4 důvody, proč je dobré meditovat. Budete se lépe soustředit i spát | Moje zdraví

4 důvody, proč je dobré meditovat. Budete se lépe soustředit i spát

4 důvody, proč je dobré meditovat. Budete se lépe soustředit i spát
Jak si najít klid na jógy v každodenním shonu? Jde to! • Autor: iStock.com
12. března 2024 • 06:00

Pozitivní přínosy meditace jsou známé již po tisíce let. Tato praxe operuje na různých principech, které směřují k celkovému zlepšení zdraví, jak mentálního, tak fyzického. Výzkumy potvrzují, že meditace snižuje známky zánětu, podporuje buněčnou imunitu a dokonce zpomaluje biologické stárnutí našeho těla.

Věřit tomu nemusíte, za zkoušku však vůbec nic nedáte. Meditace umí zázraky a stačí pár minut denně!

Zlepšuje koncentraci i paměť

Náš mozek funguje na principu proudění mozkových vln gama. Tyto vlny je ale potřeba držet aktivní, aby byly co k čemu. V souvislosti s meditací pak bylo zjištěno, že různé typy meditačních cvičení vyvolávají právě aktivitu těchto vln. Výsledkem je nejen bystrá mysl a zvýšené kognitivní schopnosti, ale také lepší schopnost se soustředit.

Meditace zpomaluje stárnutí

Ano, přesně tak. Meditace je účinná technika proti stárnutí, díky které získáte roky života navíc. Umí totiž účinně naložit s jeho hlavním viníkem, který je stres. Eva Selhub, MD, ředitelka the Mind/Body Medical Institute říká: „Jestliže můžeme ovlivnit odezvu na stres, můžeme ovlivnit i proces stárnutí. Je tu důvod k tomu, proč zkušení meditující žijí tak dlouho a vypadají tak mladě.“

Meditace jako prostředek k odbourání zlozvyků

Meditace nám skutečně dokáže pomoci při zbavování se přetrvávajících zlozvyků. A ruku na srdce, kdo nějaký ten zlozvyk nemá, že?

V jedné nahodile kontrolované studii došlo u vězňů, kteří se po dobu 4 měsíců účastnili transcendentální meditace, ke snížení symptomů traumatu o celých 47 % – včetně úzkostí, depresí, pocitů odloučení, poruch spánku a pociťování stresu – v porovnání s těmi, kteří nemeditovali. Trauma velmi souvisí s mírou recidivy (návratu do vězení) a studie zjistily, že transcendentální meditace snižuje míru recidivy o 33–47 %.

Meditace pro lepší spánek

Na kvalitě spánku skutečně záleží. Díky spánku naše tělo regeneruje a my se následující den cítíme plní energie. Pokud však patříte mezi jedince, kteří ne a ne včas zabrat, je meditace možnou cestou, jak z tohoto vlaku nespavosti rychle a účinně vystoupit. Jako relaxační technika může uklidnit mysl a tělo a zároveň zvýšit vnitřní klid.

Vědci se stále více zajímají o potenciál meditace jako možné léčby nespavosti. Vzhledem k tomu, že spánková meditace léčící nespavost je poměrně cenově dostupná, s nízkým rizikem a snadno se aplikuje do praxe, je to atraktivní možnost pro lidi, kteří mají potíže s přístupem k jiným typům terapie nebo léků.

 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.