cukru, která je fermentována mikroorganismy ze symbiotické kolonie bakterií a kvasinek označovaných anglickým výrazem SCOBY. Dlouhý seznam zdravotních výhod zahrnuje vitaminy B, detoxikační kyselinu glukuronovou a polyfenoly bohaté na antioxidanty. A co je nejdůležitější, kombucha obsahuje probiotické bakterie a kyselinu octovou. Studie ukázaly, že probiotika mohou nejen snížit počet kalorií, které využijete z jídla, ale mohou ovlivnit hormony, které souvisejí s chutí k jídlu, ukládáním tuků a s obezitou. Rovnováha bakterií ve střevě znamená lepší kontrolu hmotnosti. Kyselina octová je také osvědčeným pomocníkem při hubnutí. Pomáhá potlačovat chuť k jídlu a inhibuje schopnost vašeho těla tvořit tukové buňky.

Jak připravit kombuchu: Pokud už máte kombuchu doma, připravíte si z ní dva litry čaje. Vodu uvařte, přidejte asi 100 až 150 gramů cukru, vše pořádně zamíchejte a nechte čtvrt hodiny louhovat. Následně do vody přidejte 10 gramů kvalitního černého či zeleného sypaného čaje. Po vylouhování nechte čaj vychladnout. Poté jej přelijte například do zavařovací sklenice a na hladinu vložte světlejší stranou nahoru zakoupené kombuchy. Kombuchovou kulturu zakoupíte ve specializovaném obchodě. Sklenici pak překryjte ubrouskem. Dovnitř se nesmí dostat žádný hmyz. Zhruba za týden by měl být nápoj hotový, vykvašený a připravený ke konzumaci.

 

Autor: Pavla Skurovcová, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.