Jaké signály poukazují na zhoršující se partnerský vztah? Dívejte se, co říká tělo | Moje zdraví

Jaké signály poukazují na zhoršující se partnerský vztah? Dívejte se, co říká tělo

  • Jaké signály poukazují na zhoršující se partnerský vztah? Dívejte se, co říká tělo
    Známky zhoršujícího se vztahu • Autor: iStock.com
    5. března 2024 • 06:00

    Vztahy se však nerozpadají ze dne na den, k jejich rozkladu dochází spíše postupně a dlouho. Pomalým a tichým způsobem, který je však plný jasných „konečných“ signálů. Jak je odhalit?

    Často se stává, že nám někdo oznámí konec vztahu a my se snažíme v překvapení z náhlé situace přijít na to, co způsobilo tak rychlou změnu. Rozchod. Okolí se zdá možná nečekaný, ale žádný vztah nekončí náhle. To, že je něco v nepořádku, už naznačují různé signály dlouho. Jen jsme si jich nevšimli. Co prozrazuje blížící se konec vztahu?

    Emoční propojenost slábne, stejně tak pozitivní mínění o druhém partnerovi. Společné radosti ubývá a vznikají dva životy, které se neprolínají. I tělo již dávno vysílá signály, že tenhle člověk už pro nás neznamená tak mnoho. Partneři se v konci vztahu obviňují, že jeden nebo druhý mu nedal signál, že se něco děje. Druhý se však velmi často brání tím, že dával tolik signálů, jen si jich nevšiml. Co tedy patří mezi příznaky, které poukazují, že vztah směřuje ke konci?

  • Emocionální oddalování

    Jak moc je vám váš partner emocionálně blízký? Jak blízko se emočně cítíte? Důležitá otázka, která vám napoví o stavu vašeho vztahu hodně. Dle Theresy E. DiDonato, Ph.D., sociální psycholožky a profesorky psychologie na Loyola University Maryland zaměřující se na výzkum partnerských vztahů, nižší pocity lásky a méně blízkosti najednou předpovídají větší pravděpodobnost rozchodu. Síla emoční blízkosti může sloužit jako ukazatel zdraví vztahu. „Když se lidé začnou citově odpoutávat, může to být znamením, že se připravují na ukončení vztahu.“

  • Negativní názor na partnera

    Každý má o svém partnerovi pozitivní a negativní představy. Nikdo není na sto procent bez chybičky a lidé jsou si těchto chyb na druhém vědomi, ale nekladou na ně důraz. Tyto hluboce zakořeněné názory na partnera a vztah mohou výrazně odhalovat budoucnost vztahu. Na otázku, kdy čekáte rychlou a spontánní odpověď, jaký je partner? Jaký je oproti druhým? Je zábavný? Dostanou-li se vám odpovědi spíše negativní, výčet věcí, které neumí, nezvládá či kterými vás štve, jež jsou vychrleny bez rozmyslu, o brzkém konci vztahu mohou říct víc než si myslíte. Převládají-li negativní partnerské dojmy, vztah je mnohem ohroženější.

  • Méně vstřícné reakce na dobrou zprávu

    Když se stane něco vzrušujícího a skvělého a vy sdělíte tuto zprávu svému partnerovi, slaví ji s vámi? Jak reagujete vy, když vám partner říká dobré zprávy? Reakce na dobré zprávy mohou dle psycholožky Theresy E. DiDonato poskytnout určitý náhled na budoucí stabilitu vztahu. „Partneři, kteří projevují méně konstruktivní reakce na zveřejnění dobrých zpráv (např. méně nadšení, jsou destruktivnější nebo pasivní), mají větší pravděpodobnost, že se během několika příštích měsíců rozejdou, ve srovnání s těmi, kteří upřímně a energicky oslavují.“ 

    Sdílet dobré zprávy s někým, kdo nereaguje, jak jste doufali, je depresivní zážitek. Představte si, jak by taková vlažná reakce na vaše úspěchy mohla ovlivnit vaše budoucí chování. Chtěli byste je sdílet i v budoucnu? Nebo byste šli za někým jiným? Právě takové chování partnery oddaluje a ohrožuje jejich vztah.

  • Málo pozitivní neverbál

    Pokud si myslíte, že to, „jak“ něco říkáte, může odhalit více než to, „co“ říkáte, o vašich vztazích se můžete dozvědět hodně. Analýza síly neverbálního a verbálního chování ukázala, že pozitivní neverbální chování (např. úsměvy, naklánění se, povzbuzování, polibky) predikuje později vyšší spokojenost ve vztahu. Do jaké míry vám partner poskytuje neverbální podporu? Děláte vy to samé? Pokud ne, může to být známka slábnoucího vztahu.

  • Nedostatek sebeodhalení

    Jak často sdílíte své pocity se svým partnerem? Sdílí on s vámi ty své? „Výměna intimních pocitů, proces zvaný emocionální sebeodhalení, může podpořit zdraví vztahu. Jedna osoba mluví a druhá pozorně naslouchá, nabízí potvrzení a dává najevo, že ji to zajímá. Reakce posluchače je rozhodující pro sebeodhalení a budování zdraví ve vztahu,“ zdůrazňuje Theresa E. DiDonato. Když lidé přestanou sdílet své důležité pocity s partnerem nebo je místo toho sdílí s někým jiným, partner tak ztrácí šanci budovat vztah. A když se takové chování začne stávat zvykem, mohlo by to naznačovat, že se jeden z partnerů orientuje mimo vztah.

  • Zhoršující se iluze o partnerovi

    Jak úžasný je váš partner? Vztahy mohou částečně přetrvávat, protože lidé mají o svých partnerech trochu nerealistické představy. Vidí je jako lepší, než ve skutečnosti jsou, zejména pokud jde o abstraktní rysy nebo charakteristiky, které jsou pro ně obzvláště důležité. Pozitivní iluze jsou podle vztahových psychologů klíčovými ukazateli stability vztahu a jejich nedostatek může být známkou toho, že vztah kriticky trpí. Partner přestává být tím nejbáječnějším člověkem, kterého jste dosud poznali.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.