10 superpotravin, které vám pomohou zhubnout. Jezte je pravidelně | Moje zdraví

10 superpotravin, které vám pomohou zhubnout. Jezte je pravidelně

10 superpotravin, které vám pomohou zhubnout. Jezte je pravidelně
Borůvky jsou známé svými účinky proti stárnutí • Autor: iStock.com
13. března 2024 • 06:00

Superpotraviny – to jsou jídla, která jsou dobrá pro zdraví kostí, lepší zrak, obranyschopnost organismu, a dokonce i bystrou mysl. Věděli jste ale, že jsou skvělým pomocníkem také při hubnutí?

Hubnutí je věčné téma nejčastěji omílané právě před létem. Pojďte podívat na to, které potraviny zařadit do svého jídelníčku, aby ručička na váze byla přesně tam, kde ji chcete mít.

Video se připravuje ...
10 superpotravin, které vám pomohou zhubnoutVIDEO 

1. Víno

Obsahuje resveratrol, známý antioxidant, který omezuje ukládání tuků. Mírná konzumace vína i v tekutém stavu je proto žádoucí.

2. Černé fazole

Jsou bohaté na bílkoviny a neobsahují žádné nasycené mastné kyseliny. Fazole jsou navíc skvělou alternativou pro ty, kteří příliš neholdují masu.

3. Oves

Ovesné vločky jsou bohaté na vlákninu, takže jedna porce vám navodí pocit sytosti po celý den. Navíc díky nim zrychlíte metabolismus a podpoříte spalování tuků.

4. Avokádo

Avokádo obsahuje kyselinu olejovou, která uchrání vaše tělo od hladu a je mimořádně zdravá. Je to živinami nabité ovoce.

5. Losos

Konzumace ryb je zdraví prospěšná především díky obsahu zdravých tuků – omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin. Mezi ty tučnější patří právě losos, který je navíc skvělým zdrojem bílkovin.

6. Borůvky

Borůvky jsou známé svými „anti-aging“ účinky, které udrží vaši pleť mladistvou a svěží, mají málo kalorií a působí v našem těle jako silný antioxidant.

7. Brokolice

Říká se o ní, že je prevencí proti rakovině. Zelená zelenina je bohatá na železo a nemá téměř žádné kalorie. Brokolice je navíc významná svou sytivostí. Problémem může být její problematičtější trávení, které má však jednu výhodu. Tolik energie, kterou vám dodá, spotřebuje tělo na její zpracování.

8. Hnědá rýže

Hnědá rýže je vydatnější než bílá. Obsahuje rezistentní škrob, který zrychluje metabolismus a spalování tuků. Navíc hnědá rýže má nízkou energetickou hodnotu, takže i nízký obsah kalorií.

9. Hrušky

Jedna hruška obsahuje 15 % doporučeného denního příjmu vlákniny. Hrušky obsahují řadu významných živin: vitaminy A, B, C a P, vápník, hořčík, jod, zinek, železo, fosfor či draslík.

10. Grapefruit

I když na své stravě nic nezměníte, polovina grepu před každým jídlem vám zajistí zhubnutí až půl kilogramu týdně. Je také dobrým zdrojem bílkovin, a protože obsahuje 90 % vody, budete se cítit stále sytí.

Autor: Kateřina Erbsová, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.