Hledáte účinnou léčbu zácpy? Vyzkoušejte recepty z trnky

Ojíněné tmavomodré plody připomínající malé švestičky. Tak to jsou trnky. Na rozdíl od švestek musejí projít mrazem, aby byly poživatelné – jinak jsou hodně, opravdu hodně trpké. Pro naše zdraví jsou však velice prospěšné. Nevěříte? Pak čtěte dál.
Pokud jde o ovoce, nejvíce prospěšné je nám to sezónní. A tak jsou trnky tím, co v tuto dobu jednoznačně nesmíme opomenout.
Květy trnek sklízíme v dubnu, plody pak v říjnu až listopadu. Pokud do té doby ještě nepřešly mrazem, snadno to napravíme jejich umístěním do mrazáku. Trnky rostou na krajích lesů, v opuštěných lomech a mají rády slunečná stanoviště s vápenitou půdou. Zajímavost: Trnky patří k našim nejstarším ovocným stromům/keřům. Jejich pecky byly objeveny i na sídlištích z doby kamenné.
Trnky obsahují vitaminy, minerální látky, třísloviny, flavonoidy, barvicí látky a glykosidy. Zabraňují zánětům, působí mírně projímavě a podporují látkovou výměnu. Květy trnek se hodí do každé domácí čajové směsi. Sušíme je v polostínu, rozprostřené na sítu. Pro celkové posílení organismu a podporu léčby kožních onemocnění si můžeme připravit jen čistě trnkový čaj.
Jak si připravit trnkový čaj
Dvě čajové lžičky sušených květů zalijeme 250 ml vroucí vody. Necháme deset minut odstát, přecedíme a pijeme 3x denně jeden šálek. Trnkový čaj také působí jako prevence proti ledvinovým kamenům a onemocnění močových cest.
Pokud vás trápí záněty v ústní dutině, připravte si čaj silnější (místo dvou lžiček použijte na stejné množství vody tři) a vlažným odvarem vyplachujte ústa 3x denně. Pro ty z vás, kdo trpíte chronickou zácpou a dnou, se hodí čaj s trnkovými květy, fialkami, bezovými květy a krušinou.
Potřebujeme:
- 10 g sušených trnkových květů
- 10 g sušených fialkových květů
- 5 g sušených bezinkových květů
- 5 g drcené kůry krušiny olšové
Postup:
Všechny bylinky důkladně promícháme a skladujeme v uzavíratelné nádobě. Jednu vrchovatou lžičku směsi zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme 10 minut louhovat, poté přecedíme. Jako kúru pijeme tento čaj 3–4 týdny, dva šálky denně. Nesladíme!
Vyzkoušejte trnkový punč
Plody trnek zpracováváme čerstvé a postupujeme při tom stejně jako při zpracování malin či borůvek. Připravit si můžeme likér, marmeládu, šťávu nebo například trnkový punč:
Potřebujeme:
- 1 l trnkové šťávy
- 1 l červeného vína
- med podle chuti
- 2 svitky skořice
- 5 hřebíčků
- šťávu z jednoho pomeranče
- dvě hvězdičky badyánu
Postup:
Šťávu připravíme odšťavněním trnek přešlých mrazem v odšťavňovači a vlijeme ji do dostatečně velkého hrnce. Přilijeme víno a promícháme. Přidáme med podle chuti, šťávu z pomeranče a koření. Zahříváme 30 minut – směs se ale nesmí vařit! Teplou směs nalijeme do lahví, zavíčkujeme, necháme vychladnout a uchováváme v chladu. Trnkovému punči prospěje, když ho necháme jeden až dva měsíce odležet.