Jaké jsou nové trendy v ortodoncii? A kdy platí rovnátka pojišťovna? | Moje zdraví

Jaké jsou nové trendy v ortodoncii? A kdy platí rovnátka pojišťovna?

Jaké jsou nové trendy v ortodoncii? A kdy platí rovnátka pojišťovna?
Rovnátka se mohou nosit v každém věku • Autor: iStock.com
21. března 2018 • 06:00

Chcete si „narovnat“ zuby a přemýšlíte o rovnátkách? Hradí je pojišťovna? Který typ je nejlepší? Kolik vlastně mohou stát a jaké jsou nejnovější metody v této oblasti? Zeptali jsme se prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera a Lucie Krausové z VZP.

Za rovnátka nemusíte díky zdravotní pojišťovně zaplatit vůbec nic. Některé typy ale mohou stát klidně i sto tisíc korun. „Podle platné legislativy je však u běžných ortodontických vad nutná finanční spoluúčast pacienta na úhradě materiálu pro výrobu rovnátek. Je však třeba rozlišovat pevná a snímatelná rovnátka, tedy zda se jedná o léčbu pomocí fixního, nebo snímacího ortodontického aparátu,“ uvádí pro Moje zdraví Lucie Krausová z VZP.

A dodává: „Pokud je zvolena léčba pomocí fixního ortodontického aparátu, jsou z prostředků veřejného zdravotního pojištění hrazeny veškeré související výkony lékaře, a to bez omezení věkem pacienta, není ale hrazen materiál neboli prefabrikované součástky ortodontických fixních aparátů (například zámky, kroužky, intraorální oblouky). Pro úhradu použitého materiálu je tedy u fixních ortodontických aparátů vždy nezbytná spoluúčast pacienta na léčbě.“

Co všechno pojišťovna uhradí?

Hrazené jsou výkony počínaje vstupním vyšetřením s potřebnými rentgenologickými vyšetřeními či analýzou modelů přes nasazení fixního aparátu (nacementování kroužků, nalepení zámků, nasazení intraorálního oblouku) a kontroly léčby až po sejmutí fixního aparátu. Kontrola léčby zahrnuje dvě kontrolní vyšetření a navázání či převázání celého oblouku a lékař tento výkon může vykázat pojišťovně k úhradě ve frekvenci jedenkrát za čtvrtletí. Výše úhrad se řídí platnou úhradovou vyhláškou vydávanou Ministerstvem zdravotnictví ČR.

I pokud je zvolena léčba pomocí snímacího ortodontického aparátu, jsou z prostředků veřejného zdravotního pojištění hrazeny veškeré výkony lékaře, opět ve výši dané úhradovou vyhláškou. Výše úhrad samotných snímacích aparátů – ortodontických výrobků, které jsou zhotovovány v zubních laboratořích, je stanovena příslušným číselníkem VZP. Jeho obsah se řídí zákonem o veřejném zdravotním pojištění, resp. jeho Přílohou č. 4 Seznam stomatologických výrobků.

Konkrétní výše případné úhrady snímacích aparátů ze strany zdravotní pojišťovny – plná úhrada, 80, či 50procentní úhrada – se odvíjí od typu postižení. U méně závažných ortodontických vad (u tzv. ostatních anomálií zubů a skusu, které v příloze zákona nejsou dále specifikovány) zdravotní pojišťovna nehradí snímací ortodontické aparáty dospělým nad 18 let; dětí do 18 let se v tomtéž případě týká 50procentní úhrada,“ popisuje Lucie Krausová s tím, že o možnostech léčby ortodontické vady a o výši spoluúčasti pacienta v daném konkrétním případě musí pacienta informovat jeho stomatolog, a to ještě před zahájením léčby. Pacient musí s navrženou variantou a stanovenou cenou souhlasit.

Jak si vybrat rovnátka?

A jaká rovnátka si vybrat? „Druh obvykle určí odborník na základě vyšetření. Obvykle existuje několik variant. A je dobré, když si pacient nastuduje možnosti, aby si správně vybral,“ podotýká stomatolog Roman Šmucler s tím, že se rovnátka dají aplikovat v každém věku.

„Je to nejenom kvůli vzhledu, ale ve vyšším věku jde i o co nejlepší využití zbytků chrupu,“ upozorňuje prezident České stomatologické komory. Rovnátka pacient nosí řádově i několik let. Výjimečně pak měsíce, vždy záleží na daném typu léčby.

Jaké jsou současné moderní trendy, co se rovnátek týče? Používá se dnes i nějaká nová, jiná metoda při rovnání zubů? „Nejvíc diskutované jsou metody digitální ortodoncie. Celý návrh terapie se provádí na nascanovaných zubech v počítači. Často je pak lze „rovnat“ s pomocí speciálních fólií, například systémem Invisalign,“ vysvětluje Roman Šmucler.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.