Sex i bez soulože? Dosáhnout orgasmu lze i jinak, tohle jsou nejlepší metody | Moje zdraví

Sex i bez soulože? Dosáhnout orgasmu lze i jinak, tohle jsou nejlepší metody

Sex i bez soulože? Dosáhnout orgasmu lze i jinak, tohle jsou nejlepší metody
Sex • Autor: iStock.cz
8. března 2024 • 06:00

I přesto, že většina lidí chápe sex jako tradiční pohlavní styk, není vždy možné ho praktikovat. S postupujícím věkem se mohou objevit překážky, které brání tradičnímu sexuálnímu životu. Proto je klíčové hledat alternativy, které umožní udržet intimitu mezi partnery i v případě omezení.

V určité fázi života může muž i žena narazit na jistou překážku, která jim klasický sex znemožňuje. Pro sexuálně aktivní páry to pak může znamenat velkou frustraci. Je proto potřeba nebát se být kreativní a hledat cesty, jak svou sexualitu udržet při životě i nadále.

Video se připravuje ...
Sexuolog: "Bolí mě hlava," říkají i muži s poruchou erekce. Stydí se!VIDEO 

Co nás trápí nejčastěji?

U mužů je to jednoznačně erektilní dysfunkce, u žen pak vaginální suchost. Erektilní dysfunkce postihuje především starší muže, ale může se vyskytnout i u mladších ročníků, kdy důvodem je především hormonální nerovnováha, stres či jiné psychické problémy. U žen je pak vaginální suchost způsobena především menopauzou, gynekologickými problémy či náročným porodem.

„Soulož však není jedinou možností pro hezký sex,“ vysvětluje sexuolog a urolog MUDr. Marek  Broul z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Nepodceňujte psychiku

Ta hraje při sexu důležitou roli. Jakmile se totiž necítíte v pohodě sami se sebou či se svým tělem, na sexuální aktivitě se to projeví. Stejně tak se ale sexuální aktivita projeví zpět na psychickém rozpoložení v případě, že něco nejde tak, jak bychom rádi. „Svoji roli v potížích se souloží sehrává u obou pohlaví také psychika. Muži se zkušeností s erektilní dysfunkcí mohou i přes použití léků zažívat nervozitu způsobenou obavami ze špatného výkonu. U žen zase i s použitím kvalitních lubrikantů může nedávná bolestivá zkušenost s vaginální suchostí, zánětem nebo jiným onemocněním způsobovat nedostatečné uvolnění.“    

Soulož není jedinou cestou

Vynecháním klasického sexu váš sexuální život zdaleka nekončí. Ba naopak, může znamenat vydání se cestami, o kterých jsme do té doby jen snili. Pozornost se tak může zaměřit na delší předehru, mazlení, líbání, ale také nejrůznější typy něžností, jako je erotická masáž. „V našem nedávném průzkumu mezi 730 respondenty se shodlo 40 % žen a 50 % mužů, že se jim nejvíce líbí, když je erotická masáž vzájemná. Také představuje ideální cestu ke vzrušení i pro konzervativně založené páry, které chtějí s alternativami penetrace experimentovat pomalu, začít zlehka,“ vysvětluje Vojtěch Sláma, zakladatel on-line sexshopu Yoo.cz, který se zaměřuje na zkvalitňování intimního života. Celou atmosféru pak mohou zpříjemnit vonné svíčky, esenciální oleje, erotické hračky, ale také samotná intenzita zájmu ze strany partnera.

Myslete na komunikaci

Pokud už se ve vašem sexuálním životě nějaký problém vyskytne, je potřeba ho řešit a s partnerem náležitě komunikovat. O čem mluvit nebudete, o tom se pak partner může mylně domnívat něco jiného, což může mít za následek celkové zhoršení nejen sexuálního života, ale také vztahu jako takového.

„Všichni známe své tělo nejlépe sami a díky masturbaci víme, jaká stimulace je nám příjemná. Chce to hlavně uvolněnou diskusi. Odhodit stud a otevřeně si promluvit o tom, co každého z partnerů vzrušuje. Jen když svému protějšku upřímně sdělíme, co se nám líbí, může to pro nás udělat. Vždy říkám, že je lepší se cítit pět vteřin trapně než svůj život ochudit o naplnění vlastních tužeb,“ říká psycholožka Zdeňka Pospíšilová z poradny Varias.cz.

Autor: Valentina Lebová, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.