Jak ulevit od bolesti při prořezávání zoubků? Můžou pomoci masáž i homeopatika | Moje zdraví

Jak ulevit od bolesti při prořezávání zoubků? Můžou pomoci masáž i homeopatika

Video se připravuje ...
2. června 2018 • 06:00

První zoubky potrápí většinu dětí. Tuto důležitou životní etapu nelze přeskočit, můžete však dítěti od potíží ulevit, poradíme vám jak.

Prořezávání zoubků u dětí je velké téma. Nejen, že má vaše miminko za sebou už první měsíce života, ale je to také doba, kdy se moc dobře nevyspíte. Tlak v ústech, když se zoubky derou dásní ven, děti v noci budí a ani přes den to nebývá lepší.

V této etapě života prodělává dítě i psychomotorický skok. Zkrátka, je toho na něj dost. Prořezávání mléčných zoubků je komplexní problém a je třeba k němu také tak přistupovat. Protože nelze tuto důležitou etapu v životě dítěte přeskočit, můžete mu alespoň od jeho trápení ulevit.

„K častým příznakům růstu zubů patří pláč a podrážděnost, když se zub bolestivě prořezává dásní. Dítě může i více slinit a má tendenci strkat si do úst prsty nebo hračky,“ říká Ilona Ludvíková, zubní lékařka.

Dáseň kolem klubajícího se zubu bývá nateklá, měkká a tmavá. Takové nepohodlí může způsobit, že velký jedlík ztrácí chuť k jídlu. Citlivější děti může potrápit průjem a zvýšená teplota, která obvykle nepřechází v horečku. Bývá tedy nižší než 38 stupňů.

U každého dítěte probíhá prořezávání prvních zoubků jinak. Záleží na vnímání bolesti i na tloušťce dásně a ostrosti zoubků. Někoho tlak v ústech hodně trápí, jiného zaskočí bolesti břicha. Až dvě třetiny dětí mají v této době nějaké potíže.

Pokud jste s dítětem prošli prořezáváním prvních řezáků s naprostým klidem, nemáte ještě vyhráno. Potíže se totiž mohou objevit s dalšími novými zoubky.

Začněte masáží

Jak můžete svému dítěti pomoci? Různými způsoby. Začněte třeba jemnou masáží tváří či dásní bio-kokosovým olejem, který uleví od bolesti. Pomáhají i chladivé obklady. Můžete využít i fakt, že dítě má v tuto dobu tendenci všechno okusovat. „Existují i gelová kousátka, která je navíc možno předem vychladit. Dejte však pozor, aby byl gel chladný, ne však zmrzlý,“ říká zkušená lékařka.

Dětem starším šesti měsíců už můžete podávat ke kousání i mrkev. Dobře působí na trávení, které bývá často zrychlené, na růst zoubků a na vývoj kostí.

Co pomáhá na bolest zubů?

V nabídce jsou i léčivé přípravky, které pomáhají zmírňovat potíže spojené s prořezáváním zoubků. Vždy si pořádně přečtete příbalový leták, protože výrobky mohou mít různá omezení. Využít můžete i homeopatické léčivé přípravky, které jsou pro tělo šetrné. Homeopatický přípravek ke zmírnění potíží při prvních zoubcích obsahuje tři rostlinné složky v homeopatickém ředění (heřmánek pravý, líčidlo obecné a reveň) a čištěnou vodu. Může se podávat po dobu tří až osmi dnů.

Kdy k lékaři

Pokud však příznaky přesto i po třech dnech přetrvají, je třeba, aby dítě prohlédnul lékař a posoudil, zda jsou potíže spojené s růstem zoubků, či nikoliv.

Proč se mléčným zubům říká „mléčné zuby“?

Říká se jim první nebo dětské zoubky, zubaři mluví o dočasném chrupu. Často hovoříme i o  „mléčných zubech“. Proč? Vysvětlení je více. Původ výrazu má dvě vysvětlení. Podle jedné z domněnek se tyto zuby prořezaly, zatímco matka ještě dítě kojí. Podle jiné domněnky se tak nazývají prostě proto, že jsou bělejší než trvalý chrup.

Všichni mají pravdu. K růstu zoubků dochází zpravidla mezi 6. a 33. měsícem života, což je období, kdy jsou mléko a mléčné produkty důležitou součástí stravy miminka. I druhá domněnka má své opodstatnění, protože dočasný chrup je bělejší než trvalý chrup díky jeho anatomické a fyziologické odlišnosti. Odstín jejich korunky je světlejší a jejich tenčí zubní sklovina vyvolává dojem, že je velmi bílá.

Kalendář růstu mléčných zubů

  • Zuby se začínají prořezávat mezi 6. a 16. měsícem věku dítěte, je to však individuální.
  • Každý zub se prořezává po dobu přibližně 8 dní.
  • Dítě bude mít všech 20 mléčných zubů kolem 3. roku života.


ŘEZÁKY: mezi 6. a 16. měsícem, osm řezáků. Slouží k ukusování potravy.
PRVNÍ STOLIČKY: mezi 13. a 24. měsícem, 4 první stoličky. Slouží k rozmělňování a drcení potravy. DRUHÉ STOLIČKY: mezi 23. a 33. měsícem, 4 druhé stoličky.
ŠPIČÁKY:
mezi 16. a 23. měsícem, 4 špičáky. Jsou velmi pevné a slouží k trhání potravy.



Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.