Zubní náhrada: Jak se s ní co nejlépe sžít | Moje zdraví

Zubní náhrada: Jak se s ní co nejlépe sžít

20. dubna 2018 • 21:15

Zvláště u seniorů se již nedaří zastavit ztráty zubů. Stomatolog jim může nabídnout vyjímatelnou zubní náhradu, jejíž nošení má ale svá úskalí.

Stomatolog se s pacientem nejprve domluví, jaký typ náhrady bude pro něj vhodnější, zda bude náhrada částečná, nebo úplná. Zubní technik ji vyrobí na míru podle otisku dásní. Proces navykání na novou zubní náhradu může trvat týdny i déle. Nepříjemné bývají drobné otlaky, zvýšené slinění a zpočátku se zhorší i výslovnost. Všechny tyto komplikace se postupně zmírňují.

Jak jíst se zubní protézou?

Zpočátku jezte měkčí potravu a teprve postupně zařazujte tvrdší kousky, abyste si na kousání s náhradou zvykli.

Nevzdávejte se a nerezignujte na nošení zubní náhrady, i když vám zpočátku v ústech překáží.

Poraďte se o nejlepším možném upevnění náhrady, aby se mezi ni a dáseň nedostaly drobné kousky potravy, které pak dráždí sliznici. Fixační krémy dokážou udržet náhradu na místě až 12 hodin po jejich použití. Aplikují se v malém množství na očištěnou a suchou zubní náhradu.

Věnujte pozornost správnému čištění. Určitě nestačí naložit „druhé zuby“ do skleničky s vodou a ráno je zase nasadit do úst. Zbytky jídla je třeba nejprve odstranit kartáčkem s měkkou hlavicí. Teprve poté je naložte do sklenice s teplou vodou, ve které jste rozpustili čisticí tabletu. Některé typy dokážou udržet i bělost protézy.

Tak, jako se s věkem mění tvar obličeje, mění se i tvar ústní dutiny a zubní protéza může po nějaké době (nejčastěji po několika letech) přestat „sedět“. Pokud začnete takové potíže pociťovat, je ideální podstoupit tzv. rebazi, kdy je na základě změn v ústní dutině protéza přizpůsobena současnému stavu, a lépe tak sedí.

Se zubní náhradou se naučíte dobře artikulovat, když si budete číst nahlas.

Věděli jste, že v 19. století v Anglii byly zuby běžně nabízeny na tržištích, neboť zubní lékaři si zvykli vyrábět zubní náhrady právě z lidských zubů? Tuto možnost, jak přijít k penězům, využívalo nemálo chudých lidí. Největšími dodavateli však zůstávala bitevní pole stejně jako vykradači hrobů.

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.