Růžovka: Proč vzniká a pomůže proti ní pití kávy? | Moje zdraví

Pití kávy zabraňuje vzniku nepříjemné kožní choroby, tvrdí nová studie

Pití kávy zabraňuje vzniku nepříjemné kožní choroby, tvrdí nová studie
Pití kávy je podle vědců prevencí také proti Parkinsonově chorobě • Autor: iStock.com
31. října 2018 • 06:00

Lékaři se potencionálními riziky, ale i přínosy kávy zabývají už řadu let. Pro klid vaší duše i chuťových buněk můžeme napsat, že z většiny v poslední době publikovaných studií vychází káva velmi dobře. Poslední v médiích rozebíraná práce není výjimkou. Uvádí totiž, že pití tohoto celosvětově oblíbeného nápoje prospívá naší pokožce.

V nové studii publikované v časopise JAMA Dermatology se uvádí, že ženy, které si ve sledovaném období daly čtyři a více šálků kávy denně, měly menší pravděpodobnost vzniku takzvané růžovky – tedy zánětlivého kožního onemocnění, které způsobuje zarudnutí pokožky, která je v daných místech velmi citlivá. Největším problémem je, že se objevuje zejména na obličeji, takže lidé, kteří jí trpí, se s touto chorobou vyrovnávají po psychické stránce jen velmi obtížně. Jak je obecně známo, káva snižuje riziko vzniku vazodilatace – rozšíření cév a má i imunosupresivní účinky, které mohou bránit vzniku růžovky.

Co je spouštěčem růžovky?

Vedle vysokých teplot můžou být jejím spouštěčem i studený vzduch, pikantní jídlo, pocení, ale i hormony či různé emocionálně silné okamžiky. Ve studii vědci použili data z národní studie, která mezi lety 1989 až 2005 sledovala 82 tisíc žen. Během této doby absolvovaly ženy každé čtyři roky pohovory zaměřené na různá zdravotní témata včetně jejich spotřeby kávy, čaje, limonád či čokolády. Bedlivě se také sledoval jejích zdravotní stav.

Pět tisíc ze sledovaných žen někdy během sledovaného období trpělo růžovkou. Jak už jsme uvedli výše, právě ty, které pily čtyři a více šálků kávy denně, měly o 23 procent nižší pravděpodobnost, že onemocní růžovkou než ty, které žádnou kávu nepily.

Hraje zde roli kofein, nebo ne? To je otázka, neboť například čokoláda, která též kofein obsahuje, žádné pozitivní výsledky v souvislosti s růžovkou nepřinesla. Podle autorů studie ale v uvedené čokoládě a dalších potravinách obsahujících kofein není jeho procento tak vysoké jako u kávy.

Právě vysoká hladina kofeinu v kávě může vést k zúžení krevních cév v obličeji, což vede ke snížení symptomů růžovky. Kofein pak obecně obsahuje antioxidanty, které mají pro náš organismus protizánětlivé vlastnosti. Kofein pak také podle studie může regulovat hladinu hormonů, které mohou přispívat k propuknutí růžovky. Skeptici ale namítají, že ženy docházely na pohovory vždy jen každý čtvrtý rok a není také prokazatelné, zda lékařům vždy sdělovaly relevantní a pravdivé informace o konzumaci potravin a nápojů.

Je káva zdravá?

V doprovodné publikaci lékaři ze dvou prestižních amerických univerzit poukazují i na to, že i přes neprokazatelnost výše napsaného si kávu můžeme vychutnávat z mnoha dalších důvodů. Může totiž bránit vzniku některých typů rakoviny, pomáhá ale zabránit i propuknutí kardiovaskulárních chorob, cukrovky druhého typu, chronických onemocnění jater, Parkinsonovy choroby, Alzheimerovy choroby či nejrůznějších depresí.

 

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.