Jak z kávy dostat maximum? Nemusíte mít kvalitní kávovar | Moje zdraví

Jak z kávy dostat maximum? Nemusíte mít kvalitní kávovar

Jak z kávy dostat maximum? Nemusíte mít kvalitní kávovar
Nejlepší káva je čerstvě namletá • Autor: iStock.com
14. října 2018 • 06:00

Velká část z vás by si bez šálku lahodné kávy nedokázala představit den a nemohla by bez něj ani normálně fungovat. Toto lahodné pražené ovoce v podobě nápoje snižuje i riziko vzniku srdečního infarktu či demence. Kofein také zvyšuje vaši pozornost i výkon. Jak si ale kávu opravdu dokonale vychutnat a napumpovat se na celý dlouhý den? Poradíte vám a je úplně jedno, jestli doma máte kávovar na zrnkovou kávu, moka konvičku, či klasický překapávač.

Druhů kávy najdete ve specializovaných obchodech nepřeberné množství. Máme ale pár jednoduchých rad, díky kterým se vaše chuťové pohárky zblázní štěstím. Důležitou roli tu samozřejmě hraje to, odkud kávová zrnka pocházejí a jak byla zpracována. Pokud chcete kvalitní kávu, měli byste si dojít do nějaké pražírny či do kavárny, kde prověřenou praženou kávu prodávají.

Namelte si ji sami

Rozhodně si, ale nekupujte už namletou kávu. Vyplatí se koupit balíčky pražených zrn a samozřejmě mechanický či elektrický mlýnek. My doporučujeme spíše ten mechanický – teprve tak uděláte z přípravy kávy patřičný obřad. Po umletí čerstvé kávy se vám kuchyní bude linout krásná vůně, kromě toho si tak kávová zrna zachovají větší množství těkavých olejů, které dávají kávě charakteristickou chuť. Zmiňované oleje jsou propuštěny do procesu pražení a laicky řečeno se po upražení kávy celkem rychle rozpadají. Mletí pak tento proces ještě více urychlí.

Na smetanu zapomeňte

Chcete do sebe cpát ještě více kalorií? Tak to si potom do s láskou připravené kávy klidně smetánku a cukr přidejte. Ale jedno je jisté, svůj oblíbený nápoj tím úplně zničíte. Opravdu to nedělejte a vychutnejte si hrnek poctivé kávy bez jakýchkoliv příměsí. Pokud jste fachmani a umíte si udělat nějaký speciální druh kávy, jako jsou oblíbené latté či flat white, tak vám doporučujeme použít plnotučné certifikované organické mléko. V něm totiž najdete mnohem více pro naše srdce prospěšných omega-3 mastných kyselin.

Vraťme se ještě k černé kávě, chcete ji mít plnou chuti? Tak do ní přidejte čajovou lžičku skořice. Ta vám pomůže snížit hladinu glukózy v krvi. Dát do ní můžete ale i vanilkový extrakt či zázvor.

Jak správně skladovat kávu?

Pozor na to, jak a kde kávu uchováváte. Zrnka byste měli mít za všech okolností ve vzduchotěsné nádobě, která je umístěná na chladném a suchém místě. Jinak vaše zrnka klidně už po dvou týdnech začnou ztrácet svou chuť, a to určitě nechcete.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.