Sněť | Moje zdraví

Sněť

Sněť nebo gangréna je nebezpečné infekční onemocnění související nejčastěji s cukrovkou, nebo aterosklerózou, čili nemocemi, které vedou k nedostatečnému prokrvení nejčastěji dolních končetin

Pokud nejsou tkáně dostatečně zásobené kyslíkem, což se děje kvůli tomu, že jsou v nich ucpané cévy, dochází ke vzniku zánětu způsobeného bakteriemi. Říká se jim anaerobní, nesnáší kyslík, a proto se jich v takových tkáních vede velmi dobře. Když se k tomu ve válečných podmínkách přidala ještě špatná hygiena, končila onemocnění velmi často ztrátou končetiny.

Pokud jsou tepny na nohou špatně zásobené kyslíkem, hovoří se o takzvané ischemické chorobě dolních končetin, navíc se velmi špatně hojí. U diabetiků se k tomu navíc přidává syndrom diabetické nohy, což je další riziko vzniku infekcí způsobených bakteriemi.

Kromě špatného zásobení kyslíku cévami může gangréna vzniknout také jako následek omrzliny.

Jak poznat gangrénu?

Podle příčin a projevu gangrénu můžeme rozdělit na takzvanou suchou, kdy tkáň odumírá, aniž by byla zasažena bakteriemi - části končetin pak černají a jakoby osychají. Vlhká varianta působí velice dramaticky, pravděpodobně ji znáte z filmů a dochází k ní ve chvíli, kdy se do tkáně již dostali bakterie, končetina pak zapáchá a tkáň se mění v nazelenalé kousky hmoty.

Poslední variantou je takzvaná plynatá sněť. Při ní je tkáň zasažena jednou skupinou bakterií a tou jsou klostridie. Ty nejen že poškozují tkáně, ale také vytvářejí jedovaté látky: noha je pak oteklá a když ji zmáčknete, máte pocit, že je plná plynu.

Léčba sněti

Sněť nebo gangrénu je třeba řešit poměrně radikálně. Pokud nepomohou antibiotika je třeba chirurgické řešení, kdy se odstraní postižená a hlavně odumřelá tkáň. V krajních případě je třeba amputace. Někdy se používá i takzvaná hyperbarická komora, čili místo, kde je hodně vzdušného kyslíku, který bakterie způsobující gangrénu nesnášejí a nepřežijí ta.

Léky

Z konzervativní léčby se podávají antibiotika nitrožilně a to ve vysokých dávkách. Efekt ovšem mnohdy nebývá dostatečný a tak musí přijít léčba chirurgická.

Babské rady

K čištění krve pomáhá echinacea, kurkuma či koenzym Q10.

Prevence

Nejlepší prevencí je správná léčba cukrovky a také léčba ischemického choroby srdeční, která postihuje i dolní končetiny. Ideální samozřejmě je, pokud k takovému stavu vůbec nedojde. To znamená, že je třeba dbát o své zdravé, hýbat se a udržet si rozumnou váhu. Důležité je nekouřit, nebo tento zlozvyk alespoň co nejvíce omezit.

Kdy vyhledat lékaře

Kdykoli, kdy máte nějaké změny na kůži, i kdyby mělo jít o problémy související s diabetickou nohou, vždy jde o čas. Jakákoli rána je vstupní branou pro bakterie, a čím dříve se uzavře, tím lépe.

 

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.