Jak zpomalit stárnutí mozku? Kávu pijte jen dopoledne a na křížovky nesázejte | Moje zdraví

Jak zpomalit stárnutí mozku? Kávu pijte jen dopoledne a na křížovky nesázejte

Jak zpomalit stárnutí mozku? Kávu pijte jen dopoledne a na křížovky nesázejte
Trénování mozku a zdravá výživa zlepšují paměť • Autor: Profimedia.cz
20. března 2024 • 06:00

Obáváme se fyzického stárnutí a snažíme se tento proces alespoň zpomalit. Ale stejnou pozornost bychom měli věnovat i zdraví našeho mozku a snažit se minimalizovat vliv stárnutí na jeho funkce.

Někdy lidský mozek ničí některé z neurodegenerativních nemocí, jako je třeba Alzheimerova choroba, které se úplně vyhnout nedá. Ale vždycky má smysl snažit se žít celkově zdravě a zároveň mozek neustále trénovat. Zřejmě to může pomoct oddálit nástup podobných nemocí, když už k nim má člověk sklony, prospět to ale může úplně všem. 

Proč někoho postihne například Alzheimerova choroba, věda ani medicína zatím úplně přesně říct nedokážou. "Byly popsány faktory, jako jsou genetická predispozice, vystavení určitým toxinům nebo infekcím, poranění mozku nebo životní styl, které zvyšují riziko vzniku těchto onemocnění. Riziko se také zvyšuje s věkem," vysvětluje profesor neurologie Jakub Hort.

Podle něj je zásadní uvědomit si, že neurodegenerativní onemocnění nejsou nezbytnou součástí stárnutí, jak se mnozí domnívají. „Demence je nemoc, stáří je etapa lidského života,“ dodal. 

Jak tedy mozek trénovat? Pomocí kognitivního tréninku, jehož cílem je zvýšit mozkovou aktivitu u stárnoucích dospělých prostřednictvím úkolů zaměřených na soustředění a paměť. Velké studie mnohokrát v minulosti ukázaly, že takový trénink skutečně zabírá. 

Učte se jazyky, čtěte, choďte mezi lidi, udržujte sociální kontakty. Roli hrají i maličkosti – počítejte například předměty okolo sebe, zkuste si večer zapsat nějaké události uplynulého dne včetně detailů, zkuste vyjmenovat všechny bývalé spolužáky, udržujte společenské styky.

Ano, luštění křížovek nebo sudoku je taky užitečné, ale nespasí vás. “Nic proti křížovkám, ale nejsou samospasitelné – a pořád se doporučují. Bude-li někdo cvičit křížovky, bude umět lépe křížovky, ale v orientaci ani jinak se nic nezlepší. Takže kognitivní trénink a stimulace by měly být co nejpestřejší, nejnormálnější činnosti, a nejlépe ve společnosti lidí,” říká docentka MUDr. Iva Holmerová, ředitelka Gerontologického centra, Praha 8. 

Rybí tuk zpomaluje stárnutí mozku

A čím mozek živit? Dělá mu dobře strava bohatá na kvalitní bílkoviny, vitaminy, aminokyseliny a antioxidanty. A cholin (ze skupiny vitaminů B), jak vysvětluje lékárnice Kamila Horníčková. „Pestrost na talíři je opravdu důležitá. Zdrojem cholinu jsou potraviny zejména živočišného původu, jako jsou vajíčka, losos, játra či máslo. Výjimku v rostlinné stravě tvoří například brokolice,” radí.

Jejím tipem je také hroznové víno, protože obsahuje resveratrol, který zpomaluje neurodegenerativní procesy. Uvažovat podle ní lze i nad některými potravinovými doplňky, jako jsou kvalitní rybí olej nebo mořský krill, které jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin, lecitinu a cholinu. 

Kávu a ženšen jen dopoledne  

Lékárnice zároveň nezatracuje ani různé povzbuzující látky, které podle ní zlepšují činnost mozku a zároveň zvyšují jeho odolnost vůči stresu. Ale měli bychom si je dopřávat jen v dopoledních hodinách, protože jinak zhoršují náš spánek, a to je pro mozek dlouhodobě minus. Řeč je třeba o kávě či čaji, které obsahují kofein či thein, ale i o dalších látkách často prodávaných jako potravinové doplňky – patří sem například ashvaganda, ženšen, rhodiola, brahy, bakopa, gotu-kola, guarana, eleutherokok.

„Večer mozek spíše vyživujme, než stimulujme. Například čaji nebo doplňky výživy obsahujícími lecitin, cholin, hořčík, vitaminy B, omega-3, EPA, DHA,“ doplnila Kamila Horníčková. Existují i další výzkumy o tom, že pravidelné užívání propolisu mozku prospívá.

Omlaďte si mozek zhubnutím

Pokud chcete omládnout, také aspoň o něco málo zhubněte. Jednak si tím snížíte riziko onemocnění srdce a cév či vzniku cukrovky, které prokazatelně zkracují život, jednak prospějete svému mozku. Vědci totiž přišli na to, že snížení tělesné hmotnosti zpomaluje jeho stárnutí. A doporučují přechod na středomořskou stravu s vysokým množstvím zeleniny, mořských plodů a celozrnných potravin

Podle této studie lze díky tomu po roce a půl takového stravování mít až o devět měsíců mladší mozek. Jeho výkonnost bude srovnatelná s výkonností mozku u člověka mladšího, než jste vy. 

 

Autor: Ema Ludvíková, Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.