Co dělat, když máte ve vztahu rozdílnou sexuální touhu? Aneb když jeden chce víc a druhý míň | Moje zdraví

Co dělat, když máte ve vztahu rozdílnou sexuální touhu? Aneb když jeden chce víc a druhý míň

Co dělat, když máte ve vztahu rozdílnou sexuální touhu? Aneb když jeden chce víc a druhý míň
Když máte rozdílnou sexuální touhu • Autor: iStock.com
2. dubna 2023 • 06:00

V ideálním světě by partneři ve vztahu měli vždy stejnou sexuální touhu, ale vlivem délky vztahu, životních událostí či dalších jevů u každého během života sexuální libido různě kolísá. Problém, kdy jeden z partnerů chce ve vztahu sex častěji než ten druhý, často ohrožuje dlouhodobé vztahy. Řešení však existují.

Je-li vztah v období zamilovanosti, páry většinou míru sexuální frekvence neřeší. Je víc než uspokojivá a dostatečně si ji užívají. Ale zhruba po roce vztahu sexuální frekvence klesá. V dalších letech přicházejí situace, které k tomu mohou přispívat. Rozhodně je to stres, narození dítěte, stárnutí, vedlejší účinky léků, určité stavy fyzického a duševního zdraví, vysoké pracovní či sportovní nasazení, výrazná fyzická změna jednoho z partnerů, finanční problémy a další změny v životě. Pro jednoho se stává sex méně zajímavým, ale druhý po něm stále touží. Oba dva se však začínají propadat do frustrace. Jeden z toho, že musí sexuální nabídky odmítat, druhý, že je odmítán. Přichází obviňování, urážky, tlak a následné odcizení. Nejedná se o ojedinělý vztahový problém, neboť dnes jsou rozdíly v touze jedním z hlavních důvodů, proč páry vyhledávají sexuální terapeuty. Stává se to i častým důvodem rozpadu vztahu.

Video se připravuje ...
Trable s menopauzou – 3. díl Menopauza a milováníVIDEO 

Rozdílnost sexuální touhy je běžná, ale je potřeba o ní mluvit

Libido je velmi individuální záležitost a je ovlivněno mnoha faktory, jako je věk, hormonální aktivita organismu nebo psychika. Pokud má jeden z partnerů ve vztahu vyšší potřebu sexu než druhý, není vhodné tuto potřebu potlačovat. To je totiž jistá cesta k frustraci a nervozitě.

Namístě není ani vztek a naštvání, že jeden chce moc a druhý méně. Pokud zrovna nejste s partnerem na stejné sexuální vlně, nezlobte se na něj. Spíše hledejte příčinu a komunikujte. Ve skutečnosti je velmi běžné, že páry, zvláště ty dlouhodobé, se v určitém okamžiku potýkají s nesouladem libida. Podle jedné studie z roku 2015 zažilo 80 procent párů v posledním měsíci se svým partnerem „rozpor v přáních“. A navzdory genderovým stereotypům o heterosexuálních vztazích to nejsou jen muži s vysokým libidem a partnerky s nízkým libidem. „Přibližně u 60 procent párů, které vidím ve své klinické praxi, jsou to ženy, které mají vyšší sexuální touhu,“ řekla sexuální terapeutka Gila Shapiro.

Video se připravuje ...
Podcast Maminka: Sex po poroduVIDEO 

Rozdílná sexuální potřeba neznamená konec vztahu

U všech neshod v páru je důležité si lidsky promluvit. Nesnažit se něco naznačovat beze slov. Někteří lidé potřebují o potřebách protějšku slyšet, pak dokážou vyjít o něco víc vstříc.

„Pokud někdo potřebuje sex častěji než ten druhý, není ze strany protějšku dobrá reakce ve smyslu ,najdi si milence/milenku‘. Takové řešení většinou vyústí v konec vztahu. Lidem, kterým jejich protějšek takzvaně nestačí a kteří chtějí zachovat vztah, se doporučuje častější masturbace. Pro tu již dnes existuje celá řada možností, technik a také pomůcek. Nejen vibrátorů, ale také různých stimulátorů klitorisu či Venušiných kuliček a mužských masturbátorů,“ poukazuje na způsob a možnosti řešení při rozdílnosti touhy sexuolog MUDr. Marek Broul, Ph.D., z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Situace má řešení

Co dělat, když se začne ve vztahu sexuální touha lišit? Než se rozhodnete navštívit odborníka, můžete právě dle jejich rad vyzkoušet na problému zapracovat sami. Vždy je důležité, aby na řešení problému pracovali oba partneři.

Položte si otázku

Je to opravdu sex, co chcete? Nebo jsou to jiné potřeby, jako více společného času, důkazů lásky od partnera, nesexuální náklonnosti, doteků či pohlazení? Navzdory rozdílům v touhách se páry obvykle cítí blíž, když se více mazlí, navštěvují společně společenské akce a chovají se k sobě empaticky.

Zjistěte, kdy máte energii a co se vám líbí

Když jste vyčerpaní a nestíháte, sex je pravděpodobně to poslední, na co myslíte. Identifikace dne a času, kdy obvykle máte nejvíce energie, a pak zjištění, kde se vy a váš partner v energii překrýváte, vám mohou pomoci zmapovat některé vhodné chvíle na sex. Klidně proneste: „Do čtvrtka mám hodně práce, ale v pátek večer bych se ti ráda věnovala.“ S tím souvisí i vyjádření svých přání. Máte rádi dlouhý mazlící sex? Pak směrovat sex na ráno, kdy máte 10 minut času a den před sebou, nebude to nejvhodnější. Milujete horké koupele, sexy prádlo? Zjistěte, co vám dělá dobře a díky čemu se cítíte sexy. Co vás rozpálí? Přinese vám uvolnění? Vnášejte drobnostmi do vztahu sexuální napětí.

Vyjednejte kompromis

„Pokud jeden z partnerů chce sex dvakrát týdně, zatímco druhý se spokojí s jednou za měsíc, jejich průměr by byl čtyřikrát až pětkrát za měsíc. Ale na průměrech nezáleží. Úkolem je najít frekvenci, se kterou můžete oba žít. U párů nad 50 let se frekvence pohybuje od denní do nikdy, průzkumy uvádějí nejtypičtější frekvenci pro starší milence dvakrát až třikrát za měsíc,“ poukazuje sexuolog Michael Castleman na to, jak přistupovat ke kompromisu.

Zapojte erotické pomůcky a představy

„Často se na nás obracejí zákazníci s prosbou o radu, jak vyřešit s partnerem či partnerkou rozdílnou potřebu sexu. V první řadě je důležité se vzájemně neshazovat štiplavými poznámkami, jako například ‚Ty mi nestačíš, zase to bylo moc krátké‘ nebo naopak ‚Ty nejsi normální, že už zase chceš‘. Vzájemné obviňování vytváří averzi a prohlubuje propast mezi partnery. Pokud k sobě partneři naopak mluví laskavě a vzájemně se respektují, mohou společně přijít na způsob, jak nasytit své rozdílné potřeby. Například mohou při intimních chvilkách zapojit do hry erotické pomůcky. Ty uspokojí i toho náruživějšího z partnerů při společných hrátkách i při masturbaci. Nabídka pomůcek je široká. Začněte drobností a objevujte,“ říká Vojtěch Sláma, zakladatel e-shopu pro zdravou sexualitu Yoo.cz

Naplánujte si sex

Zní to divně, ale funguje to. Doporučují to samotní sexuální terapeuti. Proč? Protože plánovaný termín sexu ujišťuje partnera s vyšší touhou, že k milování skutečně dojde, a ujišťuje i partnera s nižší touhou, že k tomu dojde pouze tehdy, když je sex naplánován. Ve chvíli, kdy si pár naplánuje sex, napětí ve vztahu opadává. Možná vám přijdou úsměvné fráze vašeho kamaráda, že má každý týden „milostné středy“, přijde vám to nespontánní a příliš naplánované, ale v dlouhodobém vztahu či vztahu, kde se potýkají s odlišnou touhou, to je maximálně efektivní. Samozřejmě žádný rozvrh sexu nemůže být vytesán do kamene s tím, že přes něj nejede vlak, může dojít k odchylkám, proto si naplánujte sex například na 3 měsíce. Pokud to nefunguje, znovu se domluvte.

S plánem sexu však může přijít jedna otázka: „Co když je den, kdy máme naplánovaný sex, a já nemám náladu?“ „Na tuto otázku se vždy ptají partneři s nižší touhou, ale problém se obvykle ukáže jako méně problematický, než se obávají. Jak plánování snižuje napětí kvůli sexu, vztah se zlepšuje. Díky tomu je pro partnera s nižší touhou přirozenější, aby sex chtěl,“ vysvětluje Michael Castleman. Lidé s vyšší touhou po sexu pak nesmějí vyžadovat více sexu a partneři s nižší touhou nesmějí rušit termíny, na kdy je naplánován sex, nebo je bezdůvodně odkládat.

Tulte se, mazlete se a objímejte

Když se páry přizpůsobí svému plánu sexuálních styků, do vztahu se vrátí nesexuální náklonnost a chování. Jak je to možné? Je to z toho důvodu, že se uvolní a vytratí se pocit, že když druhého obejmu, pohladím, líbám, je to hned nabídka sexu. Odpadne strach z nesprávné interpretace. Když se nesexuální jednání změní v sex a oba po něm touží, je to jen příjemný bonus. Páry, které řeší rozdíly ve svých touhách, často žasnou nad tím, jak moc jim chyběla nesexuální náklonnost, a znovu objeví, jak zásadní je pro vztah a pro jejich vlastní blaho.

Nestyďte se za pomoc odborníka

Pokud vám sexuální kompromisy, plány, erotické pomůcky ani komunikace nefungují a rozdíl v sexuální touze přetrvává a zhoršuje se, neváhejte a obraťte se na odborníka dříve, než vám tento problém zničí vztah.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.