Jak mít zdravé zuby? Tohle musíte dělat a tohle nesmíte jíst! | Moje zdraví

Jak mít zdravé zuby? Tohle musíte dělat a tohle nesmíte jíst!

Jak mít zdravé zuby? Tohle musíte dělat a tohle nesmíte jíst!
Krásné zuby musí být zdravé • Autor: iStock.com
12. července 2018 • 06:00

Zářivý úsměv toho dokáže udělat opravdu hodně a v prvním dojmu je často velmi podstatný. Jak si ale udržet zdravý a přitažlivý chrup?  Asi vás nepřekvapí, že velkou roli tu hraje i to, co jíme. Jakých potravin bychom se v této souvislosti měli vyvarovat?

Jak si uchovat krásné a zdravé zuby, poradí prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. Podle něj bychom rozhodně měli ve svém jídelníčku omezit pokrmy obsahující sacharidy, tedy sladká jídla.

„To jsou především sladké nápoje, dále typická „sladká“, ale i moučná jídla, ale i některé ovoce. No a pak z hlediska barvy zubů je potřeba dát pozor na jídla, která zuby leptají – třeba citronová šťáva či mrkvová šťáva,“ podotýká Roman Šmucler a potvrzuje tak, že nám určité pochutiny skutečně mohou zuby zničit. 

„Velký příjem sacharidů je velkým faktorem v rozvoji zubního kazu a vybalancuje ho jen až posedlost čištěním. S průměrnou kvalitou čištění chrupu vám sladká jídla zuby zničí,“ potvrzuje prezident České stomatologické komory.

Pozor na sladké čaje i na okurky

V médiích se často objevují články o tom, že pokud budeme v dětství pít hodně slazené čaje, špatnému chrupu se v budoucnu nevyhneme. Nehraje zde ale roli spíše dědičnost? Podle Šmuclera se však zuby sladkým čajem zničí ihned, ne až v budoucnu, a dědičnost zde hraje naprosto okrajovou roli. 

Rozhodně bychom tak neměli ve velkém konzumovat například tvrdé či žvýkací bonbony. Platí pravidlo, že čím jsou ty druhé lepivější, tím jsou pro naše zuby horší. Takže zapomeňte na gumové medvídky, karamelky či turecký med. Tvrdé žvýkací bonbony se zase pomalu rozpouštějí a oslazují nám tak ústa. Bakterie díky tomu mají čas na to, aby vyprodukovaly nebezpečné kyseliny.

Pozor bychom si měli dát i na citrusové plody. V nich sice najdeme spoustu vitamínu C, ale na druhou stranu džusy z nich vyrobené mohou při častém popíjení pochroumat naši zubní sklovinu. 

Asi vás překvapí, že nic dobrého pro náš chrup nepřináší ani kyselé okurky. V nálevu je totiž i ocet a kyselina v něm obsažená může poškodit zubní sklovinu, pokud jste tak „okurkoví“, měli byste svoji zálibu omezit.

Limonády bez cukru škodí stejně

Pak jsou tu již zmiňované limonády. Cukr v nich obsažený je samozřejmě problematický. Faktem ale je, že hlavním „škůdcem“ je kyselina obsažená v perlivých nealkoholických nápojích. I když si tak koupíte limonádu bez cukru, nic to nemění na tom, že v ní je stále určité množství kyseliny fosforečné a citronové.

Pro hezké zuby je ale důležitá hlavně hygiena. „Aspoň jednou denně bychom si měli chrup pořádně vyčistit,“ říká odborník s tím, že pokud vás to moc nebaví, dá se práce ulehčit elektrickými kartáčky.





Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.