Céčko rovnou do žíly | Moje zdraví

Céčko rovnou do žíly

11. října 2021 • 10:00

Jako vyždímaný citron. Přesně tak jsem se cítila. Proto mi doktorka navrhla, abych šla na infuzi vitaminu C.

Že to vyzkouším, bylo tady jasné. Vyvstala otázka, kde to bude. Rozhodla jsem se na základě doporučení pro kliniku Yes Visage v Praze. Objednala jsem se a dostala termíny. Nejčastěji se doporučuje série tří až čtyř infuzí, v týdenních odstupech.

Video se připravuje ...
5 potravin, které pomohou odbourat únavuVIDEO 

Proč a nač?

Než jsem sama sobě na infuzi vůbec kývla, začala jsem si zjišťovat, co mi to přinese. O céčku se ví, že má zásadní význam pro imunitu, je vynikající prevencí chronického zánětu, kardiovaskulárních chorob i rakoviny. A daleko víc ho potřebujeme, když jsme vyčerpaní, ve stresu, po onemocnění a tak dále. Polykat ve formě tabletek jsem ho nikdy moc nemohla, protože ve větším množství mě po něm vždy pálila žáha. Forma infuze, kdy tedy vitamín proudí rovnou do žíly, se mi proto zdála velmi výhodná.

V dobrých rukách

V předem dohodnutém termínu jsem dorazila na kliniku a na recepci vyplnila formulář. Kromě jiného se mě v něm ptali, jestli nemám na něco alergii nebo jestli jsem byla někdy na operaci. Naopak se neptali na covid. Pak už si pro mě přišla sestřička a odvedla mě na vyšetření a pohovor k lékaři. Měla jsem velké štěstí – byl to uznávaný odborník, kapacita v oboru lékařské biochemie, docent Lubomír Novák. V tu chvíli jsem si byla naprosto jistá, že tady budu v dobrých rukách. To, co mi do infuze „namíchá“, mi rozhodně neuškodí, ale prospěje.

Pomoc infuzemi

Běžné dávky vitaminu C se pohybují kolem 100 až 500 mg denně. Takové množství sice zabezpečí běžnou látkovou výměnu a běžné imunologické reakce, ale nemá ani léčebný ani ochranný účinek. K tomu bychom vitaminu potřebovali daleko víc, v zátěžových situacích až 7 g denně. A při cílené onkologické prevenci ještě víc. Jenže jak dostat takové množství céčka účinně do organismu? Problém totiž je, že se při podání ústy dá v krvi docílit jen jeho nízké koncentrace – zmíněných 100 až 500 mg denně. To proto, že střevo má omezené transportní schopnosti. Řešením je tedy infuze. Ta totiž tělu zabezpečí v jedné dávce cca 7,5 g vitaminu C. „V uvedené koncentraci vitamin už působí jako antioxidant. Má schopnost likvidovat a neutralizovat škodlivé molekuly neboli radikály, které vznikají u řady nemocí. Radikály oslabují imunitu, vedou k různým degenerativním změnám včetně onkologických, a také urychlují stárnutí,“ vysvětluje docent Novák. Aha, takže infuze mě dokonce může omladit. Výborně.

Pohoda a klídek

Po pohovoru o mých potížích a zdravotním stavu mi docent Novák sdělil, že volba infuze je skvělá. A nemusím se bát, nemá žádné vedlejší účinky, je zcela neškodná. V Yes Visage obsahují infuze z preventivních důvodů i antioxidačně působící kyselinu thiooktovou či látku zvanou glutathion. Pak už mi sestra vyhrnovala rukáv a napíchávala infuzní jehlu do žíly. Nic nebolelo, jehlu jsem ani necítila. Uložili mě na pohodlné lůžku, přikryli dekou a hřála mě i informace, že „kapání“ bude trvat asi tak 40 minut a mohou u toho odpočívat. Pohoda mě nakonec málem uspala.

Skvělé a úžasné

Doma jsem se pak vážně cítila skvěle. Že by to opravdu ta infuze takhle dokázala? Že se cítím nabitě a optimisticky? Zřejmě ano, mnula jsem si ruce nad dobrou volbou. Pokud jde o spánek, usínala jsem o něco déle, ale jinak nenastal žádný problém. Svěže a zregenerovaně jsem se cítila i v následujících týdnech. Únava a pocit, „jako když na mě něco leze“, byly pryč.

ZMIZELY MOJE KRUHY POD OČIMA A LESKLY SE MI VÍC VLASY.

Testovala redaktorka Silvie

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Blesk zdraví.

 

 

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.