Jak znovu najít motivaci? | Moje zdraví

Deset rad, jak se nabudit a namotivovat

21. února 2018 • 14:00

Je tady už skoro jaro, všechno je nové a čerstvé. Jediné, čeho se nám nedostává, je energie: Po dlouhé zimě už prostě nemáme z čeho čerpat. Co nám pomůže dostat se zpátky do kondice?

Všichni máme načtené obecné zásady, že bychom měli jíst spoustu ovoce a zeleniny, pravidelně cvičit, osm hodin denně spát, dát si pozor na legální i nelegální drogy. Jsou tu však i další cesty, jak posílit kondici, vyhnout se nemocem a cítit se silnější. Nejde o nic nedostupného a složitého, naopak.

1. Provětrejte své já

Začněte s procházkami, protože okysličený mozek se vám odmění zbystřenou myslí, trávení přepne na vyšší rychlost a z těla se lépe vyplaví toxiny nashromážděné během zimy. Procházka vám zlepší náladu.

2. Kličte, co to dá

Obilné a luštěninové klíčky mají v sobě jako v trezoru ukryté nejlepší poklady: vitaminy, minerály, antioxidanty a bílkoviny. Začněte s fazolkami mungo - obsahují vitaminy B, C, E, také vápník, hořčík, železo a draslík. Naklíčením se podíl cenných látek zvyšuje.

3. Dopřejte svým játrům detox

Obohaťte svůj každodenní jídelníček semeny nebo olejem z ostropestřce mariánského: vyčistíte tak játra, která během zimy neprožívala nejlehčí období. Pokrmy posypejte petrželkou, koriandrem a mátou. Játrům udělají dobře také citrusy nebo zeleně a oranžově zbarvená zelenina.

4. Pijte džus z červených hroznů a občas červené víno

Pravidelné pití džusu z červených hroznů přináší mnoho zdravotních benefitů, stejně jako pití červeného vína, i když to není taková legrace. Sklenka červeného vína denně pak snižuje riziko vzniku srdečního kolapsu a mrtvice, dokáže přispět ke snížení rizika vzniku rakoviny. 

5. Zlepšete dentální hygienu

Denní čištění mezizubních prostor vhodnými pomůckami odstraňuje plak, který hostí miliony bakterií stojících za vznikem zánětu. Ten se spolu s krví dostane do krevního oběhu a může výrazně uškodit v podobě srdečního záchvatu nebo mrtvice.

Proto potřebujete větší výbavu - mezizubní kartáčky, dentální nitě a ideální je i dentální sprcha, při níž proudem vody šetrně vypláchnete i místa, kde se tvoří parodontální choboty.

6. Sexem utužujte nejen partnerství, ale i tělo

Sexuální aktivity patří k činnostem, při nichž dochází k tvorbě imunoglobulinu. To je látka stojící v první linii v boji proti virové nebo bakteriální nákaze. Psychika při sexu dostává impulzy, které přetransformuje do optimističtějšího pohledu na svět.

7. Naslouchejte hudbě

Říká se, že hudba má sílu mírnit divoká srdce. Při poslechu hudby se v těle snižuje hladina stresových hormonů a krevní tlak, zlepšuje se také koncentrace a zmírňují se bolesti, které zaháníte analgetiky.

Ve výběru hudby se nenechte ovlivnit vkusem ostatních. Sami vysledujte, kteří interpreti a které skladby na vás nejlépe působí.

8. Pusťte si komedii v televizi

Smích neumí vyléčit všechny nemoci, ale i tak je stoprocentně dobrou medicínou. Při smíchu se v těle uvolňují hormony štěstí endorfiny, snižuje se stres, nabudí se imunita a srdce si připadá jako na rekondičním pobytu. Ne nadarmo se říká, že minuta smíchu prodlouží život o pět let.

9. Zpívejte často a rádi

Zpěv je aerobní aktivita, během níž se zvyšuje cirkulace krve, lymfatický systém je povzbuzen a ožívá duševní aktivita. To vše pomáhá v boji proti chorobám.

10. Obklopte se přáteli

Myslíme tím opravdovými přáteli! Přátelé tvoří velký kruh, v jehož středu se každý cítí lépe a prožívá bohatší a delší život.

Článek vyšel v původním znění v tištěném magazínu Moje zdraví.

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.