Jak je to s léky na Covid-19? Fungují? A jaké jsou ty nejnovější? | Moje zdraví

Jak je to s léky na Covid-19? Fungují? A jaké jsou ty nejnovější?

Jak je to s léky na Covid-19? Fungují? A jaké jsou ty nejnovější?
Autor: istock.com
6. listopadu 2021 • 14:00

Vědci celého světa se stále snaží vyvinout účinný lék proti koronavirové infekci. Běžná antibiotika jsou totiž na tento virus krátká a volně dostupné léky lze využít jen ke zmírnění již vzniklých projevů. 

Vědci z celého světa se stále snaží zkoumat a vyvíjet účinné způsoby léčby COVIDu-19. Cílem je nejen vyvinout lék, který pomůže v boji s tímto virem, ale také snížit riziko úmrtí či případné potřeby intenzivní lékařské péče. 

Video se připravuje ...
Jak je to s léky na Covid?VIDEO 

Optimální podpůrná léčba

Součástí optimální podpůrné péče je podávání kyslíku těžce nemocným pacientům a těm, kteří jsou ohroženi těžkým průběhem onemocnění, a pokročilejší podpora dýchání, jako jsou plicní ventilátory, pro pacienty v kritickém stavu.

Dexametazon je kortikosteroid, jenž pomáhá zkrátit dobu strávenou na plicním ventilátoru a zachraňuje životy pacientů, u kterých má onemocnění těžký až kritický průběh.

Výsledky studie WHO ukázaly, že léky remdesivir, hydroxychlorochin, lopinavir/ritonavir a interferon mají zřejmě jen malý vliv na průběh onemocnění COVID-19 v nemocnici u hospitalizovaných pacientů.

WHO nedoporučuje samoléčbu žádnými léky, včetně antibiotik, jako prevenci nebo léčbu covidu-19.

Lékařům svitla naděje

A to v podobě monoklonálních protilátek. Ty totiž mohou ochránit rizikové pacienty před těžkým průběhem covidu-19. Je to nová naděje pro lékaře, jak riziko covidu-19 postupně snižovat a zachránit tak co možná nejvíce životů.

Pro koho jsou monoklonální protilátky určené?

Léčebné monoklonální protilátky jsou podle ministerstva zdravotnictví určeny osobám, které se nakazily koronavirem a hrozí u nich vysoké riziko těžkého průběhu onemocnění. K indikaci může vést věk nad 65 let, obezita, chronické onemocnění (např. jater či ledvin), cukrovka, závažná porucha imunity, kardiologické potíže a další. 

Aplikovat tyto protilátky může přes 80 nemocnic, které mají urgentní příjem. Nejohroženějším pacientům, například neočkovaným po transplantaci, mohou být léky podány i preventivně, ještě před prokázanou nákazou, třeba po rizikovém kontaktu.

Protilátky nejsou náhradou očkování

Lékaři zároveň upozorňují na to, že monoklonální protilátky nejsou náhradou očkování a nelze je tak vnímat jako alternativní řešení. Důvodem je také jejich mnohonásobně vyšší cena. 

Lék na depresi jako možný způsob léčby

Monoklonální protilátky však nejsou jedinou novinkou, která má pomoci léčit covid. Podle výsledků klinické studie se ukázalo, že lék fluvoxamin, který se běžně používá na léčbu duševních onemocnění, má výrazně přispívat ke snížení rizika úmrtí či nutnosti intenzivní lékařské péče u těch, jež virem onemocní. 

Výsledky jsou skutečně fascinující: mezi účastníky studie, kteří užívali lék v raných stádiích onemocnění, klesl počet úmrtí souvisejících s covidem-19 zhruba o 90 %. Výrazně klesla také potřeba intenzivní lékařské péče, která se v kombinaci s další léčbou snížila zhruba o 65 %. Výsledky byly publikovány v odborném lékařském časopise The Lancet.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.