Chcete otěhotnět? Jezte víc ryb | Moje zdraví

Chcete otěhotnět? Jezte víc ryb

Chcete otěhotnět? Jezte víc ryb
Ryby jsou nejen zdravé, ale také dobré na početí • Autor: iStock.com
21. června 2018 • 06:00

Že jsou ryby, respektive omega-3 mastné kyseliny v nich obsažené dobré pro vývoj mozku, je známé dlouho. Nová studie ale zjistila, že jejich pojídání může pomoci párům, které mají problémy s početím dítěte.

Studie publikovaná v časopise Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism zjistila, že páry, které jedí alespoň několikrát týdně různě upravované ryby, mají větší šanci na otěhotnění. Tyto pozitivní účinky výzkumníci spojují hlavně s velkým procentem omega-3 mastných kyselin, které najdeme právě v mořských plodech. Pojídání ryb má tak pozitivní účinky u obou pohlaví.

A o co se studie opírá? Podle deníku The New York Times vědci testovali přes 500 párů, které měly v plánu do roku otěhotnět. Sledovalo se samozřejmě to, kolik zkonzumují mořských plodů a jak často mají pohlavní styk. Po roce otěhotnělo celkem 92 procent žen z párů, které jedly ryby alespoň dvakrát týdně, zatímco radostné chvíle se dočkalo jen 79 procent párů, které mořské plody jedly jen velmi málo nebo vůbec. V článku i ve studii se mimo jiné dočteme i to, že páry, které konzumovaly zmiňované dvě porce ryb týdně, měly také o dvaadvacet procent častější pohlavní styk.

Mořské plody prý zlepšují i kvalitu spermatu

Vědci dospěli ve studii k závěru, že páry, které konzumovaly ryby alespoň dvakrát týdně, měly skutečně až o 60 procent vyšší šanci, že otěhotní. Látky obsažené v mořských plodech totiž pomohou zlepšit kvalitu spermatu a také následnou ovulaci. Samozřejmě, že výsledky nejsou jednoznačné. To, že některé ženy se dočkají miminka dříve, může být způsobeno i tím, že spolu tyto páry tráví například mnohem více času než jiné.

Ještě tu je ale jedna důležitá věc. Podle dalších studií by těhotné ženy měly jíst pouze ryby na nižším stupni potravinového řetězce, jako jsou například pstruh, losos či sardinka, v přibližném množství asi 340 gramů týdně.

Ryby ale samozřejmě nejsou určeny jen pro páry, které chtějí otěhotnět. Konzumovat bychom je měli všichni, a to bez rozdílu pohlaví a věku. Obsahují totiž živiny, jejichž nedostatkem trpí značné procento populace a které jsou důležité pro správný vývoj a růst organismu. Látky v nich obsažené také chrání náš zrak. Mořské plody také snižují riziko vzniku autonomních onemocnění, jako je například cukrovka 1. typu. U dětí je to pak vhodná prevence proti astmatu.

Obecně pak také jejich konzumace snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění a mozkové mrtvice. Látky v nich obsažné nás ale mohou zbavit i deprese a zlepšují kvalitu spánku. Kromě toho je rybí maso také jediným kvalitním potravinovým zdrojem vitamínu D. A ještě jedna věc – jsou přece velmi chutné a taky se velmi snadno připravují. Takže, dobrou chuť a hodně lásky.
 
 

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.