Anička Slováčková není jediná. Nemoc má v Česku 100 mladých žen. Jak se u nich pozná?  | Moje zdraví

Anička Slováčková není jediná. Nemoc má v Česku 100 mladých žen. Jak se u nich pozná? 

6. října 2023 • 10:30

Diagnózu rakoviny prsu v Česku ročně dostane přibližně 7 400 žen. Nejčastěji ve věku nad 45 let. U mladších, jako je Anička Slováčková, je to spíše výjimečná diagnóza. Týká se zhruba stovky žen. Narozdíl od těch starších je většinou odhalí samovyšetření.

Zatímco u žen nad 45 let je rakoviny prsu vysoké, a proto chodí na ze zdravotního pojištění hrazené mamografické vyšetření, u malých je nemoc spíše výjimečná. Ročně onemocní zhruba 100 žen ve věku pod 35 let.  Bohužel ale platí, že v jejich případě bývá nemoc také agresivnější.

Anička Slováčková byla před několika dny na rozhovoru v naší redakce. Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Holky na víně: Anna Julie SlováčkováVIDEO 

Pravidelně se vyšetřujte a choďte na sono

 Právě u mladých žen, u nichž se rakovina prsu nepředpokládá, platí, že by se měli pravidelně samovyšetřovat a případně chodit na vyšetření ultrazvukem. Na to pravidelně upozorňuje kampaň Růžový říjen.

"Přestože není Růžový říjen žádnou novinkou, je nutné na důležitost prevence rakoviny prsu upozorňovat stále více. Po kožních nádorech se jedná o nejčastější rakovinu u žen v Česku. Ročně jí onemocní 7 000 z nich, nejčastěji po 40. roce věku. Na mamografické kontroly přitom chodí pouze 60 procent těch, kterých se týkají," vysvětluje MUDr. Kateřina Šédová, zakladatelka neziskové organizace Loono, která se na prevenci rakoviny prsu zaměřuje již desátým rokem v rámci kampaně #prsakoule.

"Mamograf by měl probíhat jednou za dva roky u žen po 45. roce věku. Mladším ženám doporučujeme zajít na ultrazvuk, a to jednou za dva až tři roky," dodává Šédová.

V rámci prevence by měly ženy dbát na vyváženou stravu, pravidelný pohyb, udržování zdravé váhy a vyhýbání se kouření a alkoholu. 

Péči o prsa by pak mělo vedle preventivních kontrol a screeningových programů doplnit také pravidelné samovyšetření. Při něm by měly ženy sledovat možné projevy rakoviny, jako jsou bulky, pomerančová kůže, vyrážka nebo začervenání, změny bradavky nebo výtok z ní. 

Kdo má větší riziko rakovinu prsou

Mezi rizikové faktory patří také brzký začátek menstruace nebo pozdní menopauza a rakovina prsu v rodině, případně mutace BRCA genů (tu má také Angelina Jolie), které výrazně zvyšují riziko vzniku rakoviny prsu a vaječníků. Toto riziko je celoživotní, nejvyšší mezi 30 a 50 lety.

Přítomnost mutace BRCA genů zjišťuje genetické vyšetření, na které vystaví žádanku praktický lékař nebo gynekolog. Měli by ho absolvovat ženy, které mají tuto nemoc v blízké rodině, čili u matky, babičky, sestry nebo tety. Některé ženy prostě mají rakovinu v genech.

Vzniku rakoviny prsu nelze zcela zabránit, nicméně včasnou diagnostikou je možné nádor odhalit v brzkém stádiu a zajistit tak vysokou šanci na úplné uzdravení. 

S péčí o prsa pomůže aplikace Preventivka 

Termíny preventivních prohlídek i screeningových programů již rok pomáhá svým uživatelům hlídat aplikace Preventika. Ta připomíná také pravidelné samovyšetření a radí, jak jej správně provést.

Do této doby pomohla aplikace Preventivka odhalit 32 zhoubných nádorů. Více než 10 600 lidí se díky ní začalo samovyšetřovat a téměř 6 500 uživatelů navštívilo preventivní prohlídku, kterou do té doby zanedbávalo. 

Rakovina prsu u mladých žen bývá agresivní

Ženy v mladším věku častěji než ty starší postihuje takzvaný triple negativní karcinom prsu. "Ženy s tímto typem nádoru jsou v době diagnózy v průměru o 10 let mladší než ty, které mají jiný typ karcinomu prsu. Až 20 procent z nich je mladších 40 let. S tím, že by v takto mladém věku mohly onemocnět rakovinou, vůbec nepočítají. Nádor je agresivní, u 45 procent žen metastazuje do tří let," vysvětluje onkoložka MUDr. Katarína Petráková, Ph.D., primářka Kliniky komplexní onkologické péče Masarykova onkologického ústavu.

Tento typ nádoru roste velmi rychle – zvětšuje se v řádu týdnů. Dobrou zprávou ale je, že tyto pacienty mají k dispozici novou účinnou léčbu. "Imunoterapie nabízí našim pacientkám výrazně účinnější léčbu, která je spojena s vyšším procentem dosažených kompletních remisí, tedy úplného vymizení nádoru. Současně se významně snižuje riziko návratu nemoci ve formě metastáz," doplňuje Petráková a zdůrazňuje, že je třeba, aby se pacientky léčily v komplexních onkologických centrech (KOC), kde je k dispozici nejmodernější terapie. Jejich seznam najdete zde.

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.