6 emocionálních potřeb, které je ve vztahu nutné uspokojovat. Jinak nepřežije! | Moje zdraví

6 emocionálních potřeb, které je ve vztahu nutné uspokojovat. Jinak nepřežije!

  • 6 emocionálních potřeb, které je ve vztahu nutné uspokojovat. Jinak nepřežije!
    Emocionální potřeby ve vztahu • Autor: iStock.com
    25. prosince 2021 • 06:00

    Aby člověk přežil, potřebuje jídlo a pití. Vztah přežije, když jsou uspokojeny emocionální potřeby jeho účastníků. „Mít rád“ je základ, ale jak sami tušíte, potřebujeme víc. Důvěra, respekt, bezpečí jsou jedny z nich.

    Emoční potřeby se mohou lišit člověk od člověka. Záleží na jeho životních zkušenostech, fázi vztahu nebo jak se jako člověk mění. Poučeni z minulosti najednou víme, že komunikace je pro vztah nesmírně důležitá a že, abychom se cítili ve vztahu dobře, potřebujeme svobodu. Je naprosto normální, že časem objevíme potřeby, o kterých jsme nikdy předtím neuvažovali. Avšak pro každý vztah jsou důležité ty klíčové, bez kterých by nemohl fungovat. Mezi ně patří podle vztahových odborníků právě tyto.

    Video se připravuje ...
    Méně sexu i masturbace. Podle sexuoložky Češi trpí chronickým stresem, koronavirový babyboom se nekonáVIDEO 

    1. Náklonnost

    Většina vztahů zahrnuje různé druhy náklonnosti. Projevujeme ji fyzickým dotykem, sexuální intimitou nebo láskyplnými slovy a gesty. Prostřednictvím nich prohlubujeme vzájemnou blízkost a vytváříme pouto. Ne každý projevuje náklonnost stejným způsobem, ale partneři si obecně zvyknou na své jedinečné přístupy k naplnění této potřeby. Někdo, kdo neříká „miluji tě“, projevuje svůj respekt například činy.

    Pokud se úroveň náklonnosti ve vašem vztahu náhle změní, můžete se začít bát. Mnoho problémů ve vztazích pramení z nedostatku náklonnosti. Když se kdysi milující partner začne vzdalovat a brání se doteku, je třeba se začít ptát, co se děje. Konverzace je dobrým způsobem, jak začít. Zkuste například: „V poslední době jsem si všiml, že jsi trochu odtažitá. Děje se něco?“

  • 2. Potřeba být přijímán

    Vědět, že vás partner přijímá takové, jací jste, pomáhá ve vztahu vytvářet pocit sounáležitosti. Součástí přijetí jste vy a vaše osobnost, ale i to, že máte pocit, že zapadáte mezi jeho milované a patříte do jeho života. Tento pocit sounáležitosti se zvyšuje, když je partner představen rodině, přátelům, prožíváte společné aktivity, sdílíte sny a cíle nebo se nebojíte požádat o radu při rozhodování. „Myslím, že obecně všem vztahům v dnešní době často chybí vzájemný respekt a ochota druhému naslouchat. Každý chce cítit, že ho někdo má rád, že někam patří, že mu někdo naslouchá,“ říká Mgr. et Mgr. Veronika Pavlisková, psycholožka online poradny Mojra.cz.

    Avšak ne všichni lidé se snadno otevírají druhým a mají pro to své důvody. Jenže pocit, že zcela do jeho života nepatříte, vám však může ztížit dlouhodobé vidění sebe sama ve vztahu. Chybí-li vám naplnění této potřeby, otevřete konverzaci a řekněte druhému, že chcete být více zapojeni do jeho života. Poznat více jeho přátele, trávit čas s jeho rodinou a společně o věcech rozhodovat.

  • 3. Autonomie

    Jak se vztah prohlubuje, partneři často začnou sdílet zájmy, aktivity a další aspekty každodenního života. Možná si všimnete, že se stáváte jedním člověkem. Ale bez ohledu na to, jak silný je váš vztah, je podle newyorského univerzitního profesora a psychologa dr. Timothyho Legga nezbytné zachovat si svou sebehodnotu. „I když můžete mít spoustu věcí společných, jste dva rozdílní lidé s jedinečnými cíli, koníčky, přáteli a hodnotami – a to je dobře,“ zdůrazňuje odborník.

    Ve skutečnosti může udržování individuálních zájmů a koníčků podněcovat vzájemnou zvědavost, což posiluje vztah a udržuje ho zábavným pro oba. Pokud cítíte, že tuto samostatnost ztrácíte, oprašte starý koníček, spojení s přáteli nebo se pusťte do něčeho nového. Prostor ve vztahu znamená, že oba máte svobodu dělat své vlastní věci, když chcete. Cítíte podporu, ale víte, že se můžete rozhodnout sami.

    Znamená to také, že si stále užíváte určité soukromí. Toto soukromí může znamenat oddělené prostory pro práci nebo odpočinek doma, ale také emocionální soukromí. Být upřímný neznamená, že se musíte podělit o každou myšlenku, která vás napadne.

  • 4. Bezpečnost

    Ve zdravém vztahu by se měl člověk cítit bezpečně, ale jistota může znamenat mnoho věcí. Patří mezi ně i to, že víte, že jsou respektovány vaše hranice, bezpečně sdílíte své pocity, cítíte se s člověkem fyzicky bezpečně, jste podporováni a není na vás kladen žádný násilný tlak. Fyzické týrání je často snadné rozpoznat, ale to emocionální není tak zjevné. Domácí násilí může mít různé podoby. Jestliže ho prožíváte, neváhejte vyhledat odbornou pomoc.

  • 5. Důvěra

    Důvěra a bezpečí jdou často ruku v ruce. Je těžké cítit se fyzicky nebo emocionálně bezpečně s někým, komu nemůžete věřit. Když někomu důvěřujete, víte, že se o vás stará stejně jako o sebe. Obecně platí, že důvěra nenastane okamžitě. Časem si ji vypěstujete, ale můžete o ni také vmžiku přijít. Narušenou důvěru lze někdy napravit, ale vyžaduje to úsilí obou partnerů a často i podporu terapeuta. Je dobré si hned na začátku vztahu říci, co vnímáte jako porušení důvěry a jak ji budete řešit. Například netolerujete lhaní a nevěru, znamenají pro vás porušení důvěry, které by znamenalo konec vztahu.

  • 6. Empatie

    Disponovat empatií znamená, že si dokážete představit, jak se cítí někdo jiný. Tato schopnost je nezbytná pro partnerské vztahy, protože pomáhá lidem porozumět si a budovat hlubší vazby. Vaše porozumění jejich situaci vám pomůže přijmout to, co se stalo, a nabídnout jim soucit a odpuštění, což vás může přiblížit. Zapomněl partner na vaše narozeniny? Než se zcela ponoříte do hněvu a zklamání, zkuste zapojit empatii. Možná za to mohou problémy v práci, kvůli kterým nemůže spát a na něž soustředí veškerou svou mysl. Pochopíte, že to nejspíše nebylo úmyslné a už takto se cítí dost provinile. Empatie je pro vztah velmi důležitá a dokážete díky ní předcházet mnoha neshodám.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.