Jak být šťastnější za pouhou čtvrt hodinu? Poradíme vám | Moje zdraví

Jak být šťastnější za pouhou čtvrt hodinu? Poradíme vám

Jak být šťastnější za pouhou čtvrt hodinu? Poradíme vám
Autor: iStock.com
27. května 2018 • 06:00

Je spousta cest jak dojít k vnitřnímu klidu, ale všechny vyžadují čas. Někdy však potřebujeme vzpruhu okamžitě. Přečtěte si našich pět tipů jak být šťastnější v 15 minutách.

Nadechněte se

Dýchání doslova je nejsnazší způsob, jak dobít energii. Posaďte se rovně se zavřenýma očima, pomalu vdechujte a počítejte do šesti. Potom zadržte dech, než napočítáte do tří, a přitom napněte všechny svaly v těle. Potom opět počítejte do šesti, vydechujte a přitom svaly uvolněte. Opakujte několikrát.

Projděte se, ideálně venku

Desetiminutová procházka rychlou chůzí vám dodá energii navíc na další dvě hodiny! Můžete to vyzkoušet i v pracovní době. Pozitivně vás ovlivní nejen samotný pohyb, ale i to, že se vystavíte slunečnímu světlu, které ve většině kancelářských budov chybí.

Pokud nemůžete jít ven, zkuste alespoň každou hodinu vstát a udělat pár rychlých kroků nebo si poskočit. Cévy mají přirozenou tendenci se při nečinnosti stahovat, a tím způsobují, že se cítíte unavení, i když nejste nevyspalí. Uvidíte, že se dostanete do skvělé nálady, ani nebudete vědět jak.

Napijte se

Nedostatek tekutin je  jednou z nejčastějších příčin únavy. Všichni to víme, ale stejně to během dlouhého pracovního dne často ignorujeme. Zkuste vodu s citronem. Vůně citronu je považována za velmi stimulující a pozitivně ovlivňující náladu.

Smějte se

Najděte si něco, čemu se můžete zasmát, i když vám do smíchu není. Studie prokazují, že přirozený úsměv a smích podporují vyplavování „hormonů štěstí“ a zlepší vám náladu i na několik hodin. Pokud opravdu nevíte, čemu se zasmát, najděte si na youtube rozhovor Karla Nešpora s Janem Krausem. Jeho "lišácký úsměv" vás rozesměje na sto procent.

Nechte se obejmout

A myslíme tím opravdu upřímné, vřelé objetí, kdy se k tomu druhému skutečně přitisknete. Dodá vám to dávku hormonu štěstí oxytocinu a bude vám radostněji. Nemáte-li nikoho na objímání po ruce (protože odtažité a chladné objetí se nepočítá), můžete obejmout i svého psa.

A pokud víte, jak se ve svém těle cítit lépe, jen čekáte, "až na to budete mít víc času", možná by stálo za to jít na to jinak. “Víc času” nebudete mít nikdy. Týden má pořád jen 168 hodin a je jenom na nás, jak s nimi naložíme.

Inspirujte se, jak můžete se svým časem nakládat jinak. Dopřejte si “pomalé” odpoledne s Mojí psychologií s přednáškami a workshopy Back to Spirit. Možná zjistíte, že spoustu věcí, které “musíte” dělat, děláte jen proto, že si myslíte, že to od vás někdo jiný čeká. Začněte žít pomaleji a podle svého.

Kdy? 14. 6. 2018 Art Restaurant Mánes

Více o programu a vstupenkách najdete zde.

Autor: redakce Ženy.cz, redakce Moje psychologie
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.