Proč cvičit ve vodě? Prospějete svalům i kloubům a zhubnete | Moje zdraví

Proč cvičit ve vodě? Prospějete svalům i kloubům a zhubnete

Proč cvičit ve vodě? Prospějete svalům i kloubům a zhubnete
Cvičení ve vodě • Autor: istock.com
3. listopadu 2022 • 06:00

Cvičení ve vodě má mnoho výhod. Voda nadnáší, a tak je v ní každý pohyb maximálně efektivní. Navíc pro lidi s nadváhou je ideální možností, jak začít se sportem s ohledem na své klouby.

Voda nabízí ideální podmínky k posílení svalů a koordinace. Nadnáší a zároveň klade poměrně velký odpor. I jednoduchý pohyb je v ní znát. Je vhodným místem pro každého, kdo chce sportovat, bez rozdílu věku a hlavně hmotnosti.

Video se připravuje ...
Horoskopy: Sport podle znameníVIDEO 

Hlavní výhody cvičení ve vodě

  • Voda nadnáší, je tedy vhodná pro lidi s nadváhou.
  • Šetří páteř i klouby dolních končetin.
  • Zlepšuje koordinaci, se kterou mají problém především senioři. Zatímco jim na „suchu“ hrozí pád a zranění, ve vodě se ničeho podobného obávat nemusejí.
  • Díky odporu vody se aktivně posilují svaly a zlepšuje se přesnost pohybu.
  • Snižuje se hypertenze, zvyšuje se prokrvení tkání. To je vítané především u diabetiků, kteří mají poškozené vlásečnice – nejtenčí cévky, které zásobují krví tkáň téměř u buňky.
  • Voda má pozitivní vliv také na funkci zažívacích orgánů, hlavně peristaltiku střeva.
  • Voda vám umožní dělat pohyb, který by byl mimo ni často nemyslitelný. 

Plavání má pak blahodárný vliv také na kardiovaskulární systém, lymfatický systém a krevní oběh. Pokud trpíte na otoky, je plavání a cvičení ve vodě tím ideálním sportem pro vás. „Voda zlepšuje prokrvení dolních končetin a zvyšuje látkovou výměnu na buněčné úrovni. Pohyb ve vodě je proto zvlášť doporučován lidem, kteří jsou ohroženi troficitou tkáně (poškozením z nedostatečného krevního vyživení), jako prevence proti vzniku bércových vředů a diabetických gangrén. V případě už otevřených ran na kůži, nejčastěji na noze, je však koupání vyloučeno,“ říká Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Díky vodě zhubnete

Cvičení ve vodě sice nadnáší, ale svaly svého těla rozhodně ucítíte. Zvýšíte tak výdej přijaté energie, a nejenže se budete díky měnícímu se tělu cítit lépe, pokud vás trápí nějaký ten „špíček“ navíc, voda vám pomůže zhubnout

Cvičení ve vodě je tak skvělou aktivitou zejména pro ty, kdo potřebují váhu redukovat nebo snížit. Výhodou je takřka nulové zatížení kloubů. Pohyb ve vodě způsobí, že si budete připadat lehcí jak pírko, odpor v ní vytvořený ale zapojí každý sval těla na maximum a přesně tak, jak je potřeba.  

Zkusit můžete klasické plavání, vodní aerobik nebo třeba paddle jógu, která střídá klasické jógové cviky ve vodě se cviky na paddlu. Skvěle se hodí zejména pro posílení středu našeho těla. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.