Nosní mandle: Kdy ji vyndat? Jen v krajním případě! | Moje zdraví

Nosní mandle: Kdy ji vyndat? Jen v krajním případě!

Nosní mandle: Kdy ji vyndat? Jen v krajním případě!
Autor: s
15. ledna 2024 • 04:55

Děti, které mají problémy s nosními mandlemi, obvykle poznáte. Mívají stále otevřená ústa, jsou nevyspalé a unavené. Nemohou totiž dýchat nosem, a tak se pořád budí a jsou vyčerpané.

Všichni se rodíme s nosní mandlí. Ta většinou do osmi let věku samovolně zaniká. Výjimečně může přetrvat do dospělosti, kdy se projeví jako ložisko infekce pro horní dýchací cesty.

Zdravotní potíže u dětí může způsobovat i ovoce. Na co si dát pozor? Podívejte se na video: 

Video se připravuje ...
Podzimní alergie: Které jsou nejčastější a jak je rozeznat od viróz?VIDEO 

Nosní neboli také správně odborně hltanová mandle je největší v předškolním a školním věku a postupně se zmenšuje. Problémy s mandlemi (tedy i krčními) mohou ovlivnit celý organismus. Na rozdíl od minulých let je proto lékaři neodstraňují tak automaticky. Někdy se však nedá nic dělat. 

Nosní mandle slouží jako filtr proti infekci. K jejímu zvětšení dochází nejčastěji u batolat a předškolních dětí, když je dlouhodobě drážděna například opakovanými akutními záněty středouší. To znamená, že je má pacient více než pětkrát za rok.

Jaké problémy způsobuje zvětšená nosní mandle?

Zvětšená nosní mandle způsobuje opakované zástavy dechu ve spánku. Mozek a srdce dítěte pak nejsou správně zásobeny kyslíkem. Dítěti to škodí jak fyzicky, tak mentálně. Ráno je unavené a mrzuté. Zvětšená nosní mandle vedle toho může vést také k nedoslýchavosti. 

Co by mělo rodiče upozornit? Varovnými signály jsou dýchání ústy, otevřená ústa dítěte ve spánku, chrápání, spontánní únik slin, vracející se rýmy, zastřený hlas, někdy i jakoby zhoršení intelektu. 

Jak se odstraňuje nosní mandle?

Dříve byla nosní mandle odstraňována takzvaným seškrábnutím při vědomí nebo v lokální či lehké anestezii. Dnes je tento zákrok proveden v celkové narkóze. Ta může být inhalační, to znamená, že se do průdušnice nezavádí trubice. Umožňuje to umělé dýchání, odsávání hlenu a zabraňuje vdechnutí krve. Rodiče si dítě mohou odvézt téměř hned po výkonu domů, ale musí ho sledovat, aby – pokud by došlo ke krvácení – bylo možné včas zasáhnout.

Při hluboké anestezii, která se dnes preferuje, je možné lépe sledovat operované místo, a je tedy pro pacienta bezpečnější. Dítě však musí zůstat do dalšího dne v nemocnici. 

Kdy je nutné nosní mandle odstranit?

Lékaři se shodnou na tom, že mandle se má odstranit jen v krajních čili opravdu oprávněných případech. To je hlavně ve chvílích, kdy u dítěte dochází k dechovým pauzám v důsledku velikosti mandle, která brání průchodu vzduchu mezi nosem a nosohltanem.

V situacích, kdy má dítě jen opakované záněty horních a dolních cest dýchacích, pak nosní mandle nemá smysl odstraňovat, nemocnost by to téměř jistě nezlepšilo. 

Kdy je nutná operace nosní mandle?

Může při odstraňování nosní mandle dojít ke komplikacím? Podle odborníků jen výjimečně. Riziko je nejčastěji v časném krvácení po zákroku a po předčasném propuštění dítěte do domácího ošetření, pokud by rodiče vzniklé potíže podcenili. Existuje také pozdní krvácení po týdnu až deseti dnech v důsledku uvolňování trombů v nosohltanu, kde byl proveden zákrok.

Proto musí být podle lékaře dítě před vlastním výkonem zdravé, nesmí mít projevy zhoršené krevní srážlivosti. 

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.