Jak mají diabetici pečovat o zuby? | Moje zdraví

Zuby diabetika jsou více náchylné k onemocnění. Jak mu můžete předejít?

Zuby diabetika jsou více náchylné k onemocnění. Jak mu můžete předejít?
Diabetici musí o své zuby pečovat mnohem více než zbytek populace • Autor: iStock.com
31. ledna 2018 • 06:00

Lidé, kteří trpí cukrovkou, mívají častější problémy jak se samotnými zuby, tak i s parodontem a dásněmi. Jak se s potížemi co nejlépe vyrovnat a může diabetik problémům se zuby účinně předcházet?

Za vznikem zubního kazu, onemocnění parodontu a dásní většinou stojí pomnožené bakterie. Hladina cukru v krvi je u diabetika, který svou nemoc nemá pod kontrolou nebo o ní ještě neví, dlouhodobě zvýšená. Tento stav často vede až k trvalému snížení obranyschopnosti organismu. Jakmile se do tělních tekutin a tkání dostane více cukru, je už jen malý krůček k tomu, aby se infekce projevila naplno.

Možnosti organismu, jak se může bakteriálním i virovým infekcím bránit, se pak rychle blíží směrem k nule. „V každém věku se u diabetiků setkáváme s projevy připomínajícími karenční stavy (hrozí při nedostatku některých živin). Jsou to bolavé ústní koutky a záněty sliznice jazyka, k nimž se ve vyšším věku mohou přidružit bolesti jazyka a bolesti dásní,“ upřesňuje MUDr. Marcela Murgašová ze stomatologické ordinace Nuselské polikliniky v Praze. „Doprovodným příznakem cukrovky bývá zduření slinných žláz,“ dodává stomatoložka. 

V ústech každého z nás se nacházejí mikroorganismy – bakterie, kvasinky, plísně. Sliny diabetika obsahují zvýšenou hladinu cukru. Ten přitahuje mikroorganismy a vytváří jim velice vhodné podmínky k dalšímu růstu. Potrava, která se dostane do úst, společně s pomnoženými bakteriemi vytváří zubní povlak – plak. Jakmile se společně s bakteriemi začne rozkládat, vznikají kyseliny, které působí na zubní sklovinu, a pomalu dochází i k jejímu rozkladu. Diabetik se tak může dopracovat k zubnímu kazu i při té nejsvědomitější péči. 

Zubní lékař se často setkává se zubními kazy, onemocněním parodontu i dalšími potížemi v ústní dutině u svých diabetických pacientů. Diabetik reaguje zánětem i na takové množství zubního plaku, jaké by u zdravého jedince pražádné obtíže nevyvolalo. Proto je velice důležité, aby nemocný cukrovkou dbal o svou zubní hygienu ještě dvakrát pečlivěji než zdravý člověk. Kromě zvýšené frekvence pravidelných prohlídek je velice žádoucí také častější péče dentální hygienistky. 

Jak vybírat zubní kartáček?

Prostředků pro zubní hygienu se v současnosti nabízí velké množství. Jejich používání by pro každého člověka mělo být samozřejmostí. Pokud máte diabetes, měli byste výběru správného zubního kartáčku i dalších pomůcek věnovat zvýšenou pozornost. „Zubní kartáček by měl být střední nebo raději měkký, jednoduchého tvaru. Samozřejmostí by mělo být pravidelné dočišťování mezizubních prostor pomocí zubní nitě nebo mezizubního kartáčku. Doporučuje se stírat i povrch jazyka stěrkou,“ radí lékařka. 

Pokud vám lékař navrhne kvůli dlouhodobým problémům se zuby extrakci (odstranění) zubu nebo zubů, neměli byste se tomu bránit. Stejné je to v případě, kdy vás čeká náhrada nefunkčního zubu. Trpíte-li cukrovkou, musíte počítat s tím, že vás čeká složitější předoperační příprava.

Několik dnů před plánovaným zákrokem je třeba měřit hladinu glykemie. Plánovaný zákrok je dobré konzultovat také s vaším diabetologem. Cukrovku byste měli mít pod kontrolou i po zákroku. Jestliže jste došli ke korunkám nebo částečným či úplným zubním náhradám, i ty je potřeba pravidelně kontrolovat stomatologem. I když je to pro vás, diabetiky, práce navíc, pravidelné kontroly u stomatologa především kvůli sobě rozhodně nezanedbávejte. 

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.