Co jste o probioticích a střevech určitě nevěděli a proč je potřebujete i vy! | Moje zdraví

Co jste o probioticích a střevech určitě nevěděli a proč je potřebujete i vy!

Co jste o probioticích a střevech určitě nevěděli a proč je potřebujete i vy!
Autor: MOVit Energy s.r.o
9. října 2023 • 00:00
Prezentace klienta • 

Nic vás asi nepřekvapí na tom, že probiotika osidlují střevní mikroflóru a pro správnou funkci trávicího traktu jsou naprosto nezbytná. Ale už jste slyšeli, že mozek a střeva dokáží spolu napřímo komunikovat, nebo že naše zdraví je doslova zrcadlem našich střev? Pokud vás zajímá, jak to doopravdy je, čtěte dál.

Ne nadarmo se říká, že střeva jsou našim druhým mozkem. Vždyť to, co se odehrává tam a v celém trávicím traktu, se dřív či později promítne do celkového zdraví a kondice. Pokud tedy často bojujete s různými zdravotními neduhy, rozhodně byste měli zpozornět.

V trávicím traktu totiž žijí nejen ty dobré a prospěšné bakterie, jako jsou probiotika např. skupin Lactobacillus a Bifidobacterium, ale i ty „špatné“, které za normálních okolností ničemu nevadí, dokud se ovšem nepřemnoží. To se může stát například vlivem léků, stresu, nedostatku spánku a dalších faktorů nezdravého životního stylu. Pokud se jejich počet vymkne kontrole, pak mohou nadělat pěknou neplechu.

Co se stane, když se škodlivé bakterie ujmou vedení?

Ze začátku si možná ničeho nevšimnete nebo budete příčinu hledat jinde. Nenechte se ale zmást. Oslabený trávicí trakt není tolik odolný toxinům a dalším patogenům. Mnohem snáz se tak stane terčem jejich útoku, což se podepíše jednak na celkové imunitě, ale i na rozvinutí potenciálních nemocí jako jsou např. alergie, záněty nebo úzkosti.

Možná si teď říkáte, jak úzkosti mohou souviset se střevy. Mezi mozkem a střevy existuje rozsáhlá síť neuronů (stovky milionů) a ty řídí veškeré procesy trávení. Umožňují také přímé interakce mezi mozkem a střevy. Určitě se vám nejednou stalo, že při stresu ze zkoušky nebo při jiné vypjaté situaci jste dostali průjem nebo zvraceli. Zkrátka naše emoce, chování a psychický stav je se střevy úzce spjatý.

Jak spolu střeva a mozek komunikují?

Mozek a střeva si předávají informace oboustranně nejen skrze neurony (buňky nervového systému) ale i skrze mikroorganismy v mikrobiomu (společenství mikroorganismů). Zásadní roli v tom sehrává také imunita, produkty látkové výměny bakterií osidlujících trávicí trakt nebo tzv. bloudivý nerv (nejdelší a nejmohutnější nerv v těle), na který má největší vliv stres.

Jak probiotika ovlivňují zdraví střev a psychiku?

Studie se shodují na tom, že užívání probiotik (přátelských bakterií) má nejen nepopíratelný vliv na zdraví trávicího traktu, zejména tlustého střeva, ale také ovlivňuje aktivitu mozku. Možná by vás to ani nenapadlo, ale emoční projevy, strach, úzkosti a deprese se odvíjí od druhů mikrobů v našich střevech. Až se tedy někdy budete cítit pod psa, myslete na to, že zdravá střeva mají dopad na zdravou mysl a psychické rozpoložení.

Má smysl užívat probiotika v doplňcích?

Pokud trpíte často na záněty, průjmy, alergie nebo se dlouhodobě léčíte antibiotiky či jinými léky, je více než vhodné tělu pomoci a probiotika efektivně a účinně doplnit. Vzniklá onemocnění značí přemnožení patogenů, proti kterým je třeba rázně zakročit. Dodaná probiotika jako např. MOVit Probiotika FORTE nebo MOVit Probiotika EXTRA STRONG vám pomohou nastolit opět zdravou střevní mikroflóru, zvýšit imunitní obranyschopnost a bojovat proti škodlivým bakteriím.

Autor: MOVit Energy s.r.o

Probiotika MOVit FORTE zahrnují komplex 9 ověřených a přesně specifikovaných kmenů laktobacilů a bifidobakterií s vitaminem C. Denní dávka obsahuje až 40 miliard CFU (počet živých mikroorganismů tvořících kolonie bezprostředně po výrobě produktu). Síla těmto probiotikům tedy rozhodně nechybí.

MOVit EXTRA STRONG obsahuje až 22 miliard CFU a je oproti MOVit FORTE rozmanitější. Zahrnuje komplex hned 11 ověřených kmenů s přesně specifikovanými laktobacily a bifidobakteriemi a vitaminem C pro posílení imunity.

Oba produkty jsou vysoce účinné a zcela přírodní. Můžete je zakoupit na stránkách drmax.cz, benu.cz nebo lekarna.cz a v dalších online prodejnách.

Zatočte s patogeny a podpořte zdraví svých střev ještě dnes!

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.