Co nejíst při chřipce a viróze: Po čem vám bude ještě hůř? | Moje zdraví

Mléko zahleňuje a džusy dodají vitaminy! Jakým mýtům při léčbě virózy věříte?

Mléko zahleňuje a džusy dodají vitaminy! Jakým mýtům při léčbě virózy věříte?
Autor: iStock.com
1. listopadu 2023 • 10:00

Všichni víme, že na virózu je nejlepší lehnout si do postele a pořádně se vypotit. Každý má také své zaručené recepty na to, co ho postaví na nohy – čaj s citronem a medem, kuřecí vývar nebo vitaminové bomby. Pak jsou ale jídla, která vám nachlazení nebo chřipku mohou pěkně zkomplikovat a léčbu prodlužují. Která to jsou?

Alkohol a kofein

Možná si říkáte, že to je snad jasné. Na kafe většina z nás při nachlazení rozhodně chuť nemá a stejně tak asi nebude moc příležitostí, kdy si dát alkohol. Upřímně, čaje s nějakým životabudičem se občas vyskytují mezi dobře míněnými babskými radami, ale obojí – alkohol i kofein – udělá vašemu nemocnému tělu spíše medvědí službu. Alkohol i kofein dehydratují tělo, což si v období horečky rozhodně nepřejete. Nedostatek tekutin navíc vede k vysychání sliznic a zahušťování hlenu, což může zhoršovat vaši rýmu nebo kašel. Alkohol navíc snižuje funkci imunitního systému.

Video se připravuje ...
Jídla, která zhoršují nachlazení. Na která si dejte pozor?VIDEO 

Nebojte se mléka

Jak je to s mléčnými výrobky? Možná jste slyšeli, že mléko a mléčné výrobky podporují zahlenění. Jedná se o mýtus. Neexistuje žádný důkaz, který by toto tvrzení podporoval. Mléko a mléčné výrobky jsou pro lidský organismus důležité, protože jsou zdrojem vápníku a bílkovin. Zakysané výrobky navíc obsahují zdraví prospěšné bakterie mléčného kvašení

Uberte na soli

Možná máte po ruce nějaké konzervy nebo instantní polévky. Pokud to jde, jezte čerstvé potraviny. Ty instantní obsahují zpravidla nadbytek soli, který může způsobovat dehydrataci. Stejně tak často obsahují nadbytek rafinovaného cukru a ten zase zhoršuje zánět. Samozřejmostí je nepít slazené nápoje, limonády nebo džusy. Možná máte pocit, že z džusů v krabici do sebe dostanete spoustu vitaminu C. To možná ano, mnohem větší službu vám však udělá ovoce. Džusy jsou plné cukru.

Tučná, smažená, kořeněná jídla nebo hůře stravitelné celozrnné pokrmy – to vše může během virózy podráždit váš žaludek, což si při nachlazení přejete jako poslední. Tady ale budete muset i trochu popřemýšlet, co nedělá dobře právě vám. Někomu neudělá dobře silný zázvorový čaj, jiným může podráždit žaludek příliš mnoho kyselého ovoce, jako jsou citrusové plody, které ale zase během nachlazení konzumujeme kvůli vitaminu C.

Raději zeleninu

 „Ovoce sice obsahuje hodně potřebného vitaminu C, ale také je nabito cukry, které zhoršují zánět a doslova brzdí bílé krvinky v boji s infekcí,“ říká Alissa Rumsey, mluvčí americké Akademie výživy a dietetiky. Vitamin C tak zkuste dodat spíše v zelenině, dejte si například okurku, hlávkový salát, dýni, kyselé zelí, cibuli nebo česnek. Z ovoce třeba banány nebo grapefruit.

A které potraviny vás rychle postaví na nohy? Čtěte zde.

 

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.