Jak trénovat mozek? Nejpozději po 65. narozeninách začněte dělat tyto změny! | Moje zdraví

Jak trénovat mozek? Nejpozději po 65. narozeninách začněte dělat tyto změny!

Jak trénovat mozek? Nejpozději po 65. narozeninách začněte dělat tyto změny!
Trénování mozku seniorů je zábavné a posilující • Autor: iStock.com
27. února 2024 • 04:00

Trénování mozku je proces, který může pomoci zlepšit kognitivní funkce, paměť, koncentraci a mentální výkonnost. Existuje mnoho metod a cvičení, která mohou posílit mozkové schopnosti a stimulovat jeho růst a rozvoj. Jedním z nejúčinnějších způsobů je udržování aktivního životního stylu včetně sociálních kontaktů. 

Demence není nemoc. Je to soubor příznaků vyplývajících z poškozených mozkových buněk způsobených jinými nemocemi. Tyto buňky ovlivňují vaši paměť, osobnost a rozhodovací schopnosti. K poškození mozku může dojít v důsledku poranění hlavy, mrtvice nebo nemoci, jako je Alzheimerova choroba,  nekontrolovaný diabetes či cévní demence způsobená špatným prokrvením mozku.

Zatímco některé formy demence nelze vyléčit a poškození mozku nelze zvrátit, výzkumy ukazují, že udržování mozku aktivní aktivitou, zdravou stravou a fyzickým cvičením může pomoci oddálit nástup demence. Může také pomoci předcházet poškození mozku způsobenému zraněním nebo nemocí. Čím dříve začnete s tréninkem mozku, tím lépe.

Video se připravuje ...
Alzheimerova chorobaVIDEO 

Za účelem trénování paměti, zejména senirů, se koná každoročně v březnu Národní týden trénování paměti, který pořádá Česká společnost pro trénování paměti a mozkový jogging (ČSTPMJ) jako součást celosvětové osvětové akce BRAIN AWARENESS WEEK (BAW). Avšak tato aktivita nekončí po jednom týdnu, zájemci o trénování paměti mohou na webových stránkách trenovanipameti.cz najít svého trenéra, aktivity i řadu přednášek na téma, jak posilovat svůj mozek. A jakými aktivitami začít trénink?

Využijte i online svět

Existuje spousta online her a aplikací, které můžete hrát na počítači, mobilním telefonu nebo tabletu. Některé jsou zdarma a některé vyžadují jednorázový nebo měsíční poplatek. Nezapomeňte na výhody hraní jednoduchých deskových her, jako je dáma, šachy, párovací hry nebo skládačka. Jiné logické hry, jako je sudoku a křížovky, jsou také náročné a často je najdete v místních novinách. Při hledání online her a aplikací hledejte aktivity, které rozšíří vaši krátkodobou paměť, poslech, pozornost, jazyk, logiku, reakční dobu, koordinaci rukou a očí, řazení podle abecedy a vizuální a speciální schopnosti.

Trénujte pomocí každodenních aktivit

  • Napište si seznam úkolů a pak si ho zapamatujte.
  • Poslechněte si novou píseň a zapište si některé texty.
  • Nakreslete mapu z domova do knihovny.
  • Prozkoumejte nové téma.
  • Změna způsobu, jakým něco děláte. Pokud jste pravák a mícháte kávu touto rukou, zkuste míchat levou rukou.
  • Přečtěte si knihu s návodem.
  • Naučte se nový jazyk.
  • Vyzkoušejte nové řemeslo nebo koníček.
  • Naučte se hrát na hudební nástroj.
  • Absolvujte kurz na místní vysoké škole nebo komunitním centru.
  • Důležité je také doplnit mozkovou aktivitu zdravým životním stylem.

Udržujte aktivní společenský život

Dle výzkumů Harvard Pilgrim Health Care se výrazně na aktivitě mozku projevuje míra společenskosti člověka. Proto vědci doporučují, aby se senioři neuzavírali v osamocení doma, ale rozhodně zůstávali společensky aktivní. Účast na společenských aktivitách a konverzace jsou dobrými stimulátory mozku. Udržování kontaktu s přáteli a blízkými a udržování spojení vám pomůže udržet si dobrou náladu a zapojit mysl. Požádejte své přátele a rodinu, aby spolu s vámi trávili čas, nebo jim zavolejte, pokud jsou daleko.

Můžete také zkoumat aktivity nabízené ve vaší komunitě. Mnoho městských seniorských organizací má skupinové fitness kurzy nebo knižní či zahradnické kluby. Jsou to skvělá místa pro interakci s lidmi, kteří mají podobné zájmy. Obklopení se těmi, kteří vám přinášejí štěstí, a provozování činností, které máte rádi, je prospěšné pro vaše celkové zdraví a pohodu.

Zlepšete svůj spánek

Studie ukázaly, že jak nedostatečný spánek, tak i delší spánek, než je průměr, může zvýšit pravděpodobnost rozvoje demence. Doporučuje se, aby lidé starší 65 let spali sedm až osm hodin za noc. Pokud se vám nedaří usnout, zkuste praktikovat meditaci, odpojit se od elektronických zařízení a vyhýbat se velkým jídlům před spaním, abyste dosáhli lepšího nočního odpočinku. Pokud však pociťujete extrémní únavu nebo jakékoli příznaky, které vám brání v trvalém spánku, poraďte se se svým lékařem.

Držte krok se svými koníčky

Záliby, jako je hraní šachů, čtení knih nebo každodenní skládání sudoku, mohou pomoci zlepšit celkovou kognitivní funkci. Konkrétně mohou tyto koníčky pomoci zlepšit schopnosti rychlého myšlení, jako je rychlost zpracování, rozhodování a krátkodobá paměť. Mnoho z těchto her a aktivit lze nalézt také online, pokud potřebujete virtuálního partnera nebo přístup k dalším materiálům ke čtení a hádankám. Pokračujte i ve svých zálibách, které jste milovali celý život – pletení, zahrádka, rybaření, zpěv a další. Vyšší věk není důvod, abyste s nimi přestali.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.