Jak je na tom vaše srdce? Otestujte ho jednoduše za 1 minutu! | Moje zdraví

Jak je na tom vaše srdce? Otestujte ho jednoduše za 1 minutu!

Jak je na tom vaše srdce? Otestujte ho jednoduše za 1 minutu!
Autor: istock.com
30. března 2021 • 10:00

Jak všichni víme, kardiovaskulární nemoci jsou v dnešní době nenápadným zabijákem číslo jedna. Jediným způsobem, jak se jim dá vyhnout, je udržovat zdravé a silné srdce. Víte, jak je na tom to vaše? Otestujte se.

Děláte všechno proto, aby vaše srdce bilo jako zvon? Chodíte k lékaři, zdravě jíte, hýbete se? Pak vás určitě zajímá, jestli se vaše snaha vyplácí. Existuje jednoduchý test, pomocí kterého můžete své srdce zkontrolovat. Stačí k tomu jediný cvik:

V pohodlném oblečení se posaďte na zem, narovnejte záda, nadechněte se a pokuste se dotknout rukama prstů na nohou, aniž byste pokrčili kolena (jak to vidíte na obrázku):

Autor: istock.com

Pokud se dokážete dotknout prstů na nohou, máte velice dobrou kondici. Jestliže se vám to nedaří, může to znamenat více než jen problém s vaší flexibilitou. Vaše srdce by mohlo mít potíže.

Tyhle věci dělejte každý den a posílíte své srdce.

Říkáte si, co může mít tento cvik společného s funkcí srdce? Podle nedávné studie zveřejněné v časopise Journal of American Physiology vědci objevili možnou spojitost mezi pružností těla a stavem našich tepen. Výzkum se zaměřil na osoby starší 40 let. Ty, které se dokázaly dotknout prstů na nohou, byly považovány za osoby s menším rizikem mrtvice nebo srdečních chorob. Lidé, kteří cvik nezvládli, byli vystaveni většímu riziku těchto zdravotních problémů, protože jejich nedostatečnou flexibilitu vědci spojili se ztvrdlými tepnami.

Všichni účastníci výzkumu byli lidé s průměrnou hmotností, což vylučuje jakékoli problémy s obezitou. Lišili se také věkem, některým bylo pouhých 20 let, zatímco jiným až 83 let. Kromě vnějšího pozorování testovacího cviku jim vědci měřili krevní tlak, tep a dýchání. Konečné výsledky ukázaly, že účastníci ve středním věku, kteří byli příliš ztuhlí na provedení cviku, měli větší pravděpodobnost kornatění tepen a vysokého krevního tlaku.

Co pro vás tedy vyhodnocení tohoto testu znamená? I když bude třeba provést další výzkum, aby se podpořily výsledky této nové studie, je to rozhodně podnět k zamyšlení. Nemusíte se ale zbytečně děsit nepříznivého výsledku. Pokud je vám méně než 40 let, můžete s tím ještě začít něco dělat. Začněte pravidelně cvičit jógu a další aktivity, abyste si zlepšili flexibilitu. Nekuřte, nepijte zbytečně moc alkoholu, zdravě se stravujte a vyhýbejte se stresu – to vše vám pomůže udržet vaše srdce a cévy zdravé.

Další tipy, jak se starat o srdce, najdete zde.

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.