Očkování dětí proti Covid-19: Jaké děti lze očkovat, kde bude očkování probíhat a proč děti snáší onemocnění covid lépe než dospělí? | Moje zdraví

Očkování dětí proti Covid-19: Jaké děti lze očkovat, kde bude očkování probíhat a proč děti snáší onemocnění covid lépe než dospělí?

Očkování dětí proti Covid-19: Jaké děti lze očkovat, kde bude očkování probíhat a proč děti snáší onemocnění covid lépe než dospělí?
Očkování děti proti covidu-19. • Autor: Reuters
13. prosince 2021 • 12:00

Vakcinace proti COVID-19 se v případě dospělých ukazuje být do značné míry efektivní, co se prevence závažného průběhu a případné úmrtnosti na něj týče.  Téma vakcinace specifické kategorie dětí a mladistvých bylo vědeckou komunitou i laiky široce diskutováno. Nyní se čeká na dodávku vakcín pro děti od pěti do jedenácti let. 

Vakcína od společnosti Pfizer-BioNTech byla pro věkovou kategorii 12+ schválena v květnu tohoto roku Evropskou unií. S očkováním dětí se tedy započalo poněkud později, než tomu bylo v případě dospělých. Světová zdravotnická organizace k tomu řekla: "Děti a mladiství mívají ve srovnání s dospělými mírnější průběh onemocnění, takže pokud nejsou součástí skupiny s vyšším rizikem závažného onemocnění COVID-19, je jejich očkování méně naléhavé než u starších lidí, osob chronicky nemocných a zdravotnických pracovníků."

Video se připravuje ...
Podcast Maminka: ImunitaVIDEO 

Nyní byla schválená vakcinace dětí ve věku od 5 do 11 let. Vakcíny proti koronaviru pro ně určené dorazí do Česka v týdnu od 13. prosince. Oproti původnímu termínu je to o týden dříve, než se původně plánovalo. Na twitteru o tom v úterý v podvečer informoval tým Chytré karantény. To znamená, že o den dříve, tj. 12. prosince, by měla začít registrace. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl uvedl, že by Česká republika měla mít dostatek vakcín pro všechny děti, jež rodiče nechají očkovat. Objednáno jich je na 300 tisíc.

Dosud bylo možné podávat vakcínu od firmy Pfizer/BioNTech pouze dětem od 12 let. Snížení věkové hranice o sedm roků umožnilo rozhodnutí Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) zhruba před týdnem. Díky schválení této vakcíny pro děti mladší dvanácti let by měla potenciální maximální proočkovanost české populace dosáhnout až 90,9 procenta.

Kdo bude očkovat?

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Köppla by měla stačit kapacita očkovacích míst. Kraje by však uvítaly, aby se očkovat mohlo přímo u praktických lékařů. To by totiž případně snížilo nápor na velkokapacitní vakcinační centra. „Navíc právě praktičtí lékaři mají s očkováním dětí zkušenost a dobře znají i zdravotní stav svých pacientů,“ uvedl předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba.

Proč je onemocnění COVID-19 u dětí méně časté a mívá relativně mírnější průběh?

Děti mají vedle silných vrozených imunitních reakcí méně dynamickou adaptivní imunitní odpověď, nižší hladiny interleukinu (IL)-6, IL-10, myeloperoxidázy a P-selektinu a vyšší hladiny intracelulární adhezivní molekuly 1 (ICAM-1). Rovněž mají přirozeně vyšší počet lymfocytů a nejsou zatíženy účinky stárnutí. U dětí byly také odhaleny vysoké titry protilátek IgG proti respiračnímu syncytiálnímu viru a mykoplazmové pneumonii, které mohou zajišťovat křížovou ochranu proti infekci virem SARS-CoV-2. Navíc je imunitní systém dítěte častěji vystavován působení běžných koronavirů, což imunitu samo o sobě posiluje. Děti však mají také méně receptorů ACE2 v horních cestách dýchacích, díky kterým má SARS-CoV-2 horší přístup do buněk.

Jaké jsou nežádoucí účinky vakcinace u dětí?

V případě očkování dětí by měla dávka podávaného léku být zhruba třetinová. Přínosem by to mělo být zejména u těch jedinců, kteří mají další doprovodná onemocnění vedoucí k případnému vážnému průběhu této nemoci.

„Nejčastější nežádoucí účinky u dětí ve věku 5 až 11 let by případně měly být  podobné jako u dospívajících a dospělých ve věku 12 a více let. Patří mezi ně bolest v místě vpichu, únava, bolest hlavy, zarudnutí a otok v místě vpichu, bolest svalů a zimnice. Tyto účinky jsou obvykle mírné nebo středně závažné a zlepší se během několika dnů po očkování,“ uvedl SÚKL.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.