Péče o prsa v každém věku: Rady pro krásná a zdravá prsa ve 20, 30, 40 a 50 letech | Moje zdraví

Péče o prsa v každém věku: Rady pro krásná a zdravá prsa ve 20, 30, 40 a 50 letech

Péče o prsa v každém věku: Rady pro krásná a zdravá prsa ve 20, 30, 40 a 50 letech
... • Autor: istock.com
22. května 2023 • 14:00

O prsa by se měla dobře starat každá žena. Už proto, že zhoubným nádorem onemocní přes sedm tisíc Češek ročně, a u žen tak jde o nejčastější typ rakoviny. Péče o ňadra by se navíc měla přizpůsobovat věku. Jak?

Ženská prsa nejsou celý život stejná. Nároky na jejich péči i ochranu před onemocněním se mění i podle toho, kolik nám je let. Jinak se o ně staráme ve dvaceti, jinak po padesátce. Vždy je přitom podstatné, abychom prsa měly zdravá a nezanedbávaly prevenci. „Prevence je naprosto podstatná, protože dnes už nádor umíme odhalit ve stadiu, kdy je obrovská šance na uzdravení,“ zdůrazňuje přední český radiolog a diagnostik profesor Jan Daneš. Jak se o prsa starat podle věku?

Video se připravuje ...
Video: Jak provádět samovyšetření prsuVIDEO 

ZÁSADNÍ JE SAMOVYŠETŘENÍ

Samovyšetření prsou patří k základní prevenci rakoviny prsu a měla by ho provádět pravidelně a celý život každá dospělá žena už od dvacítky.

Nutná je pravidelnost, takže si prsa vyšetřujte každý měsíc, přibližně ve stejnou dobu. Když menstruujete, tak vždy až po menstruaci.

V případě neobvyklých změn navštivte lékaře. Zvlášť důsledné by měly být ženy, u kterých se nádorové onemocnění objevuje v rodinné anamnéze. 

„Pacientka časem získá rutinu a přehled o ,normálním' vzhledu svých prsou a jakoukoli odchylku snadno rozezná,“ vysvětluje důležitost samovyšetření MUDr. Lucie Hallamová.

Postup samovyšetření najdete na canadian.cz, nebo na loono.cz

VE DVACETI: SPRÁVNÁ PODPRSENKA

Po dvacítce začínají být prsa ovlivněna působením gravitace a výkyvy váhy. „Mnoho žen si v tomto věku navíc vybírá špatnou velikost podprsenky, která kromě nepěkného vzhledu může hlavně uškodit zdraví. Zvláště ženám s větším poprsím může nevhodné prádlo způsobit bolesti zad. Pokud podprsenka škrtí, dochází k omezení průtoku krve, což v horších případech vede ke vzniku cyst,“ vysvětluje Lucie Hallamová, vedoucí lékařka EUC Mamocentra Olomouc. * Už od tohoto věku je nutné provádět samovyšetření prsou.

VE TŘICETI: DŮKLADNĚJŠÍ KONTROLA

Po třicítce je důležité kontrolovat prsa mnohem důkladněji. Riziko rakoviny totiž každým rokem vzrůstá. „V případě nálezu neobvyklých nebo bolestivých útvarů by ženy měly neodkladně kontaktovat svého gynekologa. Ten je v případě nutnosti odkáže na další vyšetření. „Nejčastěji se používá sonografie – je bezbolestná a nemá žádné nežádoucí vedlejší účinky,“ popisuje lékařka. * Kolem třicítky se ženské tělo také fyziologicky připravuje na mateřství. Při nadměrném zvětšení může popraskat pokožka – vzniknou strie, ty je dobré pravidelně promazávat pečujícím olejem. Během kojení by si pak ženy měly dát pozor především na mastitidu neboli zánět mléčných žláz. „K příznakům onemocnění patří pocit slabosti, vysoká horečka a svalová bolest. Prsa jsou horká a velmi bolestivá. Důležité je pravidelně aplikovat studené zábaly, následně před kojením prsa nahřát a mírně z nich odstříknout mléko, aby došlo k uvolnění,“ radí Lucie Hallamová.

PO ČTYŘICÍTCE: PRAVIDELNÝ MAMOGRAF

Vzhled ňader se po čtyřicítce začíná měnit mnohem výrazněji. Prsní tkáň se postupně přetváří na tuk, a prsa jsou tak mnohem měkčí. V prsou navíc ubývá kolagen, což způsobuje jejich pokles. S přibývajícím věkem se zároveň zvyšuje i riziko rakoviny prsu. Prevence je tak ještě důležitější a ženy by ji rozhodně neměly podcenit.

Od 45 let hradí pojišťovny mamografické vyšetření. Nárok na bezplatné vyšetření mají ženy vždy s odstupem dvou let od poslední kontroly. Mamografické vyšetření je hrazeno zdravotní pojišťovnou na základě potvrzené žádanky od gynekologa nebo praktického lékaře. Odborníci však doporučují s preventivním vyšetřením začít už ve čtyřiceti. Vhodné je i chodit na kontroly mezi dvěma vyšetřeními na mamografu. 

Častým argumentem pro zanedbání preventivního vyšetření bývá obava z poškození tvaru nebo struktury prsou v případě, že obsahují silikonové implantáty. „Není se ale čeho bát, mamograf implantát nepoškodí a nemůže způsobit ani jeho prasknutí,“ uzavírá lékařka.

PO PADESÁTCE: POKRAČUJÍ KONTROLY a měníme podprsenku

Kdo si myslí, že s rostoucím věkem není nutné tak důsledně podstupovat preventivní vyšetření, je na omylu, naopak, riziko rakoviny s věkem roste. Proto je třeba v prevenci stále pokračovat i ve vysokém věku.

V menopauze se většině žen prsa začnou zvětšovat. Důvody jsou hormonální. V tomto období totiž ubývají ženské hormony estrogeny a prsa procházejí změnou zvanou involuce. Během ní prsní žlázu nahrazuje tuk a objem prsů se zvyšuje. Tento prsní tuk je extrémně odolný vůči dietám a cvičení, takže je velmi složité se ho zbavit a prsa zase zmenšit na původní velikost. 

KDE MAJÍ NEJVĚTŠÍ PRSA? V zemích, kde je zima! Světovému žebříčku vládnou Norky, Švédky a Finky.

Celý článek vyšel v časopise Blesk zdraví.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.