6 rad, jak mít mozek a emoce v rovnováze a najít vnitřní klid | Moje zdraví

6 rad, jak mít mozek a emoce v rovnováze a najít vnitřní klid

  • 6 rad, jak mít mozek a emoce v rovnováze a najít vnitřní klid
    .. • Autor: iStock.com
    27. června 2017 • 08:00

    Skutečné štěstí spočívá v tom, že se cítíte spokojení, že je vše tak, jak má být. Což je velmi těžko dosažitelný pocit, protože emoce nám často zastiňují mozek a naopak. Musíte změnit myšlení, abyste pocitu vnitřního klidu dosáhli. Tady je šest rad, které musíte dodržovat.

  • 1. Vaše vnitřní štěstí není závislé na nikom jiném než na vás



    Žena • Autor: shutterstock.com
    Možná ve vás hlodá pocit, že kdybyste byli stejně hubení jako kamarádka, budete spokojenější a půjdou vám věci lépe. Nebo že kdybyste měli stejné auto jako soused, budete šťastnější. Omyl. Úspěšní a šťastní lidé si nikdy nenechají definovat ostatními, co jim má a nemá dělat radost a co jim má a nemá přinést uspokojení.

    Je úplně jedno, jestli jste tlustší než vaše kamarádka nebo jestli jste přečetli více či méně knih než kolega. Jste dobří takoví, jací jste. A ještě jednu věc si uvědomte: To, co říkají ostatní, nemá vliv na to, jací jste doopravdy. Není na světě člověk ten, který by se zavděčil lidem všem. Máte svou vnitřní hodnotu, kterou znáte jen vy.



  • 2. Odpouštějte, ale nezapomínejte


    Proti osteoporóze pomůžou vápník a vitamín D, který je třeba ve slunečním záření • Autor: iStock.com
    Je pro vás těžké zapomenout na křivdu nebo zradu? Užírá vás neustále otázka: "Jak to mohl někdo udělat?" Odpusťte to dotyčnému. Věřte, že se vám uleví a jen tak se budete moci posunout někam dál.

    Pozor – odpustit neznamená zapomenout! Znamená to nemstít se, přijmout realitu a nešťourat se v tom. Zároveň si ale pamatovat, jak se k vám daný člověk choval a myslet na to případně v budoucnosti, abyste neudělali stejnou chybu znovu.



  • 3. Nestanovte si dokonalost jako cíl


    ... • Autor: iStock.com
    Vidíte kolem sebe dokonalé páry, celebrity bez jediného mráčku na nebi jejich života a bezchybné profily svých facebookových přátel? Máte pocit, že obstojíte, jen když nebudete chybovat?

    Emočně inteligentní lidé si nestanovují dokonalost jako svůj cíl, protože vědí, že dokonalost neexistuje. Pokud si nastavíte jako cíl být dokonalí, jste už předem odsouzeni k selhání. A ke zklamání ze sebe sama. Dovolte si být lidmi a dovolte si být omylní. Neomlouvejte svoje chyby předem, ale buďte na ně připraveni a nebuďte z nich zklamaní. Chybovat je lidské.


  • 4. Nežijte v minulosti


    ... • Autor: iStock.com
    Pokud budete stále řešit své neúspěchy nebo i úspěchy z minulosti, nemůžete se posunout vpřed. Kdo řeší minulost, může těžko zvednout hlavu a jít bojovat do další bitvy. Minulost byla. Žijte přítomností. Nezabývejte se problémy, ale soustřeďte se na řešení. Jen to vás posune vpřed.



  • 5. Říkejte „ano“, jen pokud to opravdu chcete


    ... • Autor: Shutterstock.com
    Souhlasit s něčím jen proto, že se to od vás očekává, vám sice vyslouží zdánlivý klid ve společnosti, ale na druhou stranu vytvoří krátery na vaší duši. Lidé, kteří neumí říct ne, zažívají mnohem větší stres a psychickou nepohodu než ti, kteří vždycky jednají se svým vnitřním přesvědčením. Neznamená to, že budete za všech okolností vnucovat lidem svůj názor, ale pokud se vás zeptají, řekněte, co si skutečně myslíte nebo cítíte. Vypadá to jako samozřejmost, ale často je to mnohem těžší, než to vypadá. Odměnou vám ale bude vnitřní klid a až si na to lidé zvyknou, tak i respekt okolí.


  • 6. Zapomeňte na zášť a negativní „přátele“


    ... • Autor: iStock.com
    Negativní myšlenky, informace, ale i lidé nemají ve vašem životě místo. Negativní energie zpomaluje a brání vám jít vpřed. Soustřeďte se na dosažení cíle a zapomeňte na věty, že to nejde nebo je to hloupé. Držet v sobě negativní emoce k ostatním lidem, jako jsou například zášť, závist nebo nenávist, spouští v lidském těle stresové hormony. Ty jsou skvělé, pokud jde o obrannou reakci, ale špatné, pokud si je držíte v sobě dlouhodobě. Zapomeňte na ně a myslete pozitivně. Nestýkejte se s lidmi, kteří vás v tomto postoji podporují a kteří mají obecně k životu negativní postoj. Brzdí vás.

    Víte jak odbourávat stres efektivně? Podívejte se na naše video.

    Video se připravuje ...
    Když se naučíte odbourávat stres efektivně, kvalita vašeho života se významně zvýšíVIDEO 





Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.