Nový objev: Existuje i více než pět typů cukrovky | Moje zdraví

Nový objev: Existuje i více než pět typů cukrovky

Nový objev: Existuje i více než pět typů cukrovky
Dva typy cukrovky už jsou možná jen minulostí • Autor: iStock.com
13. března 2018 • 06:00

Řadu let je diagnóza cukrovky klasifikována buď jako typ 1, či typ 2. Nová studie ale zjistila, že ve skutečnosti může existovat až pět různých více či méně nebezpečných typů tohoto onemocnění. Nový klasifikační systém by tak mohl lékařům pomoci lépe rozpoznávat jednotlivé příznaky cukrovky, a pacientovi tak zajistit efektivnější léčbu.

Uváděná studie v The Lancet: Diabetes & Endocrinology podotýká, že současné dělení na dva typy nebylo v posledních dvaceti letech aktualizováno a zároveň bylo provedeno jen velmi málo pokusů ohledně cukrovky typu 2. A to i přesto, že řada odborníků po nových testech a poznatcích už dlouho volá.

Cukrovka je přitom podle studie nejrychleji se rozšiřujícím onemocněním na planetě a její komplikovaná léčba není schopná u pacientů zabránit chronickým komplikacím. Diagnostika je totiž doposud zaměřená jen na to, jak tělo pacienta metabolizuje glukózu. V současné době je pak cukrovka klasifikována především na základě věku (mladší lidé mají často typ 1) a na základě přítomnosti protilátek, které napadají naše beta buňky uvolňující inzulín.

Lidé s diabetem typu 1 sice tyto protilátky mají, ale nemohou vyrábět samotný inzulín. Lidé s typem 2 sice inzulín v těle mají, ale jejich organismus jej nedokáže správným způsobem používat. Na základě toho je pak až 80 procentům pacientů diagnostikována cukrovka typu 2.

Jsou na světě nové typy cukrovky?

Autoři zmiňované studie ze švédských univerzit ale podotýkají, že je zapotřebí do systému zavést i další skupiny a podskupiny cukrovky. Aby své argumenty měli o co opřít, analyzovali zdravotní data téměř 15 tisíc Švédů s diabetem typu 2. Mezi sledované odchylky patřily jejich věk, tělesná hmotnost, přítomnost beta-buněčných protilátek v těle či kontrola funkce beta-buněk a inzulínové rezistence.

Výsledkem této analýzy byla klasifikace pěti typů onemocnění s odlišnými charakteristikami. Patří mezi ně například i velmi závažný typ cukrovky, který je odolný vůči inzulínu a způsobuje vyšší riziko diabetického onemocnění ledvin. Mezi tímto typem postiženými pacienty převládali mladí dospělí lidé.

Výsledky studie naznačují, že nový klasifikační systém by mohl pomoci identifikovat pacienty s velkým rizikem komplikací, a lékaři by tak měli možnost vyhledat pro ně efektivnější léčbu. Konkrétně pak uvedli, že v rámci diabetu typu 2 se skrývají dvě velmi závažné formy cukrovky označované jako SIDD a SIRD.

Vědci také tvrdí, že jejich nový klasifikační systém by mohl být užitečný jak pro nové pacienty, tak i pro ty, kteří jsou v současné době vedení pod diabetem typu 2. Autoři studie ale také podotýkají, že zatím nedokážou říct, zda je jejich systém skutečně nejlepší. Proto jsou na místě další testování a studie na větším procentu populace.



 
Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.