Záludná jídla se skrytým cukrem. Která ho schovávají? | Moje zdraví

Záludná jídla se skrytým cukrem. Která ho schovávají?

Záludná jídla se skrytým cukrem. Která ho schovávají?
Kde všude je skrytý cukr? • Autor: iStock.com
1. listopadu 2022 • 06:00

I když se v životě bez cukru neobejdeme a může nám i do určité míry prospět, konzumaci přidaného cukru bychom si měli hlídat. Proč? Nejenže skrytý cukr nabourává snahu o zdravý jídelníček, ale může přinášet i řadu zdravotních rizik. 

Cukr konzumujeme v mnoha podobách a každá z nich s sebou nese určitá zdravotní rizika, zvlášť pokud se jedná o nadměrnou konzumaci přidaného cukru, jehož konzumace není nutná. Skrytý cukr zhoršuje tělesnou kompozici a způsobuje nechtěné přibírání na váze a rozhodně nepřispívá k tvorbě zdravého jídelníčku. Celkový příjem cukru kvůli tomu skrytému naopak zbytečně roste, což může přispět ke vzniku mnoha onemocnění. Nadměrné množství cukru v jídelníčku, ať už v podobě sladkostí, či potravin obsahujících přidaný cukr, může vést ke vzniku srdečně-cévních onemocnění, hrozí riziko některých typů rakoviny, vznik cukrovky II. typu a obezity. Problém představuje i to, že mnohé z těchto potravin nevnímáme jako sladké, tedy nás ani nenapadne, že v nich je tolik cukru. Některé potraviny sladké chuti nemají v seznamu složek na obalu slovo „cukr“, ale přesto jej obsahují – jen je označen jiným způsobem, například „dextróza“ nebo „modifikovaný škrob“, Sucanat, maltodextrin, látky s příponou -óza (dextróza, fruktóza, glukóza, maltóza) nebo -ol (maltitol, sorbitol). Kde všude se cukr skrývá a existují zdravé alternativy?

Video se připravuje ...
Coleslaw salátVIDEO 

Light potraviny

Největším rizikem, a to nejen z pohledu skrytého cukru, představují průmyslově vysoce zpracované potraviny. Zbystřit bychom však měli i tehdy, když potravina disponuje nálepkou jako light či low fat. „Tyto potraviny velice často obsahují kvůli sníženému množství tuku více cukru než jejich klasické verze,“ vysvětluje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí NATURHOUSE.

Nízkotučný jogurt

Nízkotučný jogurt láká svým názvem, ve skutečnosti však většina těchto produktů obsahuje nejen cukr, ale i glukózo-fruktózový sirup, umělá sladidla a zahušťovadla. „Dejte raději přednost jogurtu střední tučnosti nebo neochucenému bílému jogurtu do 3,5 % tuku a ochuťte si ho sezónním ovocem nebo trochou medu,“ radí Věra Burešová.

Cereálie

Považujeme je za zdravou snídani, ale cukru v nich najdete požehnaně. Obsah cukru se může u různých značek značně lišit, proto si vždy přečtěte informace o složení, abyste přesně viděli, kolik dostáváte. Například u snídaňových cereálií uvádějí někteří výrobci obsah cukru pro porci o třiceti gramech, my však do své snídaňové misky nasypeme mnohem více. Nejlepším způsobem, jak se vyhnout přeslazeným cereáliím a müsli, je si vytvořit své vlastní domácí. Slazení medem či javorovým sirupem přináší lepší alternativu.

Sterilovaná zelenina a ovoce

Nejlepší volbou pro konzumaci ovoce a zeleniny je jejich čerstvá podoba. Ale v obdobích, jako je podzim a zima, často volíme sterilovanou zeleninu a ovoce, které už obsahují přidaný cukr, neboť se používá ke zlepšení chuti a samozřejmě k dlouhodobému uchování, kdy prodlužuje trvanlivost. Jestliže chcete snížit množství cukru, slévejte nálev a konzumujte pouze samotnou zeleninu či ovoce.

Salátová zálivka

Velká mísa čerstvého salátu je pro tělo prospěšná z hlediska živin a vysokého obsahu vlákniny, jenže pokud salát zalijete běžnou zálivkou či dresinkem, stane se ze zdravého jídla pokrm plný cukru. „K ochucení čerstvých salátů, ale i polévek, omáček, marinád na zeleninu či maso, dipů a majonéz doporučuji naše ochucené bylinkové octy, které obsahují pouze přírodní ingredience, jako jsou bylinky, koření nebo třeba zázvor,“ doporučuje Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina. Stejně tak si ale můžete vytvořit vlastní salátovou zálivku. Stačí smíchat kvalitní olivový olej s citronem, limetkou nebo vinným octem a ochutit čerstvými či sušenými bylinkami, česnekem, trochou hořčice a menším množstvím kvalitní soli a pepřem.

Smoothies

Ačkoli jsou smoothies vyrobeny z ovoce, mohou obsahovat také ovocnou šťávu, sorbet, zmrzlinu nebo ochucené sirupy. Dokonce i ty, které obsahují pouze ovoce a zeleninu, mohou obsahovat až 60 gramů cukru na porci. Raději se zakousněte do čerstvého ovoce nebo si vyrobte své vlastní domácí smoothies.

Ochucená káva

Obsažené množství cukru v ochucených variantách kávy vám nejspíš vyrazí dech. „Málokdo si uvědomuje, že ochucené cappuccino nebo caffè macchiato může obsahovat takové množství kalorií, že se to vyrovná obědu. Chcete-li si dopřát kávový nápoj, je ideální variantou čistá káva (espresso) bez cukru, sirupu a dalších ochucovadel,“ radí Věra Burešová. Příjem cukru a kalorií si hlídejte i v případě, že pijete kávu s mlékem.

Chléb

Kdo by v chlebu čekal cukr? Vždyť je slaný? Pozor, cukr tam je. Stává se totiž nedílnou součástí výrobního procesu. Přispívá ke kynutí těsta, zlatavé kůrce i chuti. Na jeden plátek může být až 6 gramů cukru. Zejména pokud je chleba balený, kontrolujte množství cukru na obalu.

Mléčná čokoláda

Věděli jste, že stogramová mléčná čokoláda může obsahovat až 60 gramů cukru, a bílá dokonce ještě víc? „K uspokojení chutí na sladké je dobrou variantou kvalitní vysokoprocentní čokoláda nebo můžete vyzkoušet tahinádu, což je sezamový krém, který vychází z tahini pasty a chutí připomíná krémovou čokoládu, akorát je bez palmáče a přidaného cukru. Přirozeně sladkou chuť dodávají tahinádě datle,“ dává svůj tip Martin Kudera. Nicméně i u zdravějších variant sladkostí si hlídejte příjem, protože i když je potravina zdravá, neznamená to, že neobsahuje kalorie.

Kečup

Kečup se řadí mezi nejoblíbenější ochucovadlo na světě, zvláštní oblibu má pak u dětí. Naneštěstí velká spousta produktů vyskytujících se na našem trhu je průmyslově zpracovaná, s vysokým obsahem cukru a dalšími přídavnými látkami. Přitom průmyslově zpracovaný kečup lze jednoduše nahradit. Čerstvá rajčata vložte do hrnce s bylinkami a vařte. Ostatně nějak takhle to dělá i Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina, který na trh uvedl stoprocentní přírodní kečup, který neobsahuje škrob, barviva ani jinou chemii.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.