Co je to myom? | Moje zdraví

Myomy v děloze: Nejsou zhoubné, ale komplikují nejen sexuální život. Jak se jich zbavit?

Myomy v děloze: Nejsou zhoubné, ale komplikují nejen sexuální život. Jak se jich zbavit?
Myomy vznikají chybným dělením buněk děložní svaloviny. Jejich tvorbě nelze nijak zabránit • Autor: iStock.com
22. května 2017 • 06:00

Silná a dlouhá menstruace, nepravidelné krvácení i mimo menstruační cyklus, ale také tlakové bolesti v podbřišku. To jsou jen ty hlavní z nepříjemných příznaků, které způsobí myomy. Tyto nezhoubné nádory, vyrůstající ze svaloviny děložní, bývají leckdy překážkou mateřství a ničiteli příjemných prožitků při pohlavním styku.

Růst myomů podporují ženské pohlavní hormony estrogeny. Je tedy poměrně jasné, že tato diagnóza nehrozí v době, kdy žena ještě není plodná. Stejně tak v menopauze nové myomy nerostou a pokud v děloze nějaké dříve byly, už se obvykle nezvětšují ani nečiní potíže.

Myomy vznikají chybným dělením buněk děložní svaloviny. Jejich tvorbě nelze nijak zabránit. Dispozice k nim se dědí a dosud není přesně známo, proč chybné dělení buněk v děloze probíhá. Podle statistik má zkušenost s jedním nebo více myomy 40 % žen ve věku 25–45 let a až 60 % žen starších 45 let.

Především starší ženy ale nepříjemné příznaky myomů, jako je silné krvácení nebo špinění mezi menstruacemi, neřeší ani při preventivních gynekologických prohlídkách. Berou to jako normální věc spojenou s věkem, navíc se obávají operace, která byla donedávna jediným možným úspěšným léčebným postupem. „Teprve při mých cílených dotazech ženy přiznají, že je silné krvácení, větší bolesti při menstruaci a třeba i postupně se přidávající tlaky v břiše obtěžují stále víc,“ říká pražský soukromý gynekolog MUDr. Lubomír Mikulášek z Centra pro léčbu myomatózy.

Myom jako příčina neplodnosti

Pokud jde o mladší ženy, ty trápívá i další podstatný průvodní příznak myomů, totiž neplodnost. Odborníci předpokládají, že by myom do velikosti tří centimetrů, zvláště je-li pouze jeden, na schopnost ženy otěhotnět nemusel mít vliv. Pokud má žena myom větší než tři centimetry a nedaří se jí otěhotnět, může být právě on příčinou neplodnosti. Když žena otěhotní a začne se zvětšovat objem dělohy, roste trochu i myom, který může vadit plodu v růstu. Samozřejmě to neplatí úplně vždy, existují i ženy, které porodí, navzdory myomu, bez problémů.

Zajímá vás, jak se vyvíjí miminko v děloze? Podívejte se na naše video.

Video se připravuje ...
Celé těhotenství ve 4 minutách: Podívejte se, jak se vyvíjí miminko v dělozeVIDEO 

I kdyby už žena netoužila být matkou, je tu ještě jeden podstatný důvod, proč se s potížemi vyvolanými přítomností myomů v děloze nesmiřovat. Silné a dlouhé krvácení, které myom způsobuje, totiž komplikuje milostný život. Omezí počet dní, kdy žena může souložit, a navíc ji často trápívají i špinění nebo krvácení či prožitek bolesti po pohlavním styku.

Vypravit se při všech zmíněných potížích na gynekologickou prohlídku se každopádně vyplatí. Pokud si žena od gynekologa vyslechne diagnózu děložního myomu, nemusí hned myslet na nejhorší, tedy na operaci. Je docela pravděpodobné, že se jí díky nové léčbě vyhne.

„Léčba děložních myomů spočívala až donedávna především v chirurgických zákrocích – ať už se jednalo o operační odstranění samotných myomů nebo rovnou celé dělohy. Určitým řešením nepříjemných příznaků, především silného a nepravidelného krvácení, způsobovaných myomy bylo pouze v některých případech zavedení nitroděložního tělíska obsahujícího hormon progesteron,“ vysvětluje Lubomír Mikulášek.

Nechirurgické řešení myomu

Nyní ale mají gynekologové k dispozici zatím nejnovější lék ulipristal acetát, díky jehož podávání se podle Lubomíra Mikuláška u nás zanedlouho sníží počty operačních odstranění dělohy, takzvaných hysterektomií, o 70 až 80 procent. Jedná se o hormonální lék, který ale na rozdíl od předchozí generace léčiv nemá téměř žádné nežádoucí vedlejší účinky. Jeho užíváním v tříměsíčních cyklech se u mnoha pacientek daří to, že se myomy hodně zmenší nebo dokonce úplně zmizí. Zásadní je i to, že se brzy od nasazení léku daří u žen odstranit nepříjemné příznaky děložních myomů.

Léčba stejně jako kterákoliv jiná nezabírá vždy a stoprocentně. Někdy opravdu nezbývá, než sáhnout po chirurgickém řešení. I když ale podávání léku myomy nepotlačí zcela, v něčem určitě pomůže: Jejich velikost, která by jinak vyžadovala otevřenou břišní operaci, se zmenší natolik, že chirurg může použít mnohem méně invazivní laparoskopii.

Na léčbu myomů se dnes specializují některé gynekologické ordinace. Mapu takzvaných myomových center najdete na stránkách www.lecbamyomu.cz.

Autor: Marta Duspivová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.